Basın Bulteni - Trans-Avrupa enerji altyapısı için tek enerji piyasası
17.09.2012, 15:50 (CET)
Trans-Avrupa Enerji Altyapısı için önerilen tüzükle ilgili ilerlemede güncellemeyi, bu tüzük üzerindeki önemli yönlerle ilgili yönlendirme tartışmasının ardından  Lefkoşa’daki (Nicosia) “Filoxenia” Konferans Merkezi’ndeki Gayrı Resmi Enerji Bakanları’nın bugünkü toplantısı sona erdi.

Önerilen Tüzük Kıbrıs Başkanlığı için ana öncelikti ve enerji altyapısıyla ilgili ortak menfaatler doğrultusunda, tanımlama, seçme, düzenleyici uygulama, izinlerin verilmesi ve uygunluğunu amaçlıyordu.Gayrı Resmi toplantının ev sahibi Kıbrıs Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Sayın Neoklis Silikiotis’in de izah ettiği gibi ,  Avrupa enerji altyapısını modernleştirme ve geliştirmenin, ayrıca enerji karışımında (yenilenebilir, yenilenir olmayan) yeni ihtiyaçların uyumu, büyümenin teşvik edilmesinin ve yatırımların cezbinin önemli olduğu belirtildi.

2012’nin sonuna kadar anlaşmaya varmak

Öğleden sonraki oturumun çalışmalarıyla ilgili olarak kapanış sözlerini söyleyen Silikiotis, şöyle dedi: “Bugün oldukça cesaret verici mesajlar aldık, ana sonuç Konsey’in Kıbrıs Başkanlığı’nın çabalarına tam destek verdiğini yeniden teyit etmesi, görüşmelerin yılsonuna kadar tamamlanması çağrısında bulunmasıdır.”

Bakan diğer şeyler yanında, önerilen Tüzüğün, 2014’e kadar tek iç enerji piyasasının tamamlanması ve 2015’e kadar Üye ülkelerin enerji tecridinin kaldırılması dâhil, AB’nin enerji hedeflerini elde etmesine katkıda bulunacağına da işaret etti.

Oryantasyon tartışması, önerilen Tüzük üzerinde zamanında, başarılı bir anlaşmaya varılmasının hayati önem taşıdığına ilişkin konular üzerinde yoğunlaştı:

• Üye Ülkeler arasında, önemli konular, ayrıca anlaşmayı geciktirebilecek konular üzerinde genel bir görüş birliğinin sağlandığı
  • Üye Ülkelerin finansman sağlama öncelikleri, ayrıca bu finansmanların en yüksek ek değer getireceği alanlarla ilgili görüşleri
  • Düzenleyici uygulama ve izin prosedürlerinin kolaylaştırılması
  • Ortak ilgi projelerinin seçiminde Bölgesel Grupların önemli çalışmaları ve rolü.

Yenilenebilir Enerji Politikasının geleceği

6 Haziran 2012’de Komisyon’un Yenilenebilir Enerji’deki Tebliği de Gayrı Resmi Toplantının sabahki oturumunda görüşüldü. Kıbrıs Başkanlığı’nın 3 Aralık’taki Enerji Konseyi’ne sunacağı Konsey Kararlarının hazırlıklarıyla ilgili genel bir uyuma ulaşılması amaçlandı.

Sabahki oturumun çalışmalarıyla ilgili daha fazla bilgiyi, daha önce yayınlanan ve Bakan Silikiotis ve Enerji Komiseri Sayın Günther Oettinger’in düzenlediği basın toplantısından sonraki basın açıklamasında bulabilirsiniz.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris