Basın Bulteni – Kıbrıs Başkanlığı 2013 AB Bütçesi’nde bir anlaşma bekliyor
23.10.2012, 15:50 (CET)
Kıbrıs Başkanlığı ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı bugün 2013 AB Bütçesi üzerinde bir anlaşmaya varılması için bir Uzlaşma Komitesi’nin görevlendirilmesine karar verdi. Bunu, Avrupa Komisyonu tarafından 2013 için önerilen taslak AB bütçesiyle ilgili Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından değişik görüşlerin ayrı ayrı kabul edilmesi izleyecek.

Konsey’in görüşüne göre, 2012’ninkiyle karşılaştırıldığında ödemelerde % 2.79’luk bir artışla 132,70 milyar avro tutuyor.

AP, toplam miktarı 137,90 milyar Avro’ya getirmek için ödemelerde % 6.82’lik artış istedi. Komisyon 137,90 milyar Avro olması için % 6.85’lik artış önerdi.

Kıbrıs’ın Avrupa İşleri Müsteşarı Andreas D. Mavroyannis, “Kıbrıs Başkanlığı ve Konseyi, 2013 bütçesine güçlü bir öncelik vererek büyümenin ve istihdamın sağlanmasına yardımcı olacak tedbirlerde Avrupa Parlamentosu’yla anlaştı” dedi.

Kıbrıs Müsteşarı, “Ancak ulusal düzeyde Üye Devletlerin karşı karşıya bulunduğu bütçe kısıtlaması ve önemli çabaları, ulusal düzeyde mali güçlendirme hedefini tamamen göz ardı edemeyiz. Dolayısıyla yeterli olabilecek makul düzeyde ödemeler üzerinde anlaşmaya varılması gereklidir ama fazla abartılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Başkanlığı bu bağlamda bazı endişelerle, Avrupa Parlamentosu’nun iyileştirmeleriyle

çeşitli başlıklar altında, önceden tahmin edilmeyen durumlar için esnekliğe az yer bırakan sınırların önemli ölçüde azaltıldığını kaydediyor. AP, ara başlık 1a’yla (büyüme ve istihdam için rekabet edilebilirlik) şimdiki Çok Yıllı Mali Çerçeve’nin (MFF) tavanının ötesine geçilmesini öneriyor.

Büyükelçi Mavroyannis şöyle devam etti:

“Görüşlerdeki farklılıkları tabii ki kabul ediyoruz. Bununla birlikte Kıbrıs Başkanlığı, doğru işbirliği ruhuyla şimdiye kadar üçlü diyalogla, 2013 bütçesi üzerinde üç haftalık uzlaşma döneminde tarafların kabul edebileceği tatmin edici bir anlaşma sağlanabileceğine ikna olmuştur. Başkanlık 9 Kasım’a kadar bir anlaşma sağlamak için her türlü çabayı gösterecektir.”

“2013 için AB bütçesi üzerinde anlaşma sağlanması kaçınılmazdır. Bu sadece değişik programlarınının düzgün uygulanmasını değil projelerin de devamına izin verecektir. Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları, 2014-2020 MFF üzerinde bir anlaşma sağlanmasına çalışacak, 22-23 Kasım Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde doğru sinyalleri gönderecektir.”

Kıbrıs Başkanlığı ayrıca, 2012 için no 6 taslak iyileştirici bütçeye de önem veriyor. Konsey’in bu öneri üzerinde henüz önyargısız bir görüşü yokken Kıbrıs Başkanlığı, Komisyon’un bugün önerdiğinin, AP ve Konsey tarafından ortaklaşa son yılın uzlaşma süreci içerisinde 2012 için taslak bütçenin azaltılmasına yönelik olarak verilen miktarın çok aşıldığı gerçeğine dikkat çekiyor.

Uzlaşma süreci ve Konsey’in görüşleriyle ilgili daha fazla bilgi için Konsey’in basın açıklamasına bakınız.

Nikos Christodoulides

Coreper II