Basın Bülteni – AB Maliye Bakanları Tek Denetim Mekanizması oluşturmak için yapılan önerilerde anlaştı
13.12.2012, 04:33 (CET)
AB Ekonomi ve Maliye Bakanları, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın öncülüğünde bugün yaptıkları toplantıda, kredi kurumlarının gözetimi için bir Tek Denetim Mekanizması (SSM)’nın oluşturmasını amaçlayan öneriler konusunda bir genel yaklaşıma vardılar. Brüksel’de 14 saat süren olağanüstü uzun bir ECOFIN toplantısından sonra, Perşembe sabahının erken saatlerinde varılan anlaşma, bir Bankalar Birliği’nin kurulmasına yönelik daha geniş bir planın anahtar kısmı olarak görülmektedir ve Kıbrıs Dönem Başkanlığının, AB Konseyi’nin belirlediği rehbere göre, yıl sonundan önce metinlerin onaylanması hedefiyle, AB Parlamentosu ile üçlü görüşmeleri başlatmasına olanak tanıyacaktır.

ECOFIN Konseyi toplantısı, Kıbrıs Maliye Bakanı Sayın Vassos Şarli’nin başkanlığında yapıldı ve Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın en baştaki önceliği olmuş olan Tek Denetim Mekanizması üzerindeki tartışma, gündemdeki tek konu idi.

Sayın Şarli şöyle dedi: “Bu, Kıbrıs Dönem Başkanlığı için muazzam bir başarıdır. Sıkı zaman çizelgesi içinde, çok yapıcı çabalarda bulunan Özel Geçici Çalışma Grubu’na teşekkür etmek istiyorum.”

Kısır döngünün kırılması

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Tek Denetim Mekanizması altında, ulusal denetçilerle eşgüdüm içinde, banka kurumlarını gözetlemekten sorumlu olacaktır.

Sayın Şarli şöyle devam etti: “Tek Denetim Mekanizması’nın kurulması, AB İstikrar Mekanizması’nın bankaların yeniden sermayelendirilmesine katkıda bulunması için gerekli olan bir önkoşuldur. Bu, şimdiki uygulamada, ulusal Maliye Bakanlıkları aracılığı ile yapılmaktadır. Böylesi bir gelişme, bankalar ve egemen devletler arasında olan kısır döngüyü kırabilecektir.

AB Konseyi’nin koyduğu zaman çizelgesi

Komisyon, 12 Eylül 2012’de, Avrupa Merkez Bankası’nın önderliğinde, bankalar için bir Tek Denetim Mekanizması’nın kurulmasını önerdi. Bu öneri, tek yönetim tüzüğü, mevduatların ortak koruması ve tek bir banka çözünürlük mekanizması gibi daha başka bileşenleri de içeren, tam bütünleşmiş bir mali çerçeveye doğru atılacak bir ilk adımdır.

Öneri, iki yönetmelik ile ilgilidir: Biri, denetleyici görevleri AB Merkez Bankası’na vermektedir, diğeri de AB Bankacılık İdaresi’ni oluşturan yönetmeliği değiştirmektedir.

Bankacılık Denetim Mekanizması ile ilgili Özel Geçici Çalışma Komitesi, yedi defa toplantı yaparken, Coreper de, önerileri, bu hafta, gecenin geç vakitlerinde yapılan bir oturumda tartışmıştır.

Ekim’de yapılan AB Konseyi toplantısı, iki yönetmelikte belirtilen yasal çerçeve üzerinde anlaşma için, son tarih olarak 1 Ocak 2013 tarihini koyarken, işlemin uygulamaya konmasına ilişkin çalışmanın da 2013 yılı içinde olacağına işaret etmektedir.

Nikos Christodoulides

Coreper II