Basın Bülteni - Finansal İşlem Vergisi ile ilgili gelişmeler
09.10.2012, 14:39 (CET)
Avrupa Birliği Ekonomi ve Maliye Bakanları bugün güçlendirilmiş işbirliği süreci ile sınırlı sayıda Üye Devletlerde Finansal İşlem Vergisi'nin (FTT) devreye sokulmasıyla ilgili gelişmeleri ele aldılar. Lüksemburg'da 9 Ekim ECOFIN Konseyi çerçevesinde, bakanlar Avrupa Yarıyılı, Capital Requirements Directive IV (CRD IV) paketi ve A.B.'nin uluslararası platformlara katılımı ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Haziran ayındaki ECOFIN Konseyi toplantısının sonucu, AB çapında bir finansal işlem vergisi (FTT) uygulamaya sokmayı amaçlayan Direktif üzerinde genel bir uzlaşma oluşmadığı yönündeydi. Bu bağlamda başka yolların denenmesi gereklidir. Bu alternatif arayışlar içerisinde ilgili ülkelerin kendi aralarında güçlendirilmiş işbirliği prosedürünü devreye sokması ve 2012 yılının sonlarına dek A.B. kurumlarından yararlanmaları bulunmaktadır.

Finansal İşlem Vergisi'nde ilerleme

Bugünkü toplantı çerçevesinde, Başkanlık durumu değerlendirmeye tabii tuttu ve Üye Devletleri güçlendirilmiş işbirliğine katılmalarına davet etti.

Bakan Shiarly şunları söyledi: ''Bugün yedi  üye devletin -Almanya, Fransa, Avusturya, Portekiz, Belçika, Slovenya ve Yunanistan'ın Komisyon'a mektup gönderdiklerini teyit ettik. Diğer bazı ülkeler güçlendirilmiş işbirliğine katılmak istemektedirler. Bu ülkeler arasında İspanya, Estonya, İtalya ve Slovakya bulunmaktadır''.

Bankacılık gereksinimleri - CRD IV

Capital Requirements Directive IV paketi bankacılık sektörünün düzenlenmesinin A.B. hukukuna Kasım 2010'da G 20 tarafından onaylanan Basel 3 anlaşmasını ekleyerek güçlendirilmesini hedefleniyor. Bu kural kitabının önemli bir unsurunu oluşturacak ve tek denetleyici mekanizmanın yürürlüğe girmesinden önce bunun kabul edilmesi önemli olarak görülmektedir. Avrupa Komisyonu bu mekanizmanın 2013 başlarında devreye girmesini öngörmektedir.

Bugünkü toplantıda Başkanlık CRD IV Avrupa Parlamentosu ile müzakerelerin durumu hakkında bakanları bilgilendirdi.

Bakan Shiarly şunları belirtti: ''Şu ana dek Kıbrıs Dönem Başkanlığı Parlamento ile sekiz siyasi üçlü toplantı yapmıştır. Ayrıca, çok sayıda teknik toplantı düzenlemiştir. Bu toplantılar Yaz döneminde devam etmişlerdir. Bu dosya Başkanlığın önceliklerinden bir tanesi olmaya devam etmektedir. Amacımız Aralık ayına dek bir siyasi mutabakatın sağlanmasıdır''.

Avrupa Sömestırı: İleriye dönük bir adım

AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Avrupa Yarıyıl sürecini iyileştirmek için bugün toplantılar gerçekleştirdi. Bu süreç çerçevesinde, her yıl, Üye Devletlerin ekonomik ve mali politikaları gözden geçirilmektedir.

A.B. Ekonomi ve Maliye Bakanları Avrupa Yarıyıl sürecini iyileştirmek için toplantılar gerçekleştirdiler.

ECOFIN Konseyi, zaman kısıtlamaları ile mücadele, Üye Devletler tarafından sahiplenme duygusunun güçlendirilmesi, üye devletlerin kendi politika tercihlerini yapabilmesi için önerilerin yeterince somut olmasının sağlanması gibi konuları görüştü.

Son olarak, bakanlar 4-5 Kasım 2012'de gerçekleştirilecek olan G-20 Maliye Bakanları ve Direktörler toplantısı ve  12 - 14 Ekim arasında Uluslararası Para Fonu (IMF)  Yıllık toplantıları hazırlarına ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Minister´s Communications Officer
George Sklavos