Basın Bülteni – Birleşik Denetim Mekanizması’na odaklanarak
11.12.2012, 15:04 (CET)
AB Maliye Bakanları 12 Aralık’ta Brüksel’de gerçekleştirecekleri olağanüstü toplantıda Birleşik Denetim Mekanizması ile ilgili askıda olan meselelere dikkatlerini odaklayacaklar.

ECOFIN Konseyi bankacılık alanında birliğin yaratılmasına yönelik geniş bir planın bir parçası olarak, kredi kurumlarının gözetimi için bir Birleşik Denetim Mekanizması’nın (BDM) kurumsallaştırılmasını hedefleyen öneriler hakkında genel bir yaklaşım üzerinde anlaşmaya varma amacıyla toplanacak.

Bakanlar bu öneriler hakkında 4 Aralık’ta istişarede bulunmuş ve önümüzdeki Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştirilecek AB Aralık Konseyi öncesinde bir olağanüstü toplantı daha yapma konusunda anlaşmışlardı. Bu anlaşma, yılsonuna kadar metinlerin onaylanması hedef alınarak, Avrupa Parlamentosu’yla müzakerelere başlama olanağını Başkanlığa veriyordu.

12 Eylül 2012’de Komisyon bankalara yönelik olarak bir Birleşik Denetim Mekanizması’nın kurulmasını ve bu mekanizmayı Avrupa Merkez Bankası’nın yönlendirmesini önermişti. Birleşik tüzükler rehberi, banka yatırımlarının ortak korunması ve bankaların doğru işleyişlerinin sağlanması için birleşik bir mekanizma gibi çeşitli öğeleri de içeren tamamen bütünleşmiş bir mali çerçeveye yönelik olarak ilk adımı teşkil etmektedir.

Öneriler iki tüzüğü içermektedir: biri denetim görevinin Avrupa merkez Bankası’na verilmesine, diğeri de Avrupa Bankalar Makamı’nın oluşturulması için tüzüğün değiştirilmesine ilişkindir.

BDM bankacılık alanında birliğin temel öğesidir.

Maliye Bakanı Şarli yaptığı açıklamada “13 Aralık’taki Avrupa Konseyi öncesinde genel bir yaklaşıma varılması büyük önem taşımaktadır. BDM hakkında anlaşmaya varılması Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın temel önceliğidir ve bu nedenden dolayı da bu olağanüstü toplantının yapılmasını istedik” dedi.

Nikos Christodoulides

Coreper II