Basın Bülteni – Iki paket ile yola devam ve yükseltilmiş bankacılık denetimi mevzusundaki ilerlemenin gözden geçirilmesi
13.11.2012, 17:52 (CET)
Avrupa Birliği Ekonomi ve Maliye Bakanları bugün gündemdeki mali ve ekonomik konuları ele aldılar. Bakanlar iki pakete ve Tek Denetleme Mekanizmasına odaklandılar. ECOFİN Toplantısı bugün, 13 Kasım'da, Brüksel'de gerçekleştirildi. Toplantıda Revize Sermaye Gereksinimleri Kuralları ilgili konularda masaya yatırıldı (CRD IV).

ECOFİN toplantısı çerçevesinde, Kıbrıs Dönem Başkanlığı bakanları iki paket konusundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu ile müzakerelerin yürütülmesine yönelik onay aldı.

İki Paket: Yola devam

''İki paket''in amacı aşırı bütçe açığı prosedürü ya da makroekonomik denetim altında bulunan ülkelerin makroekonomik  denetimini geliştirmektir. Avrupa Komisyonu'na taslak bütçe planlarının sunulması öngörülmektedir. ''İki paket'' şu an Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu ile beraber üçleme çerçevesi içerisinde ele alınmaktadır. Bunun amacı ekonomik yönetişim önlemleri bağlamında "altı paket" çerçevesinde kabul edilenlerin bir karara bağlanmasıdır.

''Bugün ikinci ekonomik yönetim, ''iki paket'' ile ilgili güncel müzakere pozisyonu üzerinde anlaşmaya vardık''. Bugünkü toplantıya başkanlık eden, Kıbrıs Maliye Bakanı, Sn. Vassos Shiarly bu noktanın altını çizdi.

Sn. Shiarly şunları ekledi: ''Konsey tarafından gösterilen esnekliğin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu ile olan müzakereleri kolaylaştıracağı ümidini taşıyoruz. Bu şekilde yıl sonundan evvel, Haziran ayında gerçekleştirilen Avrupa Konseyi toplantısının sonuçları ışığında bir anlaşmaya varabileceğiz''.

Tek Denetleme Mekanizması: Tünelin ucundaki ışık

Dönem Başkanlığı Tek Denetleme Mekanizması (SSM)'nin kurulmasına yönelik elde edilmiş olan sonuçlar hakkında Bakanları bilgilendirdi. Bakanlara bugün bazı önemli konular hakkında bilgiler verildi. Bu konular arasında gerekli mevzuatı hazırlamak için kurulan ad hoc çalışma grubu çalışmaları bulunmaktadır.

12 Eylül 2012'de, Komisyon Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilen bankalar için SSM'in kurulmasını önermiştir. Burada esas amaç olası bankacılık risklerinin ve bu risklerin sınır ötesi yayılışının önlenmesidir. Bu teklif tam entegre bir mali çerçeve yönünde ilk adımdır. Bu teklif çerçevesinde tek kural kitabı, yaygın mevduat koruma ve tek bir banka çözümlemesi gibi mekanizmaların oluşturulması öngörülmektedir. Bankacılık Denetleme Mekanizması ile ilgili Ad-Hoc, geçici bir Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Bu grup Avrupa Komisyonu'nun ilgili tekliflerini incelemektedir.

Bakan Shiarly şunları vurguladı: ''Bugün, Tek Denetleme Mekanizması ile ilgili olarak, birçok sonuçlandırılmamış olan başlık hakkında yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduk. Çalışmalarımızın hızlandırılması çok önemlidir. Bu şekilde Avrupa Konseyi'nin belirlediği zaman çizelgelerine uygun olarak hareket etmiş olacağız''.

Revize Sermaye Gereksinimleri Kuralları (CRD IV): Son Durum

Başkanlık Bakanları Revize Sermaye Gereksinimleri Kuralları teklifi ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Bu teklif bankalar ve yatırım firmaları için sermaye gereksinimleri ile ilgili A.B. kurallarını değiştirmektedir.

"CRD IV" yasama paketi iki tekliften oluşmaktadır: (Direktif (CRD) ve Avrupa Komisyonu Düzenlemesi (CRR). Bu çerçevede ana hedef Bankacılık Denetleme Basel Komitesi (Basel III gereklilikleri) tarafından sermaye gereksinimleri üzerinde varılan, G20 liderlerince kabul gören ve Avrupa Konseyi'nin onayını alan anlaşmaların yürürlüğe sokulmasıdır.

Bakan Shiarly şunları vurguladı: ''CRD IV A.B.'nin tek kural kitabının önemli bir unsurunu oluşturacaktır. Tek Denetleme Mekanizması'nın yürürlüğe girmesinden önce kabul edilmiş olması çok önemlidir. Bu Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın önceliklerinden bir tanesidir''.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Minister´s Communications Officer
George Sklavos