Basın Bülteni - Şike maçlara karşı mücadele için ortak deklarasyon
20.09.2012, 17:38 (CET)
AB Kıbrıs Dönem Başkanlığı çerçevesinde 19 ve 20 Eylül 2012 tarihlerinde Lefkoşa’da gerçekleştirilen Avrupa Spor Forumu toplantısının sonucunda şike maçlara karşı mücadele için ortak deklarasyon benimsendi.  Kıbrıs Dönem Başkanlığı, Avrupa Komisyonu ve Forum’a katılanlar tarafından benimsenen ortak deklarasyon, 2011 yılında Polonya Dönem Başkanlığı sırasında gerçekleştirilen AB’nin Spor konularında sorumlu Bakanlar Konseyi’nin sonuç belgesinin devamını ve Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın Avrupa Komisyonu ile işbirliğinin ve AB Spor Forumu’na katılanların tümüyle gerçekleştirilen görüşmelerin sonucunu teşkil ediyor.

Şike maçlara karşı mücadele için benimsenen beş maddelik deklarasyon yapılan görüşmelerin sonucudur. Deklarasyonda “şike maçlara karşı mücadele çabası için sonuç alıcı ve sürekli faaliyet gereklidir” diye vurgulanmakta ve inisiyatifler geliştirilmesi gereken beş temel alan şu şekilde sıralanmaktadır:

• Eğitim, önlemler ve doğru yönetim
  • İzleme
  • Yaptırımlar
  • İşbirliği
  • Uluslararası koordinasyon

Ortak deklarasyon metninin tamamını burada okuyabilirsiniz.

Geleceğe ilişkin kararlar için pusula

Bu deklarasyon Avrupa spor gündemine kaydedilmiş olmaya devam edecektir ve tüm spor yapısının güvenilirliğini tehdit eden bu şike sorununa karşı mücadele için alınacak kararlar ve ortaya konulacak tutumlar açısından bir pusulayı teşkil etmesi beklenmektedir.

Kıbrıs Spor Organizasyonu (KOA) Başkanı Sayın Pambos Stilyanu yaptığı açıklamada “Ortak tezimiz, bu deklarasyonun, uluslararası düzeyde ve ağırlıklı olarak Avrupa’da sporun güvenilirliğine yönelik tehdide karşı mücadele amacıyla üzerine inşa edebileceğimiz sağlam bir zeminin temel taşını teşkil ettiği yönündedir” dedi.

Avrupa Spor Forumu esnasında, “şike maçlar”, doping, Avrupa Sosyal Diyaloğ ve sporda doğru yönetim ilkelerinin geliştirilmesi gibi konular başta olmak üzere gündemdeki bir dizi konu hakkında önemli tartışmalar yapıldı. Avrupa Spor Bakanları 20 Eylül 2012 Perşembe günü öğeden sonra gerçekleştirilen ortak görüşmeye katılımlarıyla yapılan tartışmaları zenginleştirdiler.

Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çok dillilik ve Gençlik konularından sorumlu üyesi Andrula Vasiliyu gerek Spor Forumu’nun, gerekse yarın, 21 Eylül 2012 günü tamamlanacak olan Spor Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın çalışmalarını onurlandırdı.

Sayın Vasiliyu şike maçlar sorununa karşı mücadele uğraşısına önem verilmesi gerektiğine işaret etti.

Komisyon Üyesi “sporun güvenilirliğini korumadığımız takdirde, sporun özü kaybolacaktır.  Birlikte çabalarımızı yoğunlaştırma konusunda hemfikir olduk. Bütün makamlar birlikte çalışmalıdır. Bu meseleden etkilenmeyen ülke yok ve bu konuda istisnalar yapmak saflık olur”  diye sözlerini tamamladı.

Avrupa organizasyonlarından ve spor hareketinden aralarında uluslararası ve Avrupa olimpiyat komitelerinden, Avrupa federasyonlarından lider kadrolar da olmak üzere 300’den fazla katılımcı Yıllık Avrupa Spor Forumu’nda yer aldı. 2007 yılında yıllık bir etkinlik olarak kurumsallaştırılan bu Forum, AB düzeyinde spor alanında sonuç alıcı altyapıları sunma hedefiyle, AB’de spor konularında görüş alışverişlerinin yapıldığı en geniş platformu teşkil etmektedir.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Costas Ierides