Basın Bülteni – Eğitimin kalitesini olası her türlü yolla korumak, önde geliyor
05.10.2012, 13:20 (CET)
Nobel Ödülü sahibi Kıbrıslı Ekonomi Profesörü Hristofer Pissaridis, 4 ve 5 Ekim’de Lefkoşa’da yapılan AB Eğitim Bakanlarının Gayrı resmi Toplantısında şunları vurguladı: “Eğitim, ekonomik bunalımın etkilerini ortadan kaldırabilir ve bunu, bunalımın büyüme üzerindeki uzun erimli etkisini azaltması sayesinde gerçekleştirebilir. O nedenle, durgunluğun olduğu bir zamanda eğitime yapılan yatırımın artırılması, anlamlıdır.” Toplantı, AB Konseyi’nin Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nda ‘Filoksenya” Uluslararası Konferans Merkezi’nde Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından düzenlendi.

Avrupa Birliği’nin eğitim ve öğretim politikaları ve bunların ekonomik gelişme ile olabilecek ilişkisi ile okuma-yazma bilmeyenlerin sayısının artması sorunu, AB Eğitim Bakanlarının toplantısı sırasında tartışılan en önemli konulardı. Toplantıya Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Yorgo Dimostenus başkanlık etti ve Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlik konularından sorumlu AB Komiseri Andrulla Vassiliyu da toplantıya katıldı.

Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Yorgo Dimostenus, şunları söyledi: “İnanıyorum ki, yapmış olduğumuz ilginç ve verimli tartışmalar sayesinde, şimdi, yapılacak olanın daha net bir resmine sahibiz.”

Bakan, bulgulardan hareketle istenilen eyleme geçiş için kestirme yolu gösterirken şu ana noktalara değindi: “Biz, Kıbrıs Dönem Başkanlığı olarak, eyleme geçmeye hazırız. Kasım’da Brüksel’de yapılacak olan Konsey Toplantısına sunulacak olan Konsey karar taslağının hazırlanması sırasında, bütün görüş ve önerileri kullanacağımızdan emin olmalısınız.”

Durum saptamasında eyleme giden yol

Avrupa Birliği Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın esas amacı, gelecek nesiller için daha iyi bir Avrupa yolunda temel değerlere bağlı ortak amaçlarımıza ulaşmaktır.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı, özellikle eğitim ve öğretim alanlarında, bütün Üye Devletlerin ortak endişeleri, katkıları ve işbirliği sayesinde, Avrupa ve onun yurttaşlarına yararlı olan AB politikalarını ilerletmeyi hedeflemektedir. Bu alanlar, özellikle zor ekonomik koşullar sırasında, AB’nin yurttaşlarının ekonomik gelişmesi, sosyal uyumu ve refahı için önemlidir.

Bu husus, eğitim alanında şu iki önemli konudan en çok endişe duymuş olan Gayrı resmi Bakanlar Toplantısının çalışmalarının merkezinde de yer aldı:

• Birincisi, ülkelerin ekonomik gelişmesinde ve her yurttaşın refahında eğitimin potansiyel rolü ve
  • İkincisi, Avrupa Birliği’nin Üye Devletlerini cezalandıran okuma-yazma bilmeme, yani cehalet sorunu

Nobel Ödülü sahibi Kıbrıslı ekonomist Sayın Hristofer Pissaridis ve Cehalet ile ilgilenen Üst Düzey Grup uzmanı Sayın Yorgo Çakalos da toplantıya katılarak, gündemdeki iki ana konu hakkındaki kendi görüş, deneyim ve bulgularını sundular.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
EU Affairs Unit Coordinator