Basın Bülteni – Aktif yaşlanmaya sporun katkısı
21.09.2012, 14:11 (CET)
Aktif yaşlanma ve yurttaşların daha aktif ve sağlıklı olmasında sporun rolü konusu AB üyesi devletlerin Spor Bakanları toplantısında ele alındı.”Filokseniya” Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen gayriresmi toplantının ikinci ve son gününde, Bakanlar ayrıca Avrupa Birliği’nin Dünya Anti-doping Ajansı’nda (WADA) temsil edilmesi konusunu da görüştüler.

Spor ve sağlık hakkındaki görüşme Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın hazırladığı ve konusu aktif yaşlılıkta doğal faaliyetlerin rolü olan belge temelinde gerçekleştirildi. Konuya ilişkin uluslararası tecrübenin ve konunun çeşitli boyutlarının sunulması amacıyla, Kuzey Amerika’da aktif yaşlanma konusunun ele alınma biçimini sunan özel bir uzman davet edildi.  2012 yılının Avrupa Aktif Yaşlanma ve Nesiller Arası Dayanışma Yılı olarak belirlenmiş olması ve toplumun ileri yaştaki fertlerinin katılımıyla ilgili olarak duyarlılığın arttırılmasının hedef olarak belirlenmesi nedeniyle de Bakanlar arasındaki tartışma özel bir önem taşıyordu.

AB’nin WADA’da temsili

Toplantı sırasında ayrıca Avrupa Birliği’nin Dünya Anti-doping Ajansı’nda (WADA) temsil edilmesi konusu da tartışıldı. Polonya Dönem Başkanlığı sırasında onaylanan ilgili karara göre, WADA’nın üç uzmanından birinin yerine AB’nin bir spor bakanı seçilecek. Bu konuda tezlerini sunma yönünde ilgilerini ifade eden iki bakana Kıbrıs Dönem Başkanlığı fırsat tanıdı ve söz konusu yerin paylaşımı gelecek Kasım ayında yapılacak Bakanlar Konseyi toplantısı çerçevesinde yapılacak.

Toplantının sonunda İrlanda delegasyonuna gelecekteki İrlanda Dönem Başkanlığı’nın önceliklerini sunma olanağı sunuldu.

Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanı Sayın Yorgos Dimosthenus yaptığı açıklamada, yapılan görüşmelerin, görüş alış verişlerinin ve alınan kararların “herkesi düşünmeye sevk edecek kaynaklar olduğunu ve Avrupa’da daha iyi bir spor geleceğinin yaratılması için önemli bir aracı teşkil edeceğini” vurguladı. Sayın Dimosthenus bu görüşmelerin ve kararların “spor alanında radikal kararlara ve çözümlere ulaşılmasında dönemeç olacağına” yönelik inancını ifade etti.

AB Spor Forumu ve şike maçlara karşı mücadele

Kıbrıs Dönem Başkanlığı 20-21 Eylül Perşembe ve Cuma günleri AB Spor Bakanları’nın iki gün süren Gayriresmi Toplantısı’nı organize etti. Gayriresmi Toplantı AB Spor Forumu’nun devamında gerçekleştirildi ve Avrupa Komisyonu’yla birlikte organize edilerek 19 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilen Spor Forumu’na katılan delegelerle ortak bir toplantıyı da içerdi.

Bu ortak toplantıda, katılımcılar AB’nin gelişmesine sporun ve sağlığı iyileştiren faaliyetlerin katkısı konusunu ele aldılar ve ayrıca şike maçlara karşı mücadele konusu üzerine de eğildiler. Yapılan görüşmelerin sonucunda, şike maçlara karşı mücadele için beş maddeden oluşan ve dün açıklanan ortak deklarasyon benimsendi. Bu Gayriresmi Toplantı’ya Kıbrıs Eğitim ve Kültür Bakanı başkanlık etti ve toplantının seçkin davetlileri arasında Avrupa Komisyonu’nun spor konularından sorumlu üyesi Sayın Andrulla Vasiliyu da yer aldı.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Costas Ierides