BURASI, 2012 KIBRIS AB DÖNEM BAŞKANLIĞI'NIN ÇEVRİMİÇİ ARŞİVİDİR. WEB SAYFASI ARTIK GÜNCELLENMEYECEKTİR.
 

HABERLER

Basın Bülteni - EPSCO Bakanları, işçilerin elektromagnetik alanlara maruz kalmalarından doğan tehlikeler hakkında genel bir yaklaşıma vardılar
04.10.2012, 14:41 (CET)

Avrupa Birliği’nin İstihdam ve Sosyal Politika Bakanları, bugün, 4 Ekim’de, Brüksel’de Konseylerinin yaptığı toplantıda, işçilerin elektromagnetik alanlara maruz kalmalarından doğan tehlikelerle ilgili olarak gerekli en düşük sağlık ve güvenlik koşulları hakkındaki AB Elektromagnetik Alan Yönergesi’ne ilişkin öneri konusunda genel bir yaklaşıma vardılar. Anlaşma, Konsey’in kendi içerisindeki uzun görüşmelerin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bakanlar ayrıca, sosyal güvenlik sistemleri hakkında AB ile Arnavutluk, Karadağ, San Marino ve Türkiye arasındaki dört Ortaklık Antlaşması uyarınca istenen, sosyal güvenlik sistemlerinin koordinasyonuna ilişkin hükümler hakkında AB tarafından alınacak olan tavır üzerinde de anlaştılar.

İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici Sorunları Konseyi (EPSCO), ayrıca, istihdam açısından zengin bir canlanma yararına yapılacak eylemler ve Avrupa gençliği için daha iyi olanaklar sağlama, hem de çocuk yoksulluğunun aşılması ve çocukların iyi durumda olmalarının teşviki konularında kararlar aldılar. Bakanlar, bunların yanında, işleyiş şeklini ilerletmenin yeni yollarına ve EPSCO’nun bu süreçteki rolüne bakarak, ikinci Avrupa Yarıyılı’nın işleyişi şeklini değerlendirdiler.

“İki yıllık yoğun çalışma”

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bayan Sotirula Haralambus, bu sabahki EPSCO toplantısında şöyle konuştu: “İşçilerin elektromagnetik alanlara maruz kalmalarından doğan tehlikelerle ilgili olarak gerekli en düşük sağlık ve güvenlik koşulları hakkındaki AB Elektromagnetik Alan Yönergesi’ne ilişkin öneri konusunda, son yıllarda yapılmış olan yoğun çalışmalar için bugün teşekkürlerimi dile getirmekten mutluyum ve genel yaklaşım konusunda bir anlaşmaya varıldığını kayda geçirebilirim. Tartışmalara yaptıkları katkılar ve elde edilmiş olan  önemli ilerleme için Polonya ve Danimarka Dönem Başkanlıklarına teşekkür etmek istiyorum.”

Üye Devletlerin çoğunluğu, Kıbrıs Dönem Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan metne verdikleri desteği dile getirdiler. Başlangıçtaki Yönerge (Yönerge 2004/20/EP), onaylanmasından sonra farkedilen sorunlar yüzünden, hiçbir zaman uygulamaya konmadı. Yönerge’ye ilişkin yeni öneri, Komisyon tarafından Haziran 2011’de kabul edilmiş olup, o zamandan beri tartışılmaktaydı.

İkinci Avrupa Yarıyılı’nın değerlendirilmesi

EPSCO Bakanları, ayrıca, ‘Avrupa 2020’ Stratejisi ve yeni Avrupa Yönetimi konularında da bir politika tartışması yaptılar. Özellikle, ikinci Avrupa Yarıyılı’nın işleyiş şeklini değerlendirdiler, işleyişin iyileştirilmesine yönelik yolları ve EPSCO’nun bu süreçteki rolünü tartıştılar. Hedef, bu yılki Avrupa Yarıyılı’ndan dersler çıkarmak ve AB yönetim devresini daha da iyileştirmek ve işleyişi kolaylaştırmak düşüncesiyle, 2013’teki izleme süreci için rehberlik sağlamaktı. Bakanlar ayrıca, EPSCO’nun rolünü artırmak için, Konsey’in çeşitli oluşumları arasında, ortak sorumluluk konularında daha iyi bir işbirliğine olan ihtiyaca değindiler. Böylece EPSCO’nun, yarıyıl sürecinde, her ülkenin önerilerinin incelenmesine eşit şekilde katkıda bulunmasına izin verilmiş olacaktır.  

EPSCO Bakanları, bunların yanında, İstihdam Komitesi (EMCO) ile Sosyal Koruma Komitesi (SPC) tarafından Avrupa Yarıyılı ile ilgili olarak yapılmış olan katkıları da onayladı. Sosyal Koruma Komitesi, ‘Avrupa 2020’ hedeflerine ulaşmak için harekete geçirilmiş olan bütün kamu politikalarının kapsamlı bir şekilde koordine edilmesini sağlamak için, AB düzeyindeki sosyal politikaların daha iyi bir şekilde koordinasyonunun önemine olan katkısını ana hatlarıyla belirtti. İstihdam Komitesi de, özellikle Avrupa Yarıyılı devresinde yer almış olan farklı yapıların yeterliliklerini ortaya koyma ve çalışmanın zamanlamasının daha iyi bir şekilde planlanması ve katılımcı bütün taraflar arasında işbirliğinin geliştirilmesine olan ihtiyaca işaret etti.

Bakanlar ayrıca, iyi çalışan işgücü piyasalarına ilişkin ilkeler hakkında sürdürülmekte olan EMCO’nun çalışmasına parmak bastılar ve AB’deki sosyal durumu ve sosyal koruma politikalarının gelişmesini izlemenin güçlendirilmesi amacıyla Sosyal Koruma Komitesi ile Komisyon tarafından geliştirilmiş bir araç olarak sosyal koruma performansının izlenmesine ilişkin ana unsurları onayladılar.

Ayrıca sosyal güvenlik sistemleri hakkında, AB ile Arnavutluk, Karadağ, San Marino ve Türkiye arasındaki dört Ortaklık Antlaşması uyarınca istenen, sosyal güvenlik sistemlerinin koordinasyonuna ilişkin hükümlerle ilgili olarak AB tarafından alınacak olan tavır üzerinde de anlaşma sağlandı.

İstihdam yönünden zengin ekonomik bir canlanma için alınan Konsey kararları

Kıbrıs Dönem Başkanlığı için önemli bir konu da, istihdam yaratma ve özellikle genç insanların istihdamı ile ilgilidir. EPSCO Bakanları, istihdam yönünden zengin bir ekonomik canlanma ve Avrupa gençliği için daha iyi olanaklar doğrultusunda yapılacak eylemlere ilişkin olarak alınan Konsey Kararlarını da kabul ettiler. Kararlar, istihdam politikası önlemlerinin ulusal ve AB düzeylerinde koordinasyon ve uyumunun güçlendirilmesini hedeflemektedir. Kararlar, istihdamı artırma ve istihdamdan zengin bir canlanma doğrultusundaki önlemler dizisini içeren ve Nisan’da Komisyon tarafından sunulmuş olan İstihdam Paketi’ne Konsey’in verdiği yanıttır. 

EPSCO Bakanları ayrıca, çocuk yoksulluğu ile sosyal dışlanmayı önleyip üstesinden gelmek ve çocukların iyi durumda olmalarını teşvik etmek için eylemler yapılması doğrultusunda alınan Konsey Kararlarını da kabul ettiler. Çocuk yoksulluğuna karşı mücadele ve çocukların iyi durumda olmasının teşviki, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın öncelikleri arasındadır. Bu ayrıca, ‘Avrupa 2020’ Stratejisinin sosyal boyutu çerçevesine dahil olan önceliklerin de arasındadır.

Öte yandan, İstihdam, Sosyal İşler ve Kapsayıcı Olmaktan Sorumlu AB Komiseri olan László Andor, 6-7 Eylül’de, Brüksel’de, “Avrupa için İstihdam” başlığı altında yer almış olan istihdam politikası ile ilgili konferansın sonuçları hakkında Bakanlara bilgi verdi.  

Konsey, Avrupa Sosyal Fonu Tüzüğü hakkında yapılan görüşme ve çalışmaların seyrine de değindi.

Konsey, son olarak, 18 Ekim’de, AB Konseyi toplantısından önce yer alacak olan Üçlü Sosyal Zirve Toplantısı için yapılmakta olan hazırlıklardan da söz etti.

İşçilerin Dolaşımı Hakkında Tartışma

Bakanlar, bunlara ek olarak, aldıkları öğle yemeği sırasında da, AB içinde işçi dolaşımını geliştirmenin hangi yolla olacağına ilişkin görüşlerini değiş-tokuş etme olanağını buldular. İşçilerin dolaşımı, etkin bir iç piyasa ve rekabet edebilir bir Avrupa ekonomisi için gerekli olan bir şeydir. İşçi dolaşımının geliştirilmesi gerektiği ve Üye Ülkelerde çalışma kalitesi ve koşulları yanında, refah sistemlerine olan etkilerinin genel bir yaklaşımla ele alınmasına olan ihtiyaç gibi ilgili parametrelerin de iyileştirilmesi gerekliliği konusunda bakanlar arasında bir uzlaşma vardı.

Presidency Spokesperson in Brussels
Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Telefon: +32 27404002
Mobile: +32 473858237
Officer
Michaela Papadopoulou

Ministry of Labour & Social Insurance
European Affairs Unit
Email: mpapadopoulou@mlsi.gov.cy
Telefon: +357 22401865
Communications Officer
Maria Lantidou

Ministry of Labour & Social Insurance

Email: mlantidou@pio.moi.gov.cy
Telefon: +357 22401676

Basın toplantısını bura dan izleyiniz

 

Konuyla ilgili daha fazla fotoğraf buraya tıklayarak bulabilirsiniz

İLGİLİ HABERLER

YER

Council of the European Union (Justus Lipsius building)


Rue de la Loi/Wetstraat 175
B-1048 Brussels
Belgique/België

Telefon+32 (0)2 281 2140
Koordinatlar50.841476 4.382447