Basın Bülteni – Çalışanların elektro manyatik alanlardan kaynaklanan risklere maruz kalmaları üzerinde AB’nin genel yaklaşım hedefi
02.10.2012, 15:21 (CET)
4 Ekim Perşembe günü Lüksemburg’da yapılacak toplantıyla Sosyal Politika ve İstihdam Konseyi (EPSCO), çalışanların elektro manyetik alanlardan kaynaklanan risklere maruz kalmalarıyla ilgili bir AB Yönetmeliği’ne ilişkin genel bir yaklaşımı hedefliyor. Konsey, sosyal güvenlik, istihdam ve sosyal politikalarla ilgili ikinci Avrupa Yarı Yılı’nın değerlendirmesi üzerinde dört Birlik Anlaşması önerisine ilişkin AB’nin durumu da görüşülecek.

Çalışanların elektro manyetik alanlar nedeniyle maruz kaldıkları risklerden korunmalarını öngören AB Elekro Manyetik Alanlar (EMF) Yönetmeliği’nde EPSCO Bakanları için amaç, Konsey içerisinde bir gayrı resmi anlaşmanın Parlamento’ya gitmeden önce çalışmasını hızlandırma hedefiyle genel bir yaklaşım elde etmek oluyor.

Konsey, AB ile Arnavutluk, Karadağ, San Marino ve Türkiye arasında sosyal güvenlik sistemleri üzerinde Avrupa Birliği’nin dört Birlik Anlaşması önerisiyle ilgili görüşünü belirleyip siyasi bir anlaşmaya varmayı hedefliyor.

Avrupa Yarı YıI prosedürünü geliştirme

EPSCO Bakanları ayrıca, Avrupa ‘2020 Stratejisi’ ve yeni Avrupa Yönetimi üzerinde hareket tarzını belirleyecek bir tartışma yapacak. Avrupa Yarı Yılı, Üye Ülkelerin ekonomik, mali ve istihdam politikalarının izlenmesini içeriyor.

Tartışmayı yönlendirmek üzere Başkanlık, bakanları, prosedürün nasıl geliştirileceği ayrıca EPSCO’nın prosedür içerisindeki rolü üzerinde görüş bildirmeye davet eden bir belge hazırladı.

Bundan başka bakanlardan,  sosyal koruma performansının izlenmesi, İstihdam Komitesi’nin, iş piyasasının iyi işletme prensipleri üzerinde devam eden çalışmalarıyla ilgili katkıları desteklemeleri bekleniyor.

Konsey Kararlarını iş-zengin iyileşme lehinde benimseme

Kıbrıs Başkanlığı’nın önemli bir konusu da özellikle gençlere iş yaratmakla ilgili oluyor. EPSCO Bakanları’nın iş-zengin bir ekonomiyi iyileştirme ve Avrupa gençliği için daha iyi fırsatlar lehinde faaliyetler için Konsey kararlarını kabul etmesi bekleniyor. Konsey Kararları, çocuk yoksulluğu ve sosyal dışlanmayla mücadele, çocukların sağlıklarının artırılmasına yönelik faaliyetler için benimsenecek.

Bundan başka Avrupa Sosyal İşler ve Dahiliyetle, İstihdam’dan Sorumlu Komiser Laszlo Andor bakanlara, 6-7 Eylül’de Brüksel’de düzenlenen “Avrupa’ya İş” başlıklı İstihdam Politikası Konferansı’nın sonuçlarını anlatacak.

Konsey ayrıca, Avrupa Sosyal Fonu Tüzüğü üzerindeki görüşmelerle ilgili çalışmaları görüşecek.

Son olarak Konsey, 18 Ekim’deki Avrupa Konseyi toplantısından hemen önce Üç Parçalı Sosyal Zirve hazırlıklarını ele alacak.

Marianna Karageorgis

Coreper I