Basın Bulteni – Sera gazı emisyonlarının Finansal kural ve faaliyet planları hazırlanmakta
21.12.2012, 11:47 (CET)
Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper I)bugün, 12 Aralık Cuma, Konsey ve Avrupa Parlamentosu arasında kabul edilen Sera Gazı emisyonları ve Toprak Kullanımıyla ilgili faaliyetlerin sonuçlarının ortadan kaldırıldığı, Toprak Kullanımı Değişikliği ve Ormancılık (LULUCF) üzerindeki Finansal Kurallar ve faaliyet planlarıyla ilgili Aralık ayında yapılan üçlü toplantının sonuçlarıyla ilgili nihai uyum paketini onayladı.

İlk okuma anlaşmasının gelecek yıl resmi olarak onaylanacak bir zamanda olması ve gelecekte yapılacak Konsey’de bir ‘A’ maddesi olarak kabul edilmesi bekleniyor. Bu dosyanın Kıbrıs Başkanlığı ve Avrupa Komisyonu için bir öncelik ve sonuç uzun ve sert tartışmaların ürünüydü.

Önerilen Karar, sera gazı emiyonları ve AB kuralları olmayan,  son büyük sektörler olan orman ve tarım sektörlerinde taşıma için finansal kuralları oluşturuyor.

Ormanlar ve tarımsal alanlar, AB topraklarının üççeyreğinden fazlasını kaplıyor ve doğal olarak büyük miktarda karbon stoklarını tutuyor, iklim politikası için onları önemli kılan atmosferde dağılımını önlüyor. Karbon kapasitesinin sadece yüzde 10’unun “tutulmasını” artırıyor. Örnek olarak orman ve otlak yönetiminin artırılmasıyla, atmosferden yıllık 10 milyar araç emisyonunun ortadan kaldırılması gösteriliyor.

LULUCF’dan emisyonlar ve kaldırılanlar UNFCC’yle rapor edilir ve kısmi olarak Kyoto Protokolü uygulamasıyla hesaplanırken sektör, İklim ve Enerji Paketi altında bu sektörden emisyon kurallarını uluslararası hesaplamada ciddi yetersizliklerini tanımlayan İklim ve Enerji Paketi’yle AB’nin iklim taahhütlerini ihmal ediyor.

Bu Kararın ana hedefini, LULUCF için kapsamlı ve güçlü hesaplama kuralları, ayrıca koşullar doğru olduğu zaman Birliğin sera gazı emisyon azaltma taahhütlerinde LULUCF’nin tam dahiliyeti yönünde gelecekteki politika gelişimini yapabilmek oluşturuyor.

Bu bağlamda bu Karar aşağıdakiler için bir çerçeve oluşturuyor:

• uygulanması gereken genel hesaplama kuralları;
  • ağaçlandırma, yeniden ağaçlandırma, ormanı yok etme, orman yönetimi, hasat edilmiş orman üretimi havuzu, ekim alanı yönetimi, tarım alanı yönetimi,  yeniden yeşillendirme, sulak arazi drenajı ve yeniden nemlendirme için belirli hesaplama kuralları;
  • LULUCF sektöründeki orman ve tarımsal faaliyetlerle ilgili gömmeyle ortadan kaldırma ve sera gazı emisyonuyla ilgili kaynaklar kullanılarak Üye Devletler üzerinde hesaplama yapma, yeniden ağaçlandırma, drenaj ve yeniden nemlendirmede gönüllü hesaplama yükümlülükleri
  • doğal bozukluk için hesaplamada belirli kurallar;
Marianna Karageorgis

Coreper I