Basın Bülteni – Kıbrıs Dışişleri Bakanı’nın önünde Lüksemburg ve Brüksel’de yoğun bir hafta var
12.10.2012, 12:54 (CET)
Dışişleri (FAC) ve Dışişleri/Gelişim Konseyi’ne katılıp bir dizi Siyasi Diyalog, üçüncü ülke temsilcileriyle AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi adına Ortaklık Konseyi toplantıları yapacak olan  Dişişleri Bakanı Markulli ve Kıbrıs AB Başkanlığı’nın önünde yoğun bir hafta bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Dr. Erato Kozakou-Marcoulli, 15 Ekim’de Lüksemburg’da yapılacak olan Dışişleri Konseyi (FAC) toplantısına katılacak.  FAC’ın başkanlığını, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton yapacak.

Toplantıda AB Dışişleri Bakanları AB’nin Güney Komşuluğundaki ilişkiler görüşülecek,  Arap Birliği toplantısı ve AB-Mısır Görev Gücü toplantısı ışığında Suriye ve Mısır özel olarak ele alınacak Konsey  Sonuçları Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak kabul edilecek.

Bakanlar BM Genel Kıurulu’nun toplantısından sonra ayrıca Ortadoğu Barış Gücü’yle ilgili durumu da değerlendirecekler.

AB Dışişleri Bakanı Mali ve İran’daki  durumu da görüşecekler. Konsey’in bu konuda da karar alması bekleniyor. FAC’ın gündeminde AB_Çin Zirvesi ve Doğu Komşuluğu izlemek de bulunuyor. FAC Kararları, Belarus, Gürcistan ve Bosna Hersek ‘le ilgili olacak.

Dışişleri BakanıMarcoullis Gelişme’yle ilgili Dışişleri Konseyi toplantısına da katılacak

Dışişleri BakanıMarcoullis FAC toplantıları çerşevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile birlikte 14 Ekim’de düzenlenecek olan AB Dışişileri Bakanları’nın akşam yemeğinde hazır bulunacak. Akşam yemeğinde bakanlar kendilerini ilgilendiren uluslararası konuları, özellikle Suriye ve İran, ayrıaca AB-Rusya ikili ilişkileri görüşülecek.

Dışişleri Bakanları, Almanya ve Lüksemburg Dışişleri Bakanları’nın ev sahipliğini yapacağı Avrupa’nın Geleceği’yle ilgili Yansıma Grubu raporunun ele alınacağı gayrı resmi toplantıya da katılacaklar.

Bakan Marcoullis 17 Ekim’de 2012 Avrupa Gelişim Günleri’nin kapanışı dolayısıyla “2015 Sonrası Yapı Gelişimi” konulu bir konuşma yapacak.

FAC toplantısından sonra Bakan Marcoullis, Yüksek Temsilci adına bir dizi toplantı yapacak. Bakan 16 Ekim’de OSCE ile AB Bakanlar toplantısını, Ürdün’le Ortaklık Konseyi’ni denetleyecek. Her iki toplantı da Lüksemburg’da yer alıyor. 17 Ekim’de Brüksel’de Dr. Marcoullis Cape Verde (Yeşilburun) ile Siyasi Diyalog ve Lübnan’da Ortak Konseyi’ne katılacak.

Bir sonraki gün yine Yüksek Komiser adına Dışişleri 15 Ekim’deki FAC Sonuçları üzerinde Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi’ne (AFET) bilgi verecek.

Nikos Christodoulides

Coreper II