Basın Açıklaması: Dışişleri Bakanı DK’nin sonuçları hakkında Avrupa Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu’nu (AFET) bilgilendirdi
18.10.2012, 16:47 (CET)
Dışişleri Bakanı Dr. Erato Kozaku Markulli Dışişleri Konseyi’nin (DK) 15 Ekim’de gerçekleştirilen toplantısı hakkında AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi / Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı (YT/BY) Catherine Ashton adına Dış İlişkiler Komisyonu’nu (AFET) bilgilendirmek için bugün Avrupa Parlamentosu’nu ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Dr. Markulli yaptığı açıklamada “YT Ashton adına, Dışişleri Konseyi’nin (DK) üyeleri hakkında bilgilendirmek için Avrupa Parlamentosu’nun Dış İlişkiler Komisyonu ile bir araya gelmekten memnunum. Başarılı ve üretken bir Konsey’di ” dedi. Suriye, Orta Doğu Barış Süreci, İran, Mali/Sahel, Doğu Komşuluk ve AB-Çin Zirvesi’nin sonuçlarının değerlendirilmesi dâhil olmak üzere, DK’nin Ekim toplantısında tartışılan konular hakkında AFET’i bilgilendirdi.

Bakan ayrıca AB Dışişleri Bakanlarının Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldikleri yemekte tartışılan Suriye, İran ve Mali konuları dâhil olmak üzere diğer uluslararası ve ikili konular hakkında Avrupa Parlamentosu milletvekillerini bilgilendirdi. Dr. Markulli yaptığı yorumda “Gerçekleştirdiğimiz uzun ve canlı tartışmada taraflar samimiyetle ve ciddiyetle argümanlarını ortaya koydular” dedi.

AB’nin Suriye politikası

Dr. Markulli soruları yanıtlarken, AB’nin Suriye politikası hakkında konuştu ve Ekim ayında DK tarafından benimsenen sınırlayıcı önlemlerin yurttaşları hedef almadığını vurgulayarak, acil önceliğin, kan dökülmesinin durdurulması olduğunun altını çizdi. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Özel Görevlisi Lakhdar Brahimi’nin çabalarına Konsey’in tamamen destek verdiğini tekrarladı ve insani krize karşı koyulmasının AB’nin uğraşılarının birinci hattında olduğunu kaydetti. Bakan Dr. Markulli ayrıca Suriye’deki krizin komşu ülkelerdeki sonuçları hakkında Konsey’in duyduğu endişeyi de aktardı.

Orta Doğu Barış Süreci ile ilgili olarak da, Dr. Markulli iki taraf açısından da barış ve güvenliği sağlayacak iki devlet çözümü için müzakerelerin yapılması hedefiyle, İsrail ile Filistinliler arasında görüşmelerin yeniden başlaması hedefinde üye devletlerin birlik olduklarını belirtti. Bakan, İsrailli yerleşimciler hakkında somut sorulara yanıt verirken, bu konu hakkında Konsey sonuçlarında da ifade edilen ve uluslararası hukuka göre, nüfus yerleştirilmesinin yasa dışı olduğu ve çözüm çabalarına zarar verdiği yönündeki AB’nin tezini tekrarladı.

İran ve Mali’deki durum

Bakan, İran hakkında konuşurken, Ekim ayında DK’nin üzerinde anlaşmaya vardığı sınırlayıcı önlemler hakkında bilgi verdi ve buna paralel olarak, İran’ın nükleer konusu hakkında diplomatik bir çözüme ulaşılması yönünde çalışmayı AB’nin hedeflediğini teyit etti. Bakan “hedefin kendisini yaptırımlar teşkil etmiyor” dedi ve çerçevesinde güven arttırıcı bazı önlemlerin yer aldığı güçlü bir diplomatik yanıyla, meseleye çok yönlü bir şekilde karşı koyulmasının bir parçasını tekil ettiğine işaret etti.

Dr. Markulli Mali’deki durumun ciddi endişelere yol açmaya devam ettiğini belirtti. BM Güvenlik Konseyi’nin kısa bir süre önce benimsediği karar Mali’de güvenlik güçlerinin desteklenmesi için yardım ve uzmanlık sunulması yönünde AB’ye yaptığı çağrıyı da içeriyor. Bu amaca yönelik olarak, AB’nin bir askeri misyonunun Mali ordusunu yeniden yapılandırması ve eğitmesi için, Konsey bir Kriz Yönetim Modeli hakkında bazı kararları benimsedi. Hedef, tüm ülkenin denetimine sahip olacak demokratik bir hükümetin ve hukuk devletinin tesisidir. Konsey ayrıca BM Genel Sekreteri’nin Mali Özel Görevlisi olarak Sayın Romano Prodi’nin atanmasını selamladı ve BM, Afrika Birliği (AU) ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) arasında yakın işbirliği gereksiniminin altını çizdi.

Toplantıya başkanlık eden Sayın Eduard Kukan AFET üyeleri ile gerçekleştirdiği yapıcı görüş alış verişi ve yaptığı bilgilendirme için Dışişleri Bakanı’na teşekkür etti.

Charis Christodoulidou

Ministry of Foreign Affairs