Basın Bülteni – AB Savunma Bakanları, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP)’nın görev ve operasyonlarındaki ilerlemeyi selamladılar.
27.09.2012, 13:36 (CET)
AB Savunma Bakanları, bugün, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP)’nın görev ve operasyonlarında elde edilmiş olan olumlu sonuçları ana hatlarıyla ele aldılar ve AB’nin Güney Komşuları da dahil güvenlik alanındaki meydan okumalara karşı, daha kapsamlı bir şekilde yanıt verilmesine olan ihtiyaca vurgu yaptılar. Bakanlar, 26 ve 27 Eylül tarihleri arasında, Kıbrıs’ta yaptıkları iki günlük gayrı resmi toplantı sırasında, ayrıca, Mali’deki siyasal ve güvenlik durumu ile ilgili olarak da açık bir endişe dile getirdiler.

Kıbrıs Savunma Bakanı Sayın Dimitris İliyadis, Yüksek Temsilci Baroness Cathrine Ashton adına gayrı resmi toplantıya başkanlık etti. Ashton, toplantıda Avrupa Dış Eylem Hizmeti (EEAS)’nin Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Maciej Popowski tarafından temsil edildi.

Sayın İliyadis, toplantıyı, barış, güvenlik, istikrar ve büyümeyi hedefleyen “Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nı geliştirmeye yönelik ortak çabalarımızda ileriye doğru atılmış olumlu bir adım” olarak tanımladı.

AB’nin güneyindeki komşu ülkelerde barışçıl bir ortamı yeniden oluşturmak

Bakanlar, Libya ve Sahel (Mali)’deki son gelişmelerle ilgili olarak yaptıkları tartışmalarda, AB’nin güney komşularında gerçek ve sürdürülebilir bir etki elde etmede, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın yaşamsal potansiyel rolünü vurguladılar. Bakanlar, Mali’deki siyasal ve güvenlik durumuna ilişkin endişelerini dile getirdiler ve Mali’ye yardım etmek için uluslararası çabaları desteklemeye yönelik tercihlerin geliştirilmesini ve Mali makamlarının Avrupa Birliği’ne yaptıkları son isteğin de takibini talep ettiler.

Bakanlar, Suriye ile ilgili olarak da, daha başka canların yitirilmemesi için mümkün olan en erken bir zamanda siyasal bir çözümün bulunmasına olan acil ihtiyacı vurguladılar. AB Savunma Bakanları, Sayın Lakhdar Brahimi’nin, Arap Birliği’nin Suriye için Ortak Özel Temsilcisi olarak atanmasını da selamladılar.

Savunma Bakanı, “Yapmak istediğimiz şey, kendi demokratik kurumlarını, demokratik toplumlarını ve demokratik devletlerini, insan hakları ve siyasal haklar temelinde inşa etmeleri için, bölgenin halklarına destek olmaktır” diyerek, bunun, bölgede barış, istikrar ve güvenliğe sahip olmanın en iyi yolu olduğunu vurguladı.

İletişim ve işbirliğinin cesaretlendirilmesi

Bakanlar, EUNAVFOR Atalanta, EUTM Somaliya, EUFOR Althea ve EUCAP Nestor dahil Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP)’nın çeşitli operasyonlarının komutanları tarafından verilen bilgileri dinlediler ve elde edilen ilerlemeyi selamladılar. Bakanlar, sürdürülebilir sonuçlar elde etmek için, geniş kapsamlı hareket etmeye olan ihtiyaca vurgu yaptılar. Bakanlar, korsanlığa karşı mücadelede, EUNAVFOR Atalanta operasyonunun ilerlemesinden hoşnut olduklarını dile getirirken, ayrıca ilerlemenin geriye dönülemez olmadığının da altını çizdiler.

AB Savunma Bakanları, ayrıca, askeri yeteneklerin geliştirilmesi açısından bunların bir havuzda toplanması ve paylaşılması konusunu da tartıştılar. Bakanlar, Avrupa Savunma Ajansı’nın havuzlama ve paylaşmanın nasıl yapılacağına ilişkin gönüllü davranış kurallarının hazırlanmasına dair önerisini de selamladılar ve bu sürecin daha sistematik ve uzun erimde sürdürülebilir olmasına olan ihtiyacın altını çizdiler.

Büyükelçi Popowski şöyle konuştu: “Avrupa Savunma Ajansı’nın havuzlama ve paylaşmaya ilişkin önerisine ve davranış kuralları oluşturulmasına ilişkin yapılan özel öneriye gösterilen tepkiler, bakanlar olumlu davrandığı için, oldukça cesaretlendirici idi.”

Avrupa Dış Eylem Hizmeti (EEAS)’nin Genel Sekreter Yardımcısı da, üstesinden gelinmesi gereken esas konunun, havuzlama ve paylaşmanın, bir Avrupa girişimi gibi, ulusal planlama süreçleri ile ilişkilendirilmesi olduğuna işaret etti.

Bakanların, 19 Kasım’da Brüksel’de yapılacak olan Dışişleri Konseyi’nin toplantısı sırasında yeniden bir araya gelmeleri beklenmektedir.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Elena Fysentzou