Basın Bülteni - AB Ticaret Bakanları Japonya’yla ticari görüşmelere başlanması üzerinde anlaşmaya vardı
29.11.2012, 15:52 (CET)
AB-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması için görüşme yetkisi bugün Brüksel’deki Dışişleri Konseyi FAC (Ticaret) toplantısında, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Sayın Neoklis Silikiotis başkanlığında yapılan toplantıda kabul edildi.

AB ve Japonya arasında olası bir Serbest Ticaret Anlaşması, AB ekonomisi için büyük önem taşıyor. Avrupa Komisyonu AB’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH)  yaklaşık 43 milyar avro artacağını hesaplıyor.

Sayın Silikiotis, “Avrupa Konseyi’nden Japonya’yla ilerleyebilmek için aldığımız yetkiyi gerçekleştirdik. Her şeyden önemlisi, Avrupa’nın büyüme gündeminde bir dış sürücü olarak faydaları olacak, bu ayarlamayla AB işletmelerine yol boyunca çok büyük faydalarının toplanacağı bir yön açtık” dedi.

Kanada, Singapur ve Güney Akdeniz ülkeleriyle ticaret anlaşmaları

FAC (Ticaret )ayrıca AB için diğer stratejik ortaklarla görüşmelerde ilerlemeyi de değerlendirdi. Bakanlar özellikle AB-Kanada Kapsamlı Ekonomik ve Ticari Anlaşma’yla ilgili 2009’dan önceki görüşmelerin hızla tamamlanmasının temellerini attılar. Anlaşmanın AB’nin yıllık gelirini 11,6 milyar avro kadar artırması bekleniyor.

Ayrıca,  AB-Singapur Serbest Ticaret Anlaşması için görüşmelerde 2012 içerisinde tamamlanarak ilerleme sağlanması da görüşüldü.

Sayın Silikiotis, “Bu görüşmelerin zamanında tamamlanması, Asya-Pasifik bölgesiyle AB’nin devam eden sözleşmelerine güçlü bir işaret gönderecek ve AB’nin ASEAN (Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği) ortaklarıyla seçtiği yolda, görüşmelerindeki yaklaşımın doğru olduğunu teyit edecektir” dedi.

Son olarak AB Ticaret Bakanları, ilerlemesi devam eden Güney Akdeniz ülkeleriyle Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanlarıyla ilgili olarak Fas’la görüşmelerin başlamasından, Mısır, Ürdün ve Tunus’la ilerlemenin gözden geçirilmesinden memnuniyet duyduklarını belirttiler.

Önerilen önemli tüzüklerin gözden geçirilmesi

Toplantıda bakanlar ayrıca yatırımcı-devlet tartışması anlaşması için mali sorumluluk üzerinde önerilen tüzüğün durumu, Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle meydana gelen değişikliklerle ilgili geniş kapsamlı düzenlemeler için karar verme  sürecinin  ayarlanmasını amaçlayan I ve II Çok Amaçlı Tüzükler de gözden geçirildi.

Bakanlar bir öğle yemeğinde de, AB-Çin ticaret ve yatırım ilişkilerini, özellikle Rusya’nın Dünya Ticaret Teşkilatı’na girmesinden sonra AB-Rusya ticari ilişkilerindeki şimdiki gelişmeleri görüştü.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Email: garotis@pio.moi.gov.cy

Basın toplantısını bura dan izleyiniz