Basın Bülteni – Ürdün Ortadoğu’da önemli bir ortaktır
19.12.2012, 17:50 (CET)
Suriyeli göçmenlere sağlanan destekte Ürdün’ün rolü, Ortadoğu Barış Süreci için çabaları, ayrıca AB-Ürdün  ikili ilişkileri ve Akdeniz için Avrupa Birliği, bugün 19 Aralık’ta Brüksel’de AB-Ürdün İşbirliği Konseyi 10. Toplantısında ana konular oldu.

Toplantıda Kıbrıs Dışişleri Bakanı Dr. Erato Kozaku-Markulli, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, Barones Catherine Ashton’ı temsil etti; toplantıya Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiseri Štefan Füle de katıldı. Ürdün heyetine de Ürdün Dışişleri Bakanı Nasser Judeh başkanlık etti. Heyette Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Jafar Hassan da yer aldı.

İşbirliği Konseyi, iki tarafın yaşanmakta olan ve iki tarafı ilgilendiren uluslararası konular, özellikle Suriye’deki kriz, Ortadoğu Barış Süreci ve Akdeniz için Birlik konularının görüşülmesiyle başladı.

Toplantıdan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Markulli, “Bu, Ürdün’le İşbirliği Konseyi’nin 10’cu toplantısıdır. Son aylarda Ürdün’ün reform sürecindeki ilerlemeyi gözden geçirdik.  AB’nin Ürdün’ün siyasi reformlarının demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü güçlendirdiğini ve insan haklarına saygı gösterdiğini teyit ettik. Ürdün’ü, uzlaşma esaslı daha fazla girişimin yolunu açma çabalarında cesaretlendirdik” dedi.

Markulli, Ürdün Bağımsız Seçim Komisyonu’nun davetinden sonra AB’nin, 23 Ocak 2013’te planlanan yasal seçimler için bir AB seçim gözlem heyeti göndereceğini duyurdu.

İki taraf, Ürdün’e Birliğin programlarına katılma izni veren İşbirliği Anlaşması Protokolü’nü de imzaladı. Dr. Markulli bunun AB-Ürdün ilişkilerinin daha yakın olması yönünde önemi bir başka adım olduğunu söyledi.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı, Ürdün’ün Suriye’den gelmeye devam eden göçmenlerden dolayı zor durumda olduğunun bilindiğini kaydetti ve Ürdün’ün bu konuyla ilgili çabalarını övdü. Markulli, önceliğin Suriye’de ölümlerin durması ve siyasi bir geçişin desteklenmesi olduğuna işaret etti.

Ortadoğu Barış Süreciyle ilgili olarak Bakan, AB’nin görüşünün kapsamlı bir barış anlaşmasının İsrail Devletiyle iki devletli bir çözüm olması, egemen, demokratik, komşu ve yaşayabilir bir Filistin Devletiyle üzerinde barış ve güvenlikle anlaşmaya varması gerektiğini tekrarladı.

Dr. Markulli, “Ürdün’ün bu yıl İsrail ve Filistinliler arasında doğrudan temasları kolaylaştırma çabalarını takdir ediyoruz” dedi.

Basın toplantısında konuşan AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle ise, Komisyon’un Yüksek Temsilci Barones Catherine Ashton’la birlikte bugün büyümeye katılım ve sürdürülebilirlikte, özellikle Küçük ve Ortak Ölçekli İşletmelere (SME) ek destek sağlayacak, 10 milyon avro değerinde yeni programlar duyurduğunu bildirdi. Füle, AB’nin 2011 ve 2013 arasında 220 milyon avroluk  bir bütçe için Ürdün’le kapsamlı bir işbirliği paketi uyguladığını belirtti.

Komiser, “Bu siyasi ve ekonomik reform sürecinin devamı için cesaretlendirme ve desteğin daha ileri bir işareti olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Ürdün Dışişleri Bakanı da, AB-Ürdün ilişkilerinin ilerlemesinden duyduğu memnuniyeti ve bu ilişkilerin gelecekte, barış, istikrar ve refahla ilgili özlü konular esası üzerinde daha da artacağına ifade etti.

Bakan Judeh, İsrail-Filistin konusunun Ortadoğu’da ana konu olduğunu ve daha fazla bölgesel istikrar konusu olduğunu söyledi.

Judeh, AB ve Ürdün’ün Amerika Birleşik Devletleri’yle birlikte, barış sürecine yeni bir yaşam soluğu getirecek çalışmanın yollarını ve anlamlarını’ görüştüklerini söyledi. Ortadoğu bölgesinin ‘ve hatta dünyanın’, iki devletli bir çözüme götürecek görüşmeler yoluyla bir barış varırsa ancak refaha erebileceğini anlattı.

Son olarak Suriye’yle ilgili Bakan Judeh, aynı zamanda Suriye’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü, ülke halkının itibarını da koruyacak, krize bir çözüm için çabaların devam etmesi gerektiğini belirtti.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Charis Christodoulidou

Ministry of Foreign Affairs