Basın Bülteni – Karadağ’la önemli görüşmeler başladı
18.12.2012, 15:36 (CET)
Karadağ’la Katılım Konferansı’nın ikinci toplantısı bugün 18 Aralık’ta, Brüksel’de Bakanlar düzeyinde yapıldı ve geçici olarak Karadağ için ilk görüşme faslı olan bilim ve araştırma kapatıldı. Bugünkü Katılım Konferansı’na, 29 Haziran 2012’de görüşmelerin başlatılması kararından sonra bu ülkenin önemli katılım görüşmelerine başlanması damgasını vurdu ve görüşmelerde daha da ilerlenmesinin yolu açıldı. Konferansı AB-Karadağ Denge ve İşbirliği Konseyi toplantısı izledi.

Avrupa Birliği heyetine, Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dr. Erato Kozaku-Markulli başkanlık etti. Karadağ heyetine de Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Avrupa Entegrasyon Bakanı Igor Lukšić başkanlık etti. Toplantıya, Avrupa’nın Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Štefan Füle de katıldı.

Perdede iyi ilerleme

Katılım görüşmelerinin başlamasından bu yana, hukuki ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili ana fasıllar üzerinde analitik incelemenin tamamlanmasından sonra AB müktesebatının analitik incelemesinde iyi ilerleme sağlandı. Görüşme çerçevesi çizgisinde AB müktesebatının analitik incelemesinde iyi ilerleme sağlandı, görüşmelerde bu iki fasıl önce ele alındı.

Komiser Füle, “Kıbrıs Başkanlığı’na içten memnuniyetini” ifade etti ve “Sizin kararlılığınız bugün bu Katılım Konferansı’nın yapılmasının anahtarı oldu” dedi.

Karadağ Başbakan Yardımcısı Lukšić de Kıbrıs Başkanlığı’na bu süreçte etkili ve arzulu başkanlığından dolayı teşekkür etti.

Denge ve İşbirliği Konseyi

İşbirliği Konferansı’nın ardından bugün 3. AB Karadağ Denge ve İşbirliği Konseyi toplantısı yapıldı, AB ve Karadağ heyeti arasında Batı Balkanlarla ilgili ana konularda geniş kapsamlı siyasi bir görüşme gerçekleştirildi.

Lütfen burada Denge ve İstikrar Konseyi’nin Ortak Basın Toplantısı’na bakınız.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Charis Christodoulidou

Ministry of Foreign Affairs