Basın Bülteni - Nobel Barış Ödülü A.B.'nin güney sınırlarında A.B.'nin barış için sorumluluğunu arttırmaktadır
15.10.2012, 14:47 (CET)
''Avrupa Birliği'ne verilen Nobel barış ödülü güney sınırlarımızda A.B.'nin barışa ola katkılarının kuvvetlendirilmesine yönelik kararlılığımıza katkıda bulunmaktadır''. Bugün Lüksembourg'ta gerçekleştirilmekte olan Dışişleri Konseyi toplantısı öncesinde Dışişleri Bakanı Dr. Erato – Kozakou Markullis bu noktanın altını çizdi.

''Sürekli olarak Suriye konusunu görüşmekteyiz. Ne yazık ki durum kötüleşmektedir. Ölümlerin ve şiddetin durdurulması için çaba sarf etmeliyiz. Siyasi geçiş sürecine ve ülkenin demokrasiye kavuşmasına katkıda bulunmalıyız''. Bakan ayrıca şu noktanın altını çizdi: A.B., Lakhdar Brahimi liderliğindeki Suriye için B.M. - Arap Ligi Özel Grubunun çabalarını desteklemektedir. B.M. Ve Arap Ligi'ndeki devletler Avrupa Birliği'nin tam desteğine sahiptirler.

Bu açıklamanın ardından, Dışişleri Konseyi (FAC) A.B.'ye verilen Nobel Barış Ödülü'nün kabulünü yansıtan bir açıklamayı kabul etti. Bu açıklamaya göre, ödül, dünyanın diğer yerlerinde barış ve diyalog için model oluşturan ''güçlü ve birleşik Avrupa'nın inşasının sürdürülmesi için çabalara katkıda bulunmaktadır''.

FAC toplantısında birçok önemli konu gündeme gelmiştir. Bu konuların başında Ortadoğu Barış Süreci, A.B. ile Arap Ligi arasında önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek olan Bakanlar Toplantısı ve 14 Kasım'da gerçekleştirilecek olan A.B. - Mısır Eylem Grubu Toplantısı yer almıştır. Toplantıda ayrıca İran konusu ele alınmıştır. Bakanlar İran ile nükleer enerji konusunda var olan görüşmelerin devamına karar vermişlerdir. Ayrıca, sınırlandırıcı önlemleri ele almışlardır. Bakanlar, ayrıca, Suriye için de bazı sınırlandırıcı önlemler kabul etmişlerdir. Diğer yandan bu krizin A.B. ve bölge çerçevesinde siyasi ve insani sonuçları ve bu sonuçlara yönelik eylemler ele alınmıştır.

A.B. Dışişleri Bakanları ayrıca Mali / Sahel'deki durumu ele almışlardır. Bu bağlamda kuvvetlendirilmiş A.B. önlemler paketi üzerinde ortak karara varılmıştır. Bu çerçevede yakın zamanda CSDP Mali Misyonu devreye girecek bu ülkenin ordusunun reorganizasyonu ve eğitimi sağlanacaktır. Bakan Markoulli uluslararası ve bölgesel çerçevede işbirliği çağrısında bulunmuştur. Ayrıca, sn. Romano Prodi'nin B.M. Genel Sekreteri'nin Mali Özel Temsilciliği'ne atanmasını selamlamıştır.

Bakanlar, ayrıc 20 Eylül'de gerçekleştirilen A.B. - Çin Toplantısı sonuçlarını değerlendirmişlerdir. Öğlen yemeğinde, bakanlar doğu sınırlarında ve özellikle Belarus ve Gürcistan'da vuku bulan gelişmeleri tartışmışlardır.

FAC çerçevesinde

FAC çerçevesinde, Bakan Markullis A.B. Dışişleri Bakanları'nın Rusya Dışişleri Bakanı ile olan gayrı resmi yemeğine katılmıştır. Yemekli toplantı 14 Ekim akşamında gerçekleştirildi. Bu toplantıda uluslararası gelişmeler ele alındı. Bakan Markullis şunları belirtti: ''İçtenlikle ikili ilişkileri ve uluslararası gelişmeleri ilgilendiren konuları ele aldık. Bu gibi toplantıları daha sık bir biçimde gerçekleştirmeliyiz. Rusya ile daima böyle bir diyaloğumuz var olmuştur. Dünkü tartışmalar çok verimli geçmiştir''.

FAC toplantısının başlamasından evvel, Dr. Marcoullis Avrupa'nın Geleceği Raporu ile ilgili olarak gayrı resmi bir toplantıya katılmıştır. Bu toplantı Almanya ve Lüksembourg Dışişleri Bakanlarının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

FAC / Kalkınma

Bu akşam üstü, Bakan Markulli Kalkınma Politikası eksenli Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak. Bu toplantının gündeminde şu konular yer alacaktır: 2015 sonrası uluslararası çerçeve ve Rio +20 sonrası gelişmeler. Bakanlar, ayrıca, ortak ''Sürdürülebilir Değişim ve Kalkınma eksenli Toplumlara A.B. Desteği'' temalı A.B. Komisyon – EEAS koordinasyonunu ele alacaklardır.

Nikos Christodoulides

Coreper II