Basın Bülteni – Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın MFF için çalışma planı
04.07.2012, 08:56 (CET)
Kıbrıs Dönem Başkanlığı dün Yıllı Mali Çerçeve (MFF) ilgili çalışma organizasyonunu sundu. Bu sunum Brüksel'de dün gerçekleştirilen Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER II) toplamı kapsamında gerçekleştirildi. Başkanlığın amacı, 2012 Haziran'ında Avrupa Konseyi tarafından verilen görev yerine getirmek, bu konu etrafında 2012 yılının sonuna dek bir anlaşmaya varmaktır. Bunun gerçekleştirilmesi için Müzakere Kutusu geliştirilecek ve "her şey kabul edilene kadar hiçbir şey kabul edilmektedir" ilkesine her zaman saygı duyulacaktır.

COREPER toplantısında, Kıbrıs Daimi Temsilcisi Büyükelçi K. Korneliou Başkanlığın Avrupa Konseyi Başkanı, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu ile yakın bir çalışma içinde olacağını kaydetti. Burada esas amaç ilgili kararların zamanında alınması için gerekli ortak bir anlayışın önünü açmaktır.
Elçi Korneliou şu noktanın altını çizdi: ''Kıbrıs Dönem Başkanlığı nihai anlaşmanın sağlanması için doğru dengenin elde edilmesi için çaba sarf edecektir''. Üye ülkeler ile yönlendirici tartışmalar sonrasında geçen yıl Danimarka Başkanlığı tarafından hazırlanan bir belge olan Müzakere Kutusu, harcama ve gelir ile ilgili temel konuları ve seçenekleri içermektedir.

Bakan düzeyinde ikili toplantılar Brüksel'de, Temmuz 10 ile 19 arasındaki Başkanlığı ve Üye Devletler arasında gerçekleştirilecektir. Toplantılara, Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Elçi Mavroyiannis başkanlık edecek ve bu toplantılara Konsey Sekreteryasından, Avrupa Konseyi Ofisi'nden ve Komisoyon temsilciler katılacaklar.

Başkanlık, MFF üzerine tartışmalar için COREPER II, Genel İşler Konseyi'nde yer alan ve aynı zamanda Başkanlık Çalışma grubunun Dostları tarafından desteklenen, Haziran 2011 yılında kabul edilen örgütsel kurulum şemasını takip edecektir. Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanlar Gayri Resmi Toplantısı 3o Ağustos tarihinde, Lefkoşα'da gerçekleştirilecektir. Bu toplantıda sadece MFF konusu ele alınacaktır.
Sektörel özel yasa tasarıları ile ilgili olarak, Kıbrıs Daimi Temsilcisi, Dönem Başkanlığı'nın Danimarka Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen mükemmel çalışmalar temelinde çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Genel hedefler arasında, Avrupa Parlementosu'ndaki oylama öncesi, kısmi genel yaklaşımın sağlanması için çalışmak ve tekliflerin mali ve yatay boyutlarını bir kenara bırakmak vardır.

Nikos Christodoulides

Coreper II