Basın Bülteni – Kıbrıs Başkanlığı AB’nin yedi yıllık mali çerçeve görüşmelerinin zamanında tamamlanmasını hedefliyor
24.07.2012, 14:54 (CET)
AB İşleri Bakanları bugün Brüksel’de yedi yıllık AB bütçesi için müzakerelerde gelecekteki adımları görüştü. Genel İşler Konseyi (GAC) toplantısına başkanlık eden AB İşleri Müsteşarı, Büyükelçi Andreas D. Mavroyannis, konu üzerinde zamanında bir anlaşmaya varılması çağrısında bulunurken delegelere Kıbrıs Başkanlı ve üye ülkeler arasında yer alan Çok Yıllı Mali Çerçeve’yle (ÇYMÇ) ilgili ikili görüşmelerin sonuçları hakkında da bilgi verdi. Genel İşler Konseyi resmi olarak 2013 AB taslak bütçesi için Konsey’in görüşlerini de kabul etti.

Çok Yıllı Mali Çerçeve bugün Brüksel’de yapılan ve Kıbrıs AB Konseyi Başkanlığı’nın başkanlığında ilk kez gerçekleştirilen Genel İşler Konseyi’nin ana konusu oldu. AB İşleri Bakanları, görüşmelerde izlenecek adımlar ve Konsey’in gelecek yılki AB bütçesiyle ilgili görüşleri üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Toplantıya ilk kez Müsteşar Mavroyannis başkanlık etti.

Çok Yıllı Mali çerçeve: ileri yol

GAC toplantısı sırasında Kıbrıs Başkanlığı bir kez daha  ÇYMÇ’yle ilgili görüşmelerde yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılacağı taahhüdünü tekrarladı.

Müsteşar toplantıda, Kıbrıs Başkanlığı ve bütün üye ülkeler arasında Temmuz ayında yapılan ikili görüşmelerin sonuçlarını sundu ve delegelere yapıcı tutumları, konuyla ilgili zamanında bir anlaşmaya varılması arzusunu gösterdikleri için teşekkür etti.

İkili toplantıların sonuçları, Lefkoşa’da 30 Ağustos’ta yapılacak olan Avrupa İşleri Dışişleri Bakanları ve Müsteşarları Gayrı Resmi Toplantısı sırasında görüşülecek olan Konu Belgeleri’nin hazırlanmasına katkıda bulunacak. Bu Gayrı Resmi Konseyi görüşmelerinin büyük bölümü ÇYMÇ üzerinde yoğunlaşacak.

Müsteşar, “Başkanlık ÇYMÇ üzerinde yıl sonuna kadar zamanında bir anlaşma sağlanması için her şeyi yapacağını taahhüt etmiştir. Pragmatikiz ve gerçek bir isteklilikle yıl sonunda kadar anlaşma sağlanmasında çok ciddiyiz. Bu kolay bir görev değildir” dedi.

Büyükelçi Mavroyannis şöyle konuştu:

“Gayrı Resmi Konsey’in amacı özde gerçek bir görüşme yapmaktır. Ciddi görüşmeler yapılması, görüş ve düşünceler üzerinde alışverişte bulunulması için zaman olgunlaşmıştır. Bundan sonra görüşlerimizle ilgili karşılıklı açıklama yapma yerine birbirimizle konuşmalı ve  derinlemesine tartışmalıyız.”

“Kıbrıs Başkanlığı, Danimarka Başkanlığı’nın yürüttüğü mükemmel çalışmaya katkı yapacağını ve Genel İşlerin 24 Eylül’de görüşlerin yakınlaşması için çalışmaya devam etmesine yardımcı olmak için görüşme kutusunu yeniden incelemeyi düşünüyor.  Müzakere kutusu tabii ki hem Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) hem de GAC’de geliştikçe   bütün miktarlar dahil ayarlanacaktır.”

Başkanlık her zaman Başkan Van Rompuy ve Kabinesi’yle Ekim’deki Avrupa Konseyi’ne yaklaşılırken ikili temaslar yürütmek için çok yakın temas içinde olacak.

Müsteşar toplantıda, “Hedefimiz dosyayı, Devlet Başkanları’nın Ekim’deki Avrupa Konseyi’nde maddelerini görüşebilecek olgunluğa getirebilmek veya en azından  Avrupa Parlamentosu’yla yıl sonuna kadar gerekli uzlaşmaya izin verecek bir anlaşmaya yaklaştırmaktır” şeklinde konuştu.

Konsey ayrıca teknik olarak güncelleştirilmiş Komisyon önerileri de dikkate aldı.

Başkanlığın Çalışma Programı

Bu toplantının Kıbrıs Başkanlığı’nın başkanlığında yapılan ilk toplantı olması nedeniyle Büyükelçi Mavroyannis, Başkanlığın Daha İyi bir Avrupa ve dört öncelik için çalışmaya yönelik ana mesajını verdi. Müsteşar Genel İşler Konseyi’nin nezaretinde görüşülecek olan ÇYMÇ, uyum politikası, genişleme süreci, bütünleştirilmiş denizcilik politikası ve kadro düzenlemesiyle ilgili konular için planları anlattı.

AB 2013 Bütçesi

Konsey’in, 2012’yle karşılaştırıldığında ödemelerin % 2.79 artırılmasına bir sınır konulmasını öngören 2013 AB taslak bütçesiyle ilgili görüşleri de bugün resmen kabul edildi.

Sürdürülebilir büyüme (önde gelen hedeflerden biri) için ödemeler % 6.71 artırıldı. Böylelikle Konsey’in büyümenin artırılması tedbirlerine yönelik taahhüdü bu rakam yansıtıldı.

Müsteşar Mavroyannis, “Başkanlık Kasım ortasına kadar bir anlaşmaya varılabilmesi için Parlamento’yla yapıcı biçimde işbirliği yapmayı bekliyor” dedi.

Avrupa Konseyi’nin sonraki konuları

AB İşleri Bakanları Haziran’daki Avrupa Konseyi toplantısından sonra gelecek birkaç ayda alınabilecek diğer adımları görüşme fırsatı da buldu. Görüşmeler üç ana konu etrafında dönüş dolaştı: ekonomik ve mali birliğin daha da geliştirilmesi, ekonomik ve mali politikalar üzerinde ülke-özel tavsiyelerin onaylanmasından, Büyüme ve İstihdam için Anlaşmanın uygulanmasından  sonra Avrupa yarıyılı üzerinde çalışma.

Nikos Christodoulides

Coreper II