Basın Bülteni – Kıbrıs Dönem Başkanlığı Avrupa Parlamentosu ile işbirliğine büyük önem arz ediyor
12.07.2012, 13:44 (CET)
Kıbrıs Dönem Başkanlığı Avrupa Parlamentosu (AP) ile yakın işbirliğini hedefleyecektir. Bu noktanın altını A.B. İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı, Büyükelçi Andreas D. Mavroyiannis, Brüksel'de, Bölgesel Kalkınma (Regi) ve Anayasal İşler (AFCO) Komitelerinin iki günlük toplantıları çerçevesinde çizdi. Bakan Yardımcısı, aynı zamanda yeni reformların ve verimli uyum politikasının, A.B. Genelinde, büyüme için önemli bir araç teşkil edeceğini kaydetti.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın önceliklerinin gerçeğe dönüştürülmesi bağlamında, başkanlık AP'e ile yakın bir işbirliği içerisinde olacaktır. 11 ve 12 Temmuz tarihlerinde REGI ve AFCO komitelerinde Kıbrıs Başkanlığı'nın önceliklerini tanıtan Elçi Mavroyiannis, Başkanlığın Uyum Politikasının yeni yasama paketi için zamanında bir anlaşmanın sağlanması için çabalayacağını  ve politikanın bölgesel boyutuna odaklanacağını belirtti.

AFCO Komitesi'nde yaptığı sunum sırasında, Bakan Yardımcısı, bu zorlu zamanlarda, A.P.'nin desteğinin şart olduğunu vurguladı.

Elçi Avrupa Vatandaşlar İnisiyatifi'ni memnuniyetle karşıladı ve bu inisiyatifin gerçeğe dönüşmesi için sergilediği aktif katılım için komiteyi kutladı.

Elçi Mavroyiannis şunları kaydetti: ''Vatandaşlarına daha yakın bir Avrupa, vatandaşların ortak geleceğin oluşturulmasına aktif katılımı hedefi, Avrupa projesini ve katılımcı demokrasiyi garanti altına almaktadır''.

Elçi önümüzdeki altı ay boyunca, A.P.'nin Kıbrıs Başkanlığı için çok önemli bir rol oynayacağını belirtti.

AFCO Komitesi'nde yaptığı sunum sırasında, Bakan Yardımcısı, Kıbrıs Başkanlığı'nı ilgilendiren çeşitli konularda milletvekilleri ile görüş alışverişinde bulundu. Bu konular şunlardır: AP'nin sorgulama  hakkı, Avrupa siyasi partiler, A.B.'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne katılımı ve genel nitelikteki kurumlar arası sorunlar.

Kıbrıs Başkanlığın temel önceliklerinden biri Uyum Politikası ile ilgili yeni yasama paketinin zamanında yürürlüğe konulmasıdır. Bu çerçevede, Bakan Yardımcısı şunları vurguladı: ''Lizbon Antlaşması ile belirlenen rota bağlamında yasama paketinin kabulü için A.P. daha belirgin bir rol üstlenecektir''.

REGI Komitesi'nde Elçi Mavroyiannis şunları kaydetti: ''Üye Devletler ve Bölgeler yeni Programlarının uygulamasını sorunsuz bir şekilde başlatmak için yeni programlama döneminin başlangıcı öncesinde iyi hazırlamaları gerekmektedir. Bu nedenle, bu müzakerelerde mümkün olan en iyi ilerlemeyi elde etmek için elimizden geleni yapmak Başkanlığımızın bir taahhüdüdür.

Bakan Yardımcısı, yeni Uyum Politikası vizyonunun daha etkin ve sonuç odaklı olduğunu vurguladı. Dayanışma temel prensibi temelinde ekonomik, sosyal ve bölgesel uyum hedeflerini koruryan yeni Uyum Politikası yatırım, büyüme ve istihdam yaratılması çabalarına katkıda bulunacaktır. Büyükelçi Mavroyiannis, yeni Uyum Politikası'nı, Birlik çapında yapısal reformların gerçekleştirilmesi için anahtar bir araç olarak tanımladı.

Büyükelçi Mavroyiannis, ayrıca, Dönem Başkanlığı'nın Uyum Politikası'nın bölgesel boyutuna odaklanacağını açıkladı.

Nikos Christodoulides

Coreper II