Basın Bülteni - Mavi kalkınmanın desteklenmesi çerçevesinde Limasol Deklerasyonu
08.10.2012, 11:39 (CET)
Denizcilikten sorumlu A.B. Bakanları dün, Lizbon Anlaşması'nın kabulünden beş yıl sonra, A.B. Entegre Denizcilik Politikası'nı yeniden devreye sokan bir siyasi deklarasyonu kabul etti. Limasol Deklarasyonu bugün, 8 Ekim Pazartesi günü, Limasol'da gerçekleştirilen özel bir törenle, Kıbrıs İletişim ve Altyapı Bakanı, Sn. Efthemios Flourentzou tarafından tanıtıldı. Törene Kıbrıs Cumhurbaşkanı Sn. Dimitris Hristofyas ve EDP vizyonunun destekleyicisi Avrupa Komisyonu Başkanı Sn. José Manuel Barroso'da katılmışlardır. Limasol Deklerasyonu A.B.'nin EDP'nın gelişmesi ve uygulanması için bir milat taşı teşkil etmektedir. Aynı zamanda A.B.'nin denizlerinin ve okyanuslarının maksimum oranda sürdürülebilir kullanımı ve ekonomik kalkınma için büyük önem arz etmektedir.

Sn. Flourentzou Kıbrıs'ta gerçekleştirilen iki günlük Gayrı Resmi Bakanlar Toplantısı'na başkanlık etti. Bu toplantı A.B.'nin EDP'si odaklıydı. Bakanlar Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın bir girişimi olan deklarasyonu kabul ettiler.

Kıbrıslı Bakan Deklarasyonun sunumu çerçevesinde şunları vurguladı: ''Limasol Deklarasyonu denizcilik ve gemicilik faaliyetleri yoluyla büyüme ve istihdam için uygun koşulları yaratacak faaliyetleri teşvik etmek için ortak isteklilik ve kararlılık ifade etmektedir''.

AB'nin EDP'sı maksimum yönlü bir şekilde okyanusların, denizlerin ve kıyıların sürdürülebilir kullanımından yararlanmak için A.B.'nin kapasitesini geliştirmek için son derece önemli bir politikasını oluşturmaktadır.

Limasol Deklarasyonu Çerçevesinde bakanlar yeni bir ivme ile A.B.'nin EDP'nı garantiye almak istediklerini ifade ettiler. Bu şekilde A.B. ''Avrupa 2020'' Stratejisi'nin öncelikleri verimli bir şekilde ele alınacaktır. Aynı zamanda mali krizden çıkış için yeni bir yol bulunmuş olacaktır.

''Mavi Kalkınma''ya ve EDP'nın dış perspektifine atıfta bulunan Deklarasyon, Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın bir girişimidir. Dönem Başkanlığı'nın, Avrupa Komisyonu'nun ve A.B. Konseyi Dönem Başkanlığı Arkadaşları arasındaki işbirliği ile oluşturulmuştur.

Mavi Kalkınma

A.B.'nin EDP'nın ve ''Mavi Kalkınma'' Deklarasyonu denizcilik sektöründe kalkınmayı, istihdamı ve rekabeti arttırmayı hedeflemektedir. A.B. gemi inşa ve gemi ekipmanları sektörü, kıyı ve deniz turizmi ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi alanlar kullanılmayan ekonomik potansiyel sektörler olarak kabul edilmektedir. Mavi Kalkınma denizcilik faaliyetlerinin ve umut verici potansiyellere sahip sektörlerin gelişimini hedeflemektedir.

Bu potansiyeli vurgulayarak ve sürdürülebilir uygulama yollarını keşfederek, Deklarasyon bu sektörlerin A.B.'nin mavi ekonomisinin geleceği için olası muhtemel katkılarına atıfta bulunmaktadır.

Sn. Flourentzou şunları belirtti: ''Limasol Deklarasyonunun yarattığı ivme bağlamında, sürdürülebilir kalkınma ve istihdamın yaratılması için gerekli şartların yaratılması gerekmektedir''.

EDP'nın dış perspektifi

Deklarasyon çerçevesinde, A.B.'nin deniz havzası paylaştıkları üçüncü ülkelerle arasındaki sektörel ve sektörler arası işbirliğinin gelişmesi gerekliliğinin altını çizmektedir. İşbirliği, diyalog ve iyi uygulamaların değişimi, denizcilik sektörlerinden yararlanabilmesi için A.B.'nin kapasitesinin ilerlemesi için anahtar olarak görülüyor. Deklarasyon ayrıca Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Anlaşması (UNCLOS) ile uyumun önemini vurgulamaktadır.

Sn. Flourentzou şunları vurguladı: ''Deniz insanları birleştiren, gelişimi ve akıllı, sürdürebilir kalkınmayı sağlayan bir güç olmalıdır''.

A.B.'nin EDP'sı 2007 yılında Lizbon'da devreye sokulup bugün tekrardan Avrupa'nın en doğu ucunda gündeme taşınmıştır. ''Limasol Deklarasyonu'' A.B.'nin okyanus ve deniz vizyonu için çok önemli bir gelişmelidir.

''Limasol Deklarasyonu'' ileri tetkik ve benimsenmesi için, Aralık 2012 tarihli Genel İşler Konseyi ve Avrupa Konseyi çerçevesinde Konsey'e sunulacak.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy

Email: vdemetriades@dms.mcw.gov.cy