Basın Bülteni – Dışişleri Bakanı Arnavutluk’un Avrupa perspektifine Avrupa Birliği’nin bağlılığını teyit etti
01.08.2012, 13:32 (CET)
Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Dr. Erato Kozaku - Markulli Arnavutluk’u AB’ye daha fazla yakınlaştıracak gerekli reformları gerçekleştirme yönünde hızlı adımlarla ilerlemesi için Arnavutluk siyasi liderliğine teşvik edici güçlü bir mesaj gönderdi. Genişlemeden sorumlu Genel İşler Konseyi’nin başkanı vasfıyla Dışişleri Bakanı Dr. Markulli 31 Temmuz 2012 tarihinde Arnavutluk’u ziyareti sırasında Arnavutluk’un Avrupa perspektifine Avrupa Birliği’nin desteğini tekrarladı.

Dışişleri Bakanı dün yaptığı beyanda “Arnavutluk gerekli önkoşulları yerine getirmeyi başarırsa gerçekten mutlu olacağız; böylesi bir gelişme Avrupa Komisyonu tarafından olumlu bir önerinin yapılması ve Aralık ayındaki Konsey’in Arnavutluk’a AB’ye girmeye aday ülke statüsünün verilmesi yönünde bir kararı için yolu açacaktır” dedi.

Bu amaca yönelik olarak, Dışişleri Bakanı Arnavutluk’un AB’ye girmek için 2010 yılında yaptığı başvurusuyla ilgili olarak Avrupa Komisyonu’nun ilgili raporunda belirlenen 12 “temel öncelik” ile ilgili olarak hızla ilerlemeleri ve zamanında ilerleme sağlamaları yönünde Arnavutluk liderlerini teşvik etti ve bu önceliklerle ilgili reformların hızla gerçekleştirilmesinin Arnavutluk’un Avrupa perspektifiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

Arnavutluk’un Avrupa sürecine tam bağlılığı

Dışişleri Bakanı Tiran ziyareti sırasında Devlet Başkanı Sayın Bujar Nishani, Başbakan Dr. Sali Berisha ve Meclis Başkanı Sayın Sayın Jozefina Topalli ile görüştü. Dr. Markulli ayrıca Dışişleri Bakanı Dr. Edmont Panariti, Avrupa Bütünleşme Bakanı Sayın Majlinda Bregu και muhalefet lideri Sayın. Edi Rama ile de bir araya geldi.

Bu görüşmeler sırasında, Dışişleri Bakanı seçim reformunun onaylanmasına ilişkin kısa bir süre önce varılan anlaşmayla da görüldüğü gibi, Arnavutluk liderliğinin gerekli reformları gerçekleştirme yönünde ilerleme taahhüdünü üstlenen politikasıyla hem fikir olduğunu ifade etti. Siyasi istikrarın ve ulusal isteğin daha fazla ilerleme sağlanması için şart olan unsurlar olduğunun altını çizdi ve ülkenin Avrupa süreciyle ilgili olarak, ilgili tüm kesimleri çabalarını güçlendirme kararlılıklarını sürdürme yönünde teşvik etti.

Dışişleri Bakanı’nın muhatapları ülkenin AB’ye girme hedefine ve bu ana hedefe ulaşmayı başarmak için gereken tüm önlemlerin alınmasına tam bağlılığını vurgulayarak, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın çabaları ve Arnavutluk’un Avrupa sürecine desteği hakkında takdirlerini ifade ettiler.

İlerlemenin değerlendirilmesi

Dışişleri Bakanı Tiran’daki temaslarını AB Temsilciliği Başkanı Büyükelçi Ettore Sequi ile gerçekleştirdiği görüşmeyle tamamladı. Sayın Sequi Arnavutluk’un Avrupa süreciyle ilgili olarak mevcut durum ve özellikle de ortaya koyulan olan çabalar, varılan sonuçlar ve Avrupa Komisyonu’nun ilerleme raporunun hazırlanması için önemli olan ve henüz askıda olan konular ve atılması gereken adımlar hakkında tam bir bilgilendirmede bulundu.

Arnavutluk, 1 Temmuz’da AB Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın başlangıcından itibaren Dr. Markulli’nin sırayla ziyaret ettiği Batı Balkanlar’ın dördüncü ülkesidir. Dışişleri Bakanı’nın daha öncesinde Sırbistan, Karadağ ve Bosna Hersek olmak üzere Batı Balkanlar’daki ülkelere yaptığı ziyaretler bölgenin Avrupa perspektifine Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın verdiği önemi göstermektedir.

Charis Christodoulidou

Ministry of Foreign Affairs