Basın Bülteni – En iyi sonuç: İzlanda ile Dokuz Fasıl açıldı
18.12.2012, 11:12 (CET)
Brüksel’de bugün İzlanda ile yapılan Katılım Konferansı’nın beşinci toplantısında, katılım görüşmelerindeki altı fasıl görüşüldü.  Üç fasıl bu sonbaharın başında açılmıştı.  Bugün açılan fasıllar da, Malların Serbest Dolaşımı, Ekonomik ve Mali Politika, Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu, Çevre ve Dış İlişkiler oldu. Rekabet Politikası geçici olarak kapatıldı. Avrupa Birliği heyetine Kıbrıs Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli başkanlık etti.

Bu altı fasıla ek olarak Başkanlık, Ekim ayında yapılan bir önceki Hükümetler arası Konferans’tan kalan üç fasıl, Mali Hizmetler, İstatistikler ve Gümrük Birliği’nin açılışını yeniden onayladı. Bununla, Kıbrıs AB Başkanlığı sırasında İzlanda’yla açılan fasıl sayısının toplamı dokuz oldu.

Avrupa Birliği heyeti, Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Össur Skarphéðinsson başkanlığındaki İzlanda heyetiyle görüştü. Görüşmeye Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komiseri Štefan Füle de katıldı.

Bugünkü Konferansla, görüşmeler için 35 görüşme faslından 27 fasıl şimdi açılmış, 11 fasıl da şimdilik geçici olarak kapatılmış oldu. Uygun şekilde sürecin 2013’ün ilk yarısına taşınması için daha başka Katılım Konferanslar planlanacak.

“Kolay iş değil”

Komiser Füle, “Katılım Konferansı İzlanda ile katılım görüşmelerinde bizi önemli bir adımla ileriye götürdü” dedi. Kıbrıs Başkanlığı’yla ilgili olarak Komiser Füle Kıbrıs’a İzlanda ile görüşmeleri ileriye götürmedeki önemli kararlığından dolayı teşekkür etti ve “9 fasıl açarak en iyi sonucu aldınız. Bu kolay bir iş değildir” şeklinde konuştu.

Bakan Skarphéðinsson de,  Kıbrıs Başkanlığı’nın üstlendiği çalışmalara değinerek “küçük ülkelerin kısa mesafeli iletişimlerle, diğer büyüklerle eşit şekilde çok uzun saatler çalışmayı unutmadan canla başla çalışan insanlarıyla” ispatladığını belirtti.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Basın toplantısını bura dan izleyiniz