Basın Bülteni – Uyum politikasının etkinliğini artırma yönünde çalışma
06.11.2012, 15:34 (CET)
AB düzeyinde uyum politikasının yönetimi ve etkinliği, Lefkoşa’da bugün, 6 Kasım’da Lefkoşa’da (Nicosia) Kıbrıs Başkanlığı başkanlığında yapılan son gayrı resmi bakanlar toplantısındaki görüşmelerin merkezinde yer aldı. Uyum Politikası için AB Bakanlarını bir araya getiren toplantıya, uyum politikasından sorumlu Kıbrıs’ın Avrupa İşleri Müsteşarı, Büyükelçi Andreas D.Mavroyannis başkanlık etti.

Kıbrıs Başkanlığı başkanlığında uyum politikasıyla ilgili son gayrı resmi Bakanlar Toplantısı bugün, 6 Kasım’da yapıldı. Bakanlar, uyum politikasının etkinliğini ve artı değerini, ayrıca daha iyi yönetiminin sağlanması yollarını görüştüler. Toplantıya, Bölge Politikası  Komiseri Sayın Johannes Hahn ve Avrupa Parlamentosu Bölgesel Gelişim Komitesi Başkanı Sayın Danuta Hübner de katıldı. Katılımcılar arasında Bölgeler Komitesi Başkanı Sayın Ramon Luis Valcarcel Siso ve Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komite Başkanı Sayın Staffan Nilsson da yer aldı.

Sabah oturumunda Üye Devletler, “Uyum Politikası’nın Artı Değeri ve Etkinliğini Artırma” konulu bir Başkanlık belgesi esasında görüşlerini belirttiler.

Büyükelçi Mavroyannis, “Belgenin, görüşmeleri başlatmayı ve AB Uyum Politikası’nda sunulan yeni unsurların daha iyi kullanımının nasıl sağlanacağına yönelik bazı ortak zeminlere karar vermeyi amaçlıyor” dedi.

Mavroyannis şöyle devam etti:

“Başkanlığın, en önemli Avrupa yatırım politikalarından biri olan uyum politikasına verdiği önemi tekrarlamama izin veriniz. Uyum politikasının bölgeler ve Avrupa vatandaşları için özellikle bu zor zamanlarda, erişilirliği artırmayı, büyüme potansiyelini, istihdam yaratmayı sağlayabilecek olan çok önemli sonuçları olabilir. Uyum politikası dayanışmanın da pratik bir göstergesidir.”

Görüşmelerde önemli nokta

Kıbrıs Başkanlığı, toplantının Avrupa genelindeki vatandaşların hala ekonomik krizin etkililerini yaşadığı çok zor bir dönemde ve hem düzenleyici hem de mali anlamda Uyum Politikası’nın geleceği için gerçekleştirilen görüşmelerle ilgili önemli bir noktada yapıldığını kabul ediyor. Başkanlık belgesi ve görüşmedeki tartışmalar, değiştirilmiş kurallar, programa koymak için önerilen yeni unsurlar ve gelecek programlama döneminde, 2014-2020, uyum programının uygulanmasının sağlanması ihtiyacı esası üzerinde gerçekleştirildi. ‘Avrupa 2020’ Stratejisi’nin hedeflerinin elde edilmesine katkı sağlanması ve uyum politikası giderleri için olabilecek en yüksek artı değerin verilmesi yönünde çalışılacak.

Uyum politikasının idaresini artırma yollarının da yeni programlama dönemi için başarılı bir reçete olduğu düşünülüyor. Bu konu, Başkanlığın belge olmayan belgesi esasında öğle yemeğinde görüşüldü.

Büyükelçi Mavroyannis, “Avrupa 2020 Stratejisi hedefleri üzerine daha güçlü yoğunlaşarak ekonomik, sosyal ve bölgesel uyum için ana hedefi daha iyi takip etmeyi sağlamalıyız. Avrupa yarıyılı için daha güçlü bir bağ, hem ulusal hem de daha önemlisi AB düzeyinde yönetimle devam edecektir” dedi.

Başkanlık Kararları, bugünkü görüşmeler temelinde hazırlanacak, AB Uyum Politikası’nın geleceği üzerindeki çalışmaları besleyecek ve 20 Kasım’da Genel İşler Konseyi’ne sunulacak.

Uyum yasası paketinde önemli gelişme

Kıbrıs Başkanlığı, uyum yasası paketi üzerinde önemli ilerleme çalışması yaptı. Ekim 2012’de yapılan Genel İşler Konseyi’nde, şu ana kadar uyum kurallarının görüşme yedi bloğunda kısmi genel yaklaşım sağlandı.

Şu ana kadar yapılan çalışmalar doğrultusunda Büyükelçi Mavroyannis, Kıbrıs Başkanlığı’nın çalışmayı daha da ileriye götürmek için her türlü çabayı sarf edeceğini ve ek unsurların tekrar kısmi bir genel yaklaşım için Kasım ayındaki Genel İşler Konseyi’ne sunulacağını tekrarladı.

Müsteşar, “Kıbrıs Başkanlığı, hem Bölgesel Kalkınma Komitesi, hem de Avrupa Parlamentosu İstihdam ve Sosyal İşler Komiteleriyle yoğun üçlü görüşmeler başlatmıştır. Programlama konusunda ortak bir mutabakata varmak için elimizden geleni yapmayı hedefliyoruz. Böylelikle Üye Ülkeler zamanında yeni program dönemine hazırlamaya başlayabilecekler” dedi.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Head of Programme and Policy Coordination Unit