Basın Bülteni – Kıbrıs Başkanlığı veri koruması üzerinde olumlu bir başlangıç yaptı
24.07.2012, 14:20 (CET)
AB Adalet Bakanları bugün büyümeyi artırmayı ve vatandaşların haklarını daha iyi korumayı amaçlayan öneri Veri Reform Tüzüğü’nün kabul edilmesiyle ilgili bir adım daha attı. Adalet ve Kamu İşleri Bakanları’nın Lefkoşa’daki Filoxenia Konferans Merkezi’nde yer alan Gayrı Resmi toplantısının ikinci ve son gününde, AB içerisinde suçun devam etmesine el koyma ve dondurma zerinde bir Yönetmelik için bir öneri de yapıldı.

Veri Korunması üzerindeki görüşme, Kıbrıs Başkanlığı’nın gündeme getirdiği üç önemli konu üzerinde görüşlerin yakınlaşmasına yol açtı. Komisyona, işletmelere, özellikle küçük ve orta ölçekli olanlar için maliyet, kamu ve özel sektörlerde belirli istisnalar sağlayan ortak kurallar, ayrıca Düzenlemelerle ilgili güçlerin yeniden gözden geçirilmesi yetkisi verildi.

Özellikle yapıcı tartışmalar tamamlanırken Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Lukas Luka, yönetsel sorumluluk konusunu çok önemli bir konu olarak niteledi.

Luka, “Bugün burada görüldüğü gibi her iki hedefe erişilmesi mümkündür. Bu, veri koruma çerçevesinin genişletilmesi ve yönetsel sorumluluğun azaltılmasına yönelik eşzamanlı azaltmadır, bu doğrultuda çalışmalıyız” şeklinde konuştu.

Avrupa Adalet, Temel Haklar ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komisyonun Başkan Yardımcısı Sayın Viviane Reding de, Kıbrıs Başkanlığı’nın çabalarını, özellikle Adalet Bakanlığı ekibinin veri koruma konusundaki çalışmalarını övdü.

“Kıbrıs Başkanlığı bizi birinci değil beşinci vitese takmıştır” diyen Sayın Reding, AB’ın vatandaşlarını süratle korumaya yönelmesi gerektiğini belirtti.

Suçun devam etmesine el koyma esasına inanç olmaması

Suçun devam etmesine el koyma esasına inanılmamasıyla ilgili üye ülkelerin büyük çoğunluğu, AB içerisinde suçun devam etmesine el konulması ve dondurulmasıyla ilgili bir Yönetmelik için Öneriye desteklerini teyit ettiler.

Bununla birlikte Bakan Luka, “Bu yönetmeliğin, herkesin kabul edebileceği bir hükmü kabul etmek amacıyla üye ülkelerin çeşitli yasal sistemlerini dikkate alması gerekir” dedi.

Lukas Luka, korumayla ilgili parametreyle ilgili olarak da şöyle konuştu:

“Taslak Yönetmelikte öngörülen iyileştirmelerden etkilenecek kişilerin yasal haklarını korumak için bir koruma sistemi lanse edilmelidir.”

Düzenlenen basın toplantısından sonra Başkanlık, Bakanları, alacaklı ve borçlu hakları arasında adil bir denge sağlanması gerektiği dahil önerilen hükmün bir dizi yönüyle ilgili görüş alışverişinde bulunmaya davet etti.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Senior Counsel - EU Affairs Unit Coordinator