Basın Bülteni - 'Ortak Avrupa Sığınma Sistemi’ne bir adım daha yakın
28.11.2012, 08:05 (CET)
Daimi Temsilciler Komitesi (Coreper II) dün, 27 Kasım 2012 Salı günü 14 Kasım 2012’de Avrupa Parlamentosu’yla yapılan üçlü görüşmenin sonucunu, beklemede olan Dublin tüzüğünün komitoloji unsurlarını ve Tüzüğün genelini onayladı. Dün ayrıca Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları, Adalet ve İçişleri Komitesi (LIBE) bütün anlaşmanın siyasi sonuçlarını bir yönlendirme oylamasıyla oyladı.

Dünkü Dublin metnindeki açık kalan konuların resmi anlaşması, 2012 yazında Coreper II üzerinde Tüzüğün birçok ‘siyasi’ yönünün bulunduğu yasanın sığınma alanındaki bu çok önemli parçası üzerindeki uzun ve zor görüşmeleri tamamladı.  Bu yeni Dublin metni (ünlü Dublin –III tüzüğü) üzerindeki anlaşma, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi’nin 2012’nin sonuna kadar (CEAS) kurulması için Avrupa Birliği’nin hedeflerini uygulamak için Kıbrıs Başkanlığı’nın sürekli çabalarını örnekliyor.

Değiştirilmiş taslak Tüzük Avrupa Komisyonu tarafından 2008’in sonunda masaya konmuştu. Görüşmeler, Tüzüğe siyasi hassasiyetten dolayı dört yıl devam etti. Tüzük, birden fazla ülkeye yapılan sığınma başvurusunu hangi Üye Ülkenin incelemekten sorumlu olacağını veya Avrupa Birliği’ne ilk giren kişiden başka bir Üye Ülkeye başvuru yapan sığınmacıyı saptıyor.

Ortak Avrupa Sığınma Sistemi’nin bir bölümü olan (Göçmenlerin Özellikleri ve Statüleri Yönetmeliği ve sığınmacılar için Kabul Koşulları Yönetmeliği) iki yasa metni de kabul edilirken beklemede olan diğer iki metin (Sığınma Prosedürü Yönetmeliği ve EURODAC Tüzüğü) hızlı ilerliyor.

Başkanlık, Avrupa Parlamentosu’yla önceki üçlü görüşmenin tamamlanması için çok çalışıyor ve Parlamento’nun daha sonraki görüşünü kabul etmesini bekliyor. Her iki durumda da hedef bu metinlerde yılsonuna kadar siyasi bir anlaşma sağlamak oluyor.

Dublin Tüzüğü üzerindeki anlaşma, her iki yasa koyucularının birlikte çalışmak istemeleri ve bir anlaşmaya varmaları halinde Avrupa Birliği ve uluslararası korumaya ihtiyacı olanlar için olumlu olan sonucu elde edebileceklerini ispatlıyor.

Tüzüğün resmi onayı 2012 sonunda Adalet ve İçişleri Bakanları ve Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılacak.

Nikos Christodoulides

Coreper II