Basın Bülteni – AB ideallerine adanmış bir Dönem Başkanlığı
14.12.2012, 16:56 (CET)
AB Konseyi ve AB Komisyonu Başkanları, gerçek bir ekonomik ve Parasal Birlik’e giden yolu döşeyen ve ayrıca AB patenti konusunda anlaşmayı güvence altına alan çalışmasına ve Tek Denetleme Mekanizması için bir anlaşma bağlamada Kıbrıs Dönem Başkanlığı tarafından üstlenilmiş olan çalışmaya saygı duyduklarını belirttiler. Komisyon Başkanı Sayın José Manuel Barroso, AB liderleri arasında düzenlenen toplantının sonunda yaptığı bir basın toplantısında konuşurken, Kıbrıs Dönem Başkanlığına, göstermiş olduğu adanmışlık ve zorlu çalışma ve AB ideallerine bağlılık için teşekkür etti ve “Bu altı ay boyunca gerçek kazanımlarımız oldu” dedi. Ayrıca, Tek Denetim Mekanizması ile ilgili önerinin kabul edilmesinin, “bankacılık birliğinin inşasında atılacak olan diğer adımların anahtarı” olduğunu söyledi. Herman Van Rompuy, birleşik patent üzerindeki anlaşmanın “40 yıl sürmüş uzun ve maceralı yolculuk”da mutlu bir son olduğunu belirtti.

AB Konseyi, bugün, 14 Aralık’ta, daha derin bütünleşme ve güçlendirilmiş dayanışma üzerine temellendirilecek olan Ekonomik ve Parasal Birlik için yol haritası konusunda anlaştı. AB liderleri, kredi kurumlarının gözetimi için bir Tek Denetim Mekanizması’nın kurulması üzerinde Perşembe günü AB Maliye Bakanları tarafından varılmış olan anlaşmayı onayladılar.

Toplantının bitmesinden sonra, Sayın Van Rompuy, Sayın Barroso ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Sayın Dimitris Hristofyas tarafından ortak bir basın toplantısı yapıldı.

Sayın Hristofyas, konuşmasında, AB Konseyi tarafından varılmış olan kararların önemine vurgu yaptı ve şunları söyledi:

“Henüz sona ermemiş olan AB Konseyi’nin toplantısı, Ekonomik ve Parasal Birlik’in tamamlanması doğrultusundaki yolumuzda bir başka adım olarak kesinlikle tanımlanabilir. Avro bölgesinde ekonomi alanının yönetilmesinin daha da derinleştirilmesinin mutlaka gerekli olduğundan hiç kuşku bulunmadığına inanıyorum. Önemli bir Ekonomik ve Parasal Birlik’in inşasına giden yol, uzundur ve bu ivmeyi mutlaka korumamız gerekmektedir.”

“Avro bölgesi, ticaret demektir”

Sayın Barroso’ya göre, Tek Denetim Mekanizması, son derece önemlidir. Çünkü Üye Devletlerin verdikleri sözlere bağlılıklarının altını çizmektedir.

“Tek Denetim Mekanizması üzerindeki anlaşma, son derece önemlidir. Çünkü AB ve avro bölgesinin, ticaret demek olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Sözleşme çerçevesi içinde, 27 üye olarak ileriye doğru hareket edebileceğimizi göstermektedir. Şimdi kabul edilen Tek Denetim Mekanizması ile ilgili öneri, avro bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır, ama bu, herkese açık bir şekildedir ve meşgul olduğumuz bütün çalışmalar için kritik bir öneme sahiptir: Bir başka deyişle, Avrupa Birliği’nin bölünmezliğini bir bütün olarak korurken, Ekonomik ve Parasal Birlik’i nasıl derinleştirebiliriz?”

“Patent konusunda bizim sevgili “İthaka’mız, açıkça Kıbrıs’tır!”

Sayın Van Rompuy, kendi konuşmasında, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın, altı aylık dönemi boyunca, Çokyıllık Mali Çerçeve konusundaki görüşmelerde yaptığı ve “vazgeçilmez çalışma” olarak nitelediği iş için olduğu gibi, çoktandır beklenen AB patent anlaşmasına yaptığı katkı için de şükranlarını dile getirmesinden önce, bir bankacılık birliğine giden yolda atılması beklenen bundan sonraki adımlardan söz etti. Ve şunları söyledi:

“(Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın) bir başka önemli katkısı, AB Patent anlaşmasının bağlanmış olmasındadır ve bu da, Konsey ve Parlamento arasında varılmış olan nihai anlaşma sayesinde olmuştur. Bu, 40 yıl sürmüş olan (Odiseus’un) uzun ve maceralı yolculuğun, mutlu sonudur. Bu imgeyi sürdürmeme izin veriniz: Tarihi Odiseus’un hangi Akdeniz adasında yaşadığını kesin olarak bilmememize rağmen, patent konusunda bizim sevgili “İthaka”mız, açıkça Kıbrıs’tır!”