Basın Bülteni – Cumhurbaşkanı Hristofyas Danimarka Başbakanı ile bir araya geldi
05.07.2012, 13:16 (CET)
Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sn. Dimitris Hristofyas ve Danimarka Başbakanı bugün bir araya gelip A.B. Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın önceliklerini ve Danimarka Başkanlığı’ndan Kıbrıs Dönem Başkanlığı’na kalan kanun tasarılarını ele aldılar.

Cumhurbaşkanı Hristofyas bugün, Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Sarayı’nda, bu akşam gerçekleştirilecek olan Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın açılış seremonisine katılmak üzere Kıbrıs’a gelmiş olan Danimarka Başbakanı Thorning Schmidt ile bir araya geldi.

Görüşmeden sonra gerçekleştirilen basın toplantısında Cumhurbaşkanı Hristofyas Danimarka ile Kıbrıs arasındaki yakın işbirliğine temas etti ve Danimarka Başkanlığı’nın Kıbrıs için çok iyi bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Hristofyas şunları belirtti: ‘Trio-Başkanlığı bağlamında Danimarka ve Polonya ile yakın işbirliğine devam edeceğiz. Elimizde önceki dönemden kalma birçok yasal dosya vardır’.

Cumhurbaşkanı, Danimarka Başbakanı tarafından birçok önemli konu ve Kıbrıs Başkanlığı’nın Danimarka Başkanlığı’ndan devraldığı yasal dosyalar bağlamında bilgilendirildiğini belirtti.

Kıbrıs Başkanlığı’nın önceliklerine değinen Cumhurbaşkanı Hristofyas sosyal dayanışmanın, daha iyi bir Avrupa için ekonomik kalkınmanın ve sosyal uyumun büyük önem arz ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Hristofyas ve Başbakan Thorning Schmidt de 2014-2020 dönemi için Çok Yıllı Mali Çerçeve ile ilgili mevcut müzakereleri hakkında görüş alışverişinde bulundular. Bu çerçeve babında müzakereler Kıbrıs Başkanlığı’nın son döneminde sonlandırılacaktır.

Cumhurbaşkanı Hristofyas şunları belirtti: ‘Büyümeyi destekleyen, Avrupa ekonomisinin rekabet gücünü artıran, küçük işletmelere güçlendiren ve istihdam olanaklarını artıran bir AB bütçesine ihtiyacı vardır’. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın sosyal uyuma büyük önem verdiğini açıkladı.

Danimarka Başbakanı Kıbrıs’ın Danimarka’nın tam desteğine güvenebileceğini söyledi. Onun görüşüne göre Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın öncelikleri Avrupa’nın ihtiyaçlarına cevap vermektedir.

Başbakan Thorning Schmidt, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin görevini başarıyla yerine getireceğine ve Cumhurbaşkanı Hristofyas'ın bu göreve kişisel bağlılığına inancını dile getirdi.

A.B. Konseyi Danimarka Dönem Başkanlığı sırasında çıkardığı dersler konusunda bir soruyu yanıtlarken, Danimarka Başbakanı AB'nin çok ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor olmasına rağmen, onun yararına somut sonuçlar elde etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Riana Magidou

Press Office of the President of the Republic