Basın Bülteni – İşlevsel, öğretici ve sonuç getiren Başkanlık
17.12.2012, 12:30 (CET)
Kıbrıs Başkanlığı sona yaklaşıyor;  İrlanda 1 Ocak’tan itibaren AB Konseyi Başkanlığı’nı  üstlenecek. Bu nedenle Kıbrıs Avrupa İşleri Müsteşarı Andreas D. Mavroyannis, bugün Brüksel’de İrlanda Başkanlığı’yla birlikte düzenlediği basın toplantısıyla Kıbrıs Başkanlığı’nın kazanımlarını anlattı. Tanaiste (Başbakan Yardımcısı)/İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanı Sayın Eamon Gilmore, İrlanda Avrupa İşleri Devlet Bakanı Sayın Lucinda Creighton, bir sonraki başkanlığın önceliklerini sundular.

Gerçek dürüst bir ortak

Müsteşar Mavroyannis son altı ayın değerlendirmesini yaparak Başkanlığın prensipli iddialarından birinin yerine getirildiğini, bunun Konsey içerisinde çalışmaları ilerletmeyi ve kurumlar arası işbirliğini kolaylaştırmayı amaçlayarak dürüst bir ortak olarak hareket etmek olduğunu söyledi.

Mavroyannis “Kıbrıs Başkanlığı, Birlik için işlevsel, öğretici ve sonuç getirici yaklaşımla önemli ve somut sonuçlar elde etti” dedi.

Büyükelçi Mavroyannis sunumunda,  aralarında tarihi bir anlaşma olan Avrupa Parlamentosu’yla Birleşik Patent Paketi’nin de bulunduğu ana kazanımlardan bahsetti, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi ve Şengen yönetimiyle ilgili elde edilen önemli ilerlemeye değindi.

Mavroyannis, Konsey’de geçen hafta kabul edilen ve AB’nin bankalar birliğine bir adım daha yaklaştıran Tek Denetçi Mekanizması‘nın (SSM) öneminin de altını çizdi.

Kıbrıs Avrupa Müsteşarı, Avrupa Konseyi Başkanı, Devlet Başkanları ve hükümetler için zemin hazırlayacak olan dosyanın olgunlaştırılmasıyla sonuçlanan Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF)  için Başkanlığın önemli çalışmalarından söz etti.

Mavroyannis,  risk sermayesi ve sosyal girişim fonları, enerjiyle ilgili trans-Avrupa ağları, alternatif ve çevrim için tartışma kararı gibi Tek Piyasa Hareketinin ana faaliyetleri üzerinde yasa çalışmalarının tamamlandığını vurguladı.

Andreas D. Mavroyannis, “Birkaç kelimeyle arzumuz küçük bir adım olsa da Avrupa birleşmesini ileriye götürmekti. Ve sanıyorum Başkanlığımızın önemli sonuçları bunu başardığımızı gösteriyor” şeklinde konuştu.

İrlanda Başkanlığı: İstikrar, istihdam ve büyüme için

İrlanda temsilcileri, 1 Ocak 2013’te başlayacak olan ve İrlanda, Litvanya, Yunanistan Üçlüsünün başlayacağını gösteren dönem başkanlığında ana öncelikleri ayrıntılı biçimde ortaya koydular.

İrlanda temsilcileri, istihdamla büyümeyi teşvik eden ve AB’nin en acil önceliği olan kalıcı insan merkezli iyileşmeden bahsettiler. Özellikle istihdam dostu büyümede yatırım ve Avrupa’nın kaynaklarında, özellikle tek piyasa ile ve 2014-2020 dönemi için AB’nin gelecekteki finansmanı üzerinde bir anlaşmanın altını çizdiler. Son olarak Başkanlığı’nın AB’nin ortaklarıyla işbirliğini artırmak için çalışacaklarını ifade ettiler.

İrlanda Başkanlığı’nın temsilcileri, Kıbrıs Başkanlığı aldığı sonuçlardan dolayı kutladılar. Eamon Gilmore (Başbakan Yardımcısı)/İrlanda Başbakanı ve Dışişleri ve Ticaret Bakanı da, “İzleyecek çok ağır bir iş ortaya koydunuz” dedi. İrlanda Avrupa İşleri Devlet Bakanı Sayın Lucinda Creighton ise Kıbrıs Başkanlığı2na ‘başarılı bir Başkanlık’tan çok düzgün geçiş sağlanmasından dolayı teşekkür etti ve son birkaç haftadan beri  programlarına ve  önceliklerine hazırlanmakta olduklarını, birçok konu üzerinde Kıbrıs’ın onayını sorduklarını ve sıklıkla yanıtın evet olduğunu ifade etti.

İrlanda temsilcileri, İrlanda Başkanlığı’nın üzerinde çalışmaya devam edeceği SSM’yle ilgili anlaşma sağlanmasının önemine özellikle değindiler ve Kıbrıs Başkanlığı’nın Çok Yıllı Mali Çerçeve görüşmeleri üzerindeki çalışmalarına teşekkür ettiler.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Poly Papavassiliou

Office of the Deputy Minister for European Affairs