Basın Bülteni - Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın İlk müdahalesi
04.07.2012, 21:02 (CET)
Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Andreas D. Mavroyiannis Avrupa Parlamentosu, üçüncü genel kurul gününde A.B. gündemindeki bazı önemli konulara temas etti: Proje tahvilleri, Schengen ve AB Adalet Divanı Statüsü.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nı tanıtan Elçi Mavroyanis, Proje tahvilleri ve AB Adalet Divanı Statüsü (ECJ) ile ilgili toplantıya katıldı. Kıbrıslı Bakan Yardımcısı, ayrıca Schengen kurallarının ihlalleri ile ilgili Konsey ve Komisyon açıklamalarında yer aldı.

Proje Tahvil Girişimi Avrupa düzeyinde altyapı yatırımının teşvikini hedefliyor. Amacı özel kuruluşların kredi notunu altyapı projeleri teşviki ile arttırmaktır. Elçi Mavroyannis şunları belirtti: ‘’Özellikle Proje Bond Girişimi'nin pilot aşamasının başarılı ve zamanında sonlandırılmış olması cesaret vericidir. Altyapı yatırımlarının teşvikini arttırmak kalkınmanın desteklenmesi ve istihdam yaratmada kilit unsurdur’’.

Avrupa Adalet Divanı Statüsü ile ilgili olarak, iki ilgili önerinin amacı, Avrupa Adalet Divanı çalışmalarının verimliliğini artırmaktır. Bakan Yardımcısı bu noktanın altını çizip, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın iki tasarı için Parlemento’da gerçekleştirilecek olan oylamada pozitif bir netice elde etmeyi hedeflediğini belirtmiştir.

Genel Mahkeme’de hakimler sayısının arttırılmasına yönelik Adalet Mahkemesi’nin önerisi ile ilgili olarak, Bakan Yardımcısı şunları ifade etti: ‘’Mahkemenin önerileri çerçevesinde Parlemento ile yakın bir işbirliği içerisinde olmak istiyoruz. Çok yakın zamanda Kabul edilebilir bir çözüme varacağımızı umuyorum’’.

Bakan Yardımıcı Danimarka Başkanlığı’na kendi dosyalarını tamamlamasından dolayı teşekkür etti.

Proje tahvilleri ve Avrupa Adalet Divanı Statüsü ile ilgili konularda oylama Avrupa Parlamentosu'nda yarın gerçekleştirilecek. Oylamadan olumlu bir netice bekleniyor.

Schengen kurallarının ihlali ile ilgili olarak Elçi Mavroyiannis açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı: ‘’Kıbrıs Dönem Başkanlığı Schengen değerlendirme mekanizması ve Schengen Sınırlar Kanunu önerileri ile ilgili Avrupa Parlamentosu ile yapıcı bir şekilde çalışmaya hazırdır’’

Bakan Yardımıcısı ayrıca şunları belirtti: ‘’Parlamentonun Schengen Yönetim Paketi üzerindeki çalışmalarını askıya alma kararını tekrardan gözden geçireceğini umuyoruz. Bu gerçekleştirdiği takdirde bu çok önemli konuda kısa bir zaman zarfında bir çözüm üretebileceğiz’’.

Bakan Yardımcısı ayrıca, Suriye, Mısır ve Gürcistan’daki durumla ilgili olarak A.B. Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi adına üç açıklama gerçekleştirdi.

Poly Papavassiliou

Office of the Deputy Minister for European Affairs