Basin Bülteni - Rakamlarla Dönem Başkanlığı
21.12.2012, 15:58 (CET)

Avrupa Birliği Konseyi’nin Dönem Başkanlığı’nı ilk defa yapan Kıbrıs’ın 184 günlük süresi bitmek üzereyken, Dönem Başkanlığı’na tamamen “simgesel” bakış açısından bakmanın zamanıdır.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı, bu altı aylık dönem içerisinde, önemli bir dizi konu üzerinde Konsey’de ilerleme kaydetmek için, hiçbir çabayı ve fazladan saati esirgemedi. Brüksel’de ve ülke dışındaki başka yerlerde, Kıbrıs Dönem Başkanlığı tarafından düzenlenen ve başkanlığı yapılan 1,500’den fazla toplantı yer aldı. Yaklaşık 30 Konsey toplantısı, Büyükelçiler düzeyinde 63 ve teknokratik düzeyde 1,400’den fazla toplantı buna dahildir. Kıbrıs Dönem Başkanlığı, bunlara ek olarak, AB Parlamentosu ile yakın ilişkilerin ve verimli işbirliğinin gelişmesine ağırlık verdi. Kıbrıslı Bakanlar, bunun bir göstergesi olarak, bu altı ay boyunca 60 defadan az olmamak üzere, AB Parlamentosu’nu ziyaret ettiler, genel kurul oturumlarına katıldılar, konuları yetkili Komiteler önünde sundular veya siyasal üçlü görüşmelere katıldılar.

Ülke dışında etkinlikler sürerken, Kıbrıs’ta 160 günden fazla güneşli günde, 225 toplantı ve konferansa ev sahipliği yapıldı. Bunlardan 15 tanesi, gayrı resmi Bakanlar Konseyi toplantısı idi. Toplantıların birçoğu, Leymosun, Larnaka, Baf ve Mağusa’nın sahil bölgelerinde yer alırken, çoğunluğu da başkent Lefkoşa’daki ‘Filokseniya’ Konferans Salonu’nda yapıldı ve kent, hem çeviri için bütün AB dillerini konuk eden çok dilli küçük bir evrene dönüştü, hem de Yunanca ve İngilizce işaret dili oldu. Yaklaşık 19,000 delege, önemli AB konularını tartışıp, görüşürken, Kıbrıs’ın her tarafındaki otellerde, toplam 26,300 kadar geceleme yaptı ve adanın farklı, ama o kadar da eşit derecede ilginç yansımalarını tecrübe etti.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı, bunun dışında, özel kesimin Dönem Başkanlığı ile daha yakın ilişki kurması çabasıyla, sadece Kıbrıs’ta değil, dünyanın her yanında, kendi himayesi altında, 140’dan fazla toplantı ve konferansın düzenlenmesi için, çeşitli kurum ve kuruluşlara imkan tanıdı.

Dahası, Dönem Başkanlığı, binlerce kişinin Kıbrıs kültürü ve uygarlığı ile tanışma ve onun tadına varma, Kıbrıs’ı seyahat defterlerine ekleme fırsatını sundu ve bunu, Kıbrıs ve yerkürenin her yanında düzenlenmiş en az 350 kültürel etkinlik yoluyla gerçekleştirdi.

Bütün politik konuları, lojistik eylemleri ve iletişim türlerini kapsamış olan bu projenin oluşturulmasında yer almış olan gönüllüler de dahil olmak üzere, 1,800’den fazla insanın değerli katkıları olmadan, bunların hiçbirinin gerçekleşmesi mümkün olamazdı. Rahat ve başarılı bir performans için anahtar unsurlar, işbirliği ve eşgüdümdür ve Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın inşasına katılmış olan kişilere sunulmuş olan 310 eğitim oturumu, hem içerik ve nitelik, hem de zaman açısından, daha çok verimlilik ve etkileyicilik üzerine odaklanmıştı.

Bütün ilgili bilgilere ulaşma kapısı, Dönem Başkanlığı’nın resmi web sayfası olan cy2012.eu olarak devam etmiş ve izleyenlere 5 dilde ulaşmıştır. Web sayfası, 370 basın bildirisi ve ilgili makale, 4,587 fotoğraf ve 169 video ile olduğu gibi, tüm toplantılar ve etkinlikler hakkındaki bütün ilgili bilgiler sayesinde, yer almakta olanların güncel dökümünü sunmuş ve ayda ortalama 87,000 ziyaretler konuk etmiştir. Bu arada, haber bülteni ve haber duyurularını alan yaklaşık 3,200 aboneyi de uyanık tutmuştur. Dönem Başkanlığı’nın üç tane twitter hesabı -biri merkezde ve ikisi de Brüksel’deki Dönem Başkanlığı Sözcülerine ait – yaklaşık 2,520 defa twit’ledi. En azından 3,346 twitter kullanıcısı merkezdeki Dönem Başkanlığı hesabını izlerken, Brüksel’deki Sözcülere ait olanları da 2,235 kişi izledi.

Geleneksel hediye verme jestinin bir parçası olarak, 14,200 Kıbrıs Dönem Başkanlığı kravatı ve 8,200 eşarbı, çeşitli toplantılara katılan delegelere sunuldu. Kıbrıs’taki toplantılara katılmış olan 1,750 medya temsilcisi, toplam 605 adet adaptör aldıklarından, adadaki prizlerin özelliklerine uymakta herhangi bir zorluk yaşamadılar. Hellim peyniri, Filokseniya Konferans Merkezi’ndeki toplantılar sırasında sunulmuş olan 620 kilo kadarından tadmış olanlar için, inkar edilemeyecek bir şekilde, baskın Kıbrıs geleneksel tadlarından biri olarak kalacaktır. 21,000 paket fesleğen tohumu ve yaprağı, delegelere, Kıbrıs’ın kokusundan bir nebze alıp beraberlerinde geri yurtlarına götürme fırsatı sağlarken, sınırlı sayıda basılmış 70,000 posta pulu, dünyanın her tarafını dolaşarak, Kıbrıs’ın Dönem Başkanlığı hakkındaki haberleri yaydı.