Basın Bülteni - Cumhurbaşkanı Hristofyas: “AB Mahkemesi ulusal mahkemeler için örnek”
04.09.2012, 14:22 (CET)
Cumhurbaşkanı Sayın Dimitris Hristofyas’a göre, Avrupa Birliği Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı, Avrupa Birliği Mahkemesi’nin sürekli olarak güçlendirilmesini ve yetkisinin genişletilmesini arzuluyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas bu açıklamayı bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda AB Mahkemesi Başkanı Vasilis Skuris ve beraberindeki Mahkeme temsilci heyeti ile bugün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptı.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı çerçevesinde gerçekleştirilen görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Hristofyas “Kıbrıs, Mahkeme’yi Avrupa hukukunun ve AB’nin üzerine dayandığı ilkelerin, özellikle hukuk devletinin, insan haklarına saygının, güvenliğin ve adaletin genişletilmesinde ve derinleştirilmesinde katalizör olarak katkıda bulunabilecek bir organ olarak görmektedir” dedi.

Mahkeme’nin bu ilkeleri öne çıkararak üçüncü ülkelere yönelik olarak AB’nin imajını güçlendirdiğini de ilave ederek, ulusal mahkemeler için örnek teşkil eden öncü bir yargı organı olduğunu kaydetti.

Görüşmede ayrıca Mahkeme’nin organizasyonunun değiştirilmesi ve Prosedür Kuralları’nın yeniden biçimlendirilmesi ile ilgili konular da görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Hristofyas ve AB Mahkemesi heyeti üyeleri Kıbrıs sorununa çözüm bulunması durumunda Topluluk müktesebatından kalıcı derogasyonlar olamayacağı konusunda görüş birliğine vardılar.

Görüşmede Avrupa konularından Sorumlu Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Sayın Andreas Mavroyannis de yer aldı.

Riana Magidou

Press Office of the President of the Republic