Basın Bülteni –Avrupa Birliği’ne verilen 2012 Nobel Barış Ödülü dolayısıyla Kıbrıs Başkanlığı’nın açıklaması
12.10.2012, 16:35 (CET)

Avrupa Birliği Konseyi Kıbrıs Başkanlığı, AB’nin 2012 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesinden büyük memnuniyet duymuştur. Bu ödülü almak Avrupa Birliği için büyük bir onurdur. Ödül, AB’nin altmış yıldan bu yana barış ve uzlaşma, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü sağlamadaki başarısının zamanı gelmiş kabulüdür.  Bunlar, AB’nin hem kendi vatandaşları hem de bütün Dünya için daha iyi bir Avrupa yaratmayı teşvik eden, Avrupa Birliği’nin özünde yatan değerlerdir.

Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmek aynı zamanda, AB’nin hem Avrupa kıtasında hem de Dünya genelinde barış çabalarının peşinde koşmaya devam etmede artan sorumluluğunun altını çizmektir. Bununla birlikte AB’nin kurucularının barış vizyonunu tam olarak yerine getirebilmek için Balkanlarda, Kıbrıs’ta ve Orta Doğu’da kalıcı barışı sağlamamız gerekmektedir.

Ödül, AB için mali krizden dolayı zor koşullara rağmen insanlara ilham olan değerli ve güçlü, kendi doğasında, birlik, birleşme ve katılım yoluyla barışı teşvik eden bir projenin, bütün Avrupalılar ve bir bütün olarak Dünya’nın yararına olacak güçlenmeye devam etmemiz gereken bir kuruluşun güçlü bir sinyalidir.

Demetris Christofias

AB Konseyi Başkanı