Basın Bülteni – A.B. ulaşım politikalarının optimize edilmesi, geliştirmesi ve kuvvetlendirilmesi
29.10.2012, 18:05 (CET)
Bugün 29 Ekim'de, Ulaştırma, Telekomünikasyon ve Enerji (TTE) Konseyi çerçevesinde, Lüksemburg'da ulaştırma konuları masaya yatırıldı ve Avrupa Birliği'nin ulaştırma sisteminin daha sürdürülebilir ve efektif bir konuma getirilmesi için önemli adımlar adıldı. Karayolu taşımacılığında kayıt ekipmanları ile ilgili önerilen düzenlemesi (takograf), Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC - 2006) İcra Paketi ve hava alanı kapasitesinin kullanımını optimize etmeyi amaçlayan öneri alanlarında önemli gelişmeler kaydedildi.

A.B. Ulaştırma Bakanlıkları, Dönem Başkanlığı'nın uzlaştırıcı önerileri çerçevesinde, hava alanı kapasitesinin kullanımını optimize edilmesini amaçlayan Avrupa Birliği havaalanlarında slot tahsisi için ortak kurallar ile ilgili bir yönetmelik önerisi üzerinde genel bir anlaşmaya vardılar.

Öneri Havaalanı yasama paketinin bir parçasını oluşturmaktadır ve operatörlerin rekabet seviyesini arttırmayı hedefleyen üç öneriden oluşmaktadır. Bu gelişmeyle beraber Konsey Avrupa Parlamentosu ile olan müzakerelerde, 6 Kasım'da gerçekleştirilmesi beklenen, Parlamento oylamasında ilk okuma anlaşmasını garanti altına almayı hedeflemektedir.

Denizcilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi

Konsey Yürürlük Paketi - Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (2006 MLC) ilişkin bir Genel Yaklaşım üzerinde uzlaşmaya ulaştı. Genel Yaklaşım bayrak devletlerinin ve liman devletlerinin sorumluluklarını ortaya koyan iki yasa tasarısından oluşmaktadır. MLC 2006 yılında Uluslararası Çalışma Organizasyonu tarafından kabul edilmiştir. 20 Ağustos 2013'te uluslararası hukukun bir parçası olarak yürürlüğe girecektir.

Sonuç konuşmasında, sn. Flourentzou bu adımın denizcilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çok önemli bir adımı teşkil ettiğini belirtti.

Bakan şunları vurguladı: ''Deniz taşımacılığı denizciler olmadan gerçekleştirilemez. Gemiciliğin geleceği genç denizcilerin istihdamına bağlıdır. Daha iyi çalışma koşulları yorgunluğun ve kaza risklerinin önüne geçmektedir''.

Yol güvenliğinin arttırılması

Konsey arayolu taşımacılığında kayıt ekipmanları ile ilgili önerilen düzenleme konusunda bir siyasi anlaşmayı (takograf) onayladı. Bakan Flourentzou anlaşmayı selamladı ve şunları ifade etti: ''Takografın maliyetinin sınırlandırılması karayolu yük taşımacılığı pazarında entegre AB stratejisinin temel unsurlarından biri olmalıdır. Aynı zamanda kara ulaşımını daha güvenli, effektif ve rekabet açısından daha iyi bir konuma getirmektedir''.

Takograflar zaman ve dinlenme süreleri ile ilgili olarak profesyonel karayolu taşımacılığı sürücülerinin sürüş kurallarına uygunluğunun denetimi için önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, yol güvenliğine, sürücülerin çalışma koşullarının ve karayolu taşımacılığının iyileştirilmesine ve şirketler arasında adil rekabet koşullarının yaratılmasına katkıda bulunmaktadırlar.

Konseyde ayrıca, motorlu araçlar ve römörkleri için periyodik elverişlilik testleri için yeni bir yaklaşımın geliştirilmesi ele alınmıştır. Bu şekilde yol kazalarının azaltılması hedeflenmektedir.

A.B. Ulaştırma Bakanları korunmasız yol kullanıcılarının korunmasının geliştirilmesi kontrol ekipmanları için, müfettişlerin yeterlilik ve kusurlarının değerlendirilmesi için uyumlaştırılmış standartların sağlamanın gereğini vurgulamışlardır.

Bugünkü toplantıda gerçekleştirilen yönelim tartışmasında Üye Devletlerin Konsey'de yol güvenliğinin arttırılmasına ve karayolu taşımacılığında emisyonlarının azaltılmasına yönelik olarak çalışmaya istekli oldukları vurgulanmıştır.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Head of EU Affairs Unit, Communications Officer