Basın Bülteni – Birleşik Denizcilik Politikası: Lizbon’dan Leymosun’a
05.10.2012, 17:30 (CET)
Denizcilik Konularından Sorumlu AB Bakanlarının, 7 ve 8 Ekim tarihlerinde, Kıbrıs’ta yapacakları iki günlük gayrı resmi toplantıları sırasında, AB’nin Birleşik Denizcilik Politikası (IMP)’na yeni bir ivme vermesi beklenen siyasal bir bildiri üzerinde anlaşmaları ve bu bildiriyi kabul etmeleri bekleniyor. Politikanın gelecekteki gelişmesi için bir kilometre taşı haline gelmesi beklenen ve Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın bir girişimi olan Leymosun Bildirisi, 8 Ekim, Pazartesi günü, Leymosun’da yapılacak özel bir tören sırasında, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Sayın Dimitris Hristofyas ile aynı zamanda AB Birleşik Denizcilik Politikası’nı düşleyen AB Komisyonu Başkanı Sayın José Manuel Barroso tarafından sunulacaktır.

AB Birleşik Denizcilik Politikası, AB’nin okyanuslar, denizler ve sahillerden çok yönlü olarak, sürdürülebilir bir şekilde ve en fazla yararlanabilme yeteneğini artırma çabalarında, aşırı derecede önemli olarak düşünülen, yenilikçi ve kesişen bir politikayı oluşturmaktadır.

2007’de Lizbon’da başlatılmış olan bu politika, farklı politika alanları arasındaki koordinasyonu artırma yoluyla, denizcilik konularına uyumlu bir yaklaşımı getirmekte ve denizciliğin büyümesi, denizcilik verileri ve bilgisi, denizciliğin özel olarak planlanması, denizcilikte gözetim ve deniz havzası stratejileri gibi politikaları kapsamaktadır.

Leymosun Bildirisi, AB’nin Birleşik Denizcilik Politikası’na yeni bir enerji vermeyi ve bu politikanın gelecekteki gelişmesi için rehberlik sağlamayı hedeflemektedir.

Leymosun Bildirisi, iki sütunu olan ‘Mavi Büyüme’ ve politikanın dış boyutu sayesinde, geniş ölçüde, AB’nin ‘Avrupa 2020’ Stratejisinin hedeflerine ulaşmaya yardım edecek, çok önemli ve yararlı bir araç olarak kabul edilmektedir.

Kıbrıs’taki gayrı resmi toplantıya başkanlık edecek olan Kıbrıs İletişim ve Bayındırlık Bakanı Sayın Eftimios Flurentzu şöyle dedi: ‘Leymosun Bildirisi, sadece var olanlara değil, denizden yararlanan yeni kesimler için de rehberlik sağlayacaktır. O nedenle, deniz ve okyanusların büyümeye ve AB’nin genel ekonomisine katkı yapması için kullanılabilecek yolları ortaya koyacaktır.’

Leymosun Bildirisi, daha ayrıntılı bir inceleme yapılması ve karar olarak kabul edilmesi için Genel Konular Konseyi’ne iletilecektir. Konsey Kararlarının, AB Konseyi’nden Aralık ayında çıkması beklenmektedir.

Denizcilik Konuları ve Balıkçılıktan Sorumlu AB Komiseri Bayan Maria Damanaki ve AB Parlamentosu Üyeleri de, gayrı resmi toplantıda yer alacaklar ve Leymosun’daki törene katılacaklardır.

Email: vdemetriades@dms.mcw.gov.cy
Konstantina Liperi