Basın Bülteni - Limasol Deklerasyonu: ''Avrupa 2020'' stratejisine güçlü bir deniz perspektifi
08.10.2012, 09:22 (CET)
''A.B. Konseyi Kıbrıs Dönem Başkanlığı Entegre Denizcilik Politikası'nın gündeme taşınmasına büyük önem atfetmektedir''. Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas bugün bu noktanın altını çizdi. Cumhurbaşkanı'na göre A.B. denizde sınırları bulunan üçüncü ülkelerle işbirliği geliştirmelidir.

Limasol'da, Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso'nun katılımıyla  gerçekleştirilen Entegre Denizcilik Politikası Deklerasyonu (EDP) töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Hristofyas, Entegre Deniz Politikası'nın küreselleşmenin, rekabetin,  iklim değişikliğinin, deniz kirlenmesinin, denizciliğin güvenliğinin ve korunmasının ve enerji güvenliğinin sürdürebirliğinin karşı karşıya olduğu sorunların göğüslenmesinde Avrupa'ya yardımcı olacağını vurguladı.

A.B.'nin Entegre Deniz Politikası'nın oluşturulmasında sn. Barroso'nun oynadığı büyük rolün önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Hristofyas şunları belirtti: ''Avrupa 2020 Stratejisi'ni hızlı bir biçimde hayata geçirmeliyiz. Bu şekilde Avrupa ekonomisini yeniden kalkınma eksenine taşıyacağız ve yeni istihdam olanakları oluşturacağız''. Cumhurbaşkanı deniz aktivitelerinin 5,4 milyon Avrupalıya istihdam olanağı sağladığını vurguladı.

EDP – ''Mavi kalkınma'' için önemli bir adım

Cumhurbaşkanı EDP'nin Avrupa Birliği için bir stratejik öncelik ve ''mavi kalkınma'' için bir başlangıç noktası teşkil ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı'na göre Limasol Deklarasyonu diyaloğun önemini, güçlü işbirliğinin ve denizcilik sahasında verimli örneklerin değişimininin önemini bölgesel ve uluslararası çerçevede öne çıkardığını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'na göre, Limasol Deklarasyonu ile tüm deniz aktiviteleri, EDP bağlamındaki aktivitelerle beraber, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Anlaşması (UNCLOS) ve diğer uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yürütülmelidir.

''İnisiyatif geliştirip, ortak sınırlara sahip olduğumuz üçüncü ülkelerle işbirliği gerçekleştirmeliyiz. Özellikle, çoğu zaman gerilimlere ve savaşlara sahne olan Akdeniz, Ortadoğu ve Kıbrıs Sorunu'nun çözümü ile beraber barış, işbirliği ve kültürel kalkınma denizine dönüşmelidir''. Cumhurbaşkanı Hristofyas bu noktaların altını çizdi.

Konuşması çerçevesinde, sn. Barosso mavi kalkınmanın istihdam ve kalkınma sorunlarına cevap verebileceğini belirtti. Kriz dönemlerinde bu sektör gelişim gösterebilir.

Yenilikçi alanlarda kalkınma

Başkan Barroso denizcilik sektöründe kalkınmanın 2020 yılına dek 5,4 ile 7 milyon işçiye tekabül edeceğini vurguladı. Deniz taşımacılığı turizminde gelişim oranı %60'ları bulabilir. Sn. Barroso şunu vurguladı: ''Ayrıca, yenilikçi alanlarda da, geleneksel alanlarda olduğu üzere, kalkınma söz konusudur''.

Sn. Barroso denizcilik sektöründe küçük ölçekli firmalara yatırımın Avrupa Altı Aylık Stratejisi çerçevsinde bir öncelik olarak ele alındığını vurguladı. ''Bu alana yoğunlaşmalıyız'' mesajı veren sn. Barosso, Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa Parlementosu'nun, Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın yol göstericiliğinde, 2014 – 2020 Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin Komisyonu'nun önerilerini masaya yatırdığını açıkladı.

Bu çerçevede, 2020 Perspektifi, Araştırma ve Kalkınma için yeni programı mavi kalkınma odaklı olarak geliştirilmiştir.

Sn. Barroso şu noktaların altını çizdi: ''Gelecek eksenli bir A.B. bütçesiyle istihdam, kalkınma ve gelişim için en iyi araçtır. Denizcilik sektörünün büyük gelişim perspektifi bulunmaktadır. Bu sektörün desteklenmesi Çok Yıllı Mali Çerçeve ile uyum içerisinde olmak durumundadır''.

Sözlerini sonladırırken, sn. Barroso şu noktaların altını çizdi: ''Bugün kabul ettiğimiz deklerasyon Avrupa'da mavi kalkınmanın önünü açmaktadır. Bu bağlamda hedefimiz Avrupa 2020 Stratejisi çerçevesinde güçlü bir denizcilik sektörüdür''.

Riana Magidou

Press Office of the President of the Republic

LIMASSOL DECLARATION

Limassol Declaration