Basın Açıklaması – JHA Konseyi Ortak Avrupa Sığınma Sistemi’ni gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştı
25.10.2012, 20:36 (CET)
Adalet ve İçişleri Konseyi (JHA), bugün, 25 Ekim 2012 tarihinde, Kabul Koşulları Yönetmeliği üzerinde siyasi bir anlaşma olan Ortak Avrupa Sığınma Sistemsi (CEAS) kurulması için yapılan çeşitli yasal önerilerle ilgili ilerleme sağladı. Konsey’e Kıbrıs İçişleri Bakanı Sayın Eleni Mavrou ve Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Sayın Louca Louca başkanlık etti.  Bakanlar Suriye’deki son gelişmeleri görüştüler, doğal ve insan kaynaklı felaketlere karşı korunma, önleme ve mücadele etmede bir yönlendirme tartışması yaptılar. İnsan kaçakçılığıyla mücadele için yeni bir AB stratejisiyle ilgili kararlar da onaylandı.

Lüksemburg’daki JHA Konseyi’nde, AB Adalet ve İçişleri Bakanlarına İçişlerinden Sorumlu Avrupa Komiseri Sayın Cecilia Malstrom, Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Kriz Yanıt Komiseri Sayın Kristalina Georgieva katıldılar.

Orak Avrupa Sığınma Sistemi bir adım daha yaklaştı

JHA Konseyi, Kabul Koşulları Yönetmeliği’yle ilgili bir CEAS kurulması çabalarında önemli bir gelişme olan Siyasi bir Anlaşma’ya da vardı.

Konsey, sığınma alanında yasal öneriler üzerinde ilerleme kaydedilmesini değerlendirdi ve 2012’nin sonuna kadar bir Ortak Avrupa Sığınma Sistemi için yasal bir çerçeve oluşturulması taahhüdünün korunması çalışmaları devam etme konusunda Konsey’in hazırlık kuruluşlarına talimat verdi.

Avrupa Parlamentosu, Komisyon ve Kıbrıs Başkanlığı temsilcileri arasındaki görüşmeler iyi ilerliyor. Bunun sonucunda birçok hüküm üzerinde uzlaşma sağlandı, aynı zamanda bir anlaşmaya varılması için hangi konularda daha fazla görüşme yapılması açıklık kazandı.

Suriye

Bakanlar ayrıca, Suriye’deki acil göçmen krizi ve insani krizi görüştü, Komisyon JHA Konseyi’nin Suriye krizi için tepki olarak bir Bölgesel Koruma Programı kurulması için gelişmeler üzerinde güncelleme yaptı.

Suriye’deki durumu değerlendiren Kıbrıs İçişleri Bakanı, “Suriye’de insani durumun kötüleşmesi ve Suriye’den kaçanları misafir eden komşu ülkelerde artan yükleri hepimiz için özellikle endişe konusudur” dedi.

Göç sıkıntıları AB üzerinde de artıyor ve bazı Üye Ülkeler önemli ölçüde artan sığınma başvuruları yaşıyor. Konsey, bölgedeki göçmenlerin ihtiyaçlarına uzun vadede yanıt verecek bir Bölgesel Koruma Programı (RPP) oluşturulmasına yönelik ilerlemeyi memnunlukla karşıladı ve Komisyon’u bu çalışmadan en kısa sürede faydalanmaya davet etti.

Felaketleri karşılamak için sistemlerin geliştirilmesi

JHA Konseyi sırasında, bir Sivil Koruma Mekanizması Birliği oluşturulması önerisiyle ilgili genel bir yönlendirme tartışması da yapıldı.  Yeni öneri bu alanda var olan yasayı değiştirmeyi, Birlik içinde ve dışında her türlü doğal ve insan kaynaklı felaketleri önlemek hazırlık yapmak ve yanıt vermede sistemlerin maliyet etkisini ve etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Sayın Mavrou, “Başkanlık bu dosya üzerinde olabilecek en fazla ilerlemeyi sağlamak istiyor. Bugün biz bir an önce bir anlaşmaya varma ışında çalışmaya devam etme istekliliğimizi kanıtladık” dedi.

İnsan trafiğini ortadan kaldırmaya yönelik AB stratejisi

JHA Konseyi toplantısında bakanlar ayrıca, 2012-2016 İnsan Trafiğinin Ortadan Kaldırılması’na yönelik yeni bir AB Stratejisi için Değiştirilmiş Taslak Konsey Kararlarını onayladılar.

Yeni strateji, bu yıl Temmuz ayında Komisyon tarafından benimsenen stratejinin desteklenmesini ve tamamlanmasını amaçlıyor.

Batı Balkan ülkelerinin Vizenin kaldırılması sonrasında izlenmesi

Konsey toplantıları çerçevesinde (AB artı Norveç, İzlanda, Lihtenşayn ve İsviçre) Karma Komite, Komisyon’un Batı Balkan Ülkelerini vizenin kaldırılmasından sonra izlenmesi üzerindeki üçüncü raporunu da görüştü.  Konsey ve Avrupa Parlamentosu, AB’nin  serbest rejim vizesinin idari kurallarıyla ilgili değişiklikleri de görüşüyor.

“Başkanlık Batı Balkanlardaki ortaklarımızı bu ayrıcalığın sınırsız devamının sağlanmasının kötüye kullanılmaması için gerekli bütün tedbirleri almaya davet ediyor” diyen Sayın Mavru, Kıbrıs Başkanlığı’nın Batı Balkanlardaki bütün vatandaşlar için AB vize serbestliği politikasına verdiği öneme dikkati çekti.

Sığınma reformu ve göç yönetimi için ulusal Yunan faaliyet planı

Konsey’e, sığınma reformu ve göç yönetimiyle ilgili Yunan Ulusal Faaliyet Planı’nın uygulanması konusundaki gelişmeler üzerinde de bilgi verildi. Komiser Malmstrom Konseyi, Evros ve Atina’ya yaptığı son ziyaret, Yunan Komu Düzeni ve Vatandaş Koruma Bakanı Sayın Dendias ve Frontex  İcra Direktörleri ve Avrupa Sığınma Destek Ofisi (EASO) ile yaptığı görüşmeler konusunda bilgilendirdi.

Nikos Christodoulides

Coreper II

Administrative Officer
Andreas Constantinou