H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 
Περιδιαβάζοντας

Το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» θα αποτελέσει τη βάση της Προεδρίας στην Κύπρο. Βρίσκεται στην Αγλαντζιά, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους στην ευρύτερη επαρχία Λευκωσίας και θα φιλοξενήσει τις περισσότερες συναντήσεις που θα γίνουν στην Κύπρο.

Η πρόσβαση στο «Φιλοξενία» είναι εύκολη. Τακτικές διαδρομές λεωφορείων συνδέουν με καθορισμένα δρομολόγια το Φιλοξενία με το κέντρο της πόλης και με τα ξενοδοχεία της Λευκωσίας.

Επιπρόσθετα, ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ταξί που βρίσκονται σταθμευμένα σε ειδικό χώρο έξω από το «Φιλοξενία». Τα κόμιστρα των ταξί βρίσκονται αναρτημένα σε ειδική πινακίδα στα παράθυρα των πίσω καθισμάτων των οχημάτων.

Εντός των τειχών

Η παλιά πόλη περιβάλλεται από κυκλικά Ενετικά τείχη του 16 ου αιώνα με έντεκα προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς. Σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης αποτελούν οι πεζόδρομοι των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου , όπου -πέραν των εμπορικών καταστημάτων- οι επισκέπτες θα βρουν αρκετές επιλογές για καφέ, ποτό και φαγητό. Στη Λαϊκή Γειτονιά βρίσκεται το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει και να μάθει πολλά για την ιστορία της πρωτεύουσας.

Η οδός Λήδρας στην Παλιά Λευκωσία.

Κοντά στην πλατεία Σολωμού και πηγαίνοντας προς τα δυτικά βρίσκεται το Κυπριακό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί τα σημαντικότερα αρχαιολογικά εκθέματα από τη νεολιθική μέχρι τη βυζαντινή εποχή, ενώ κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα φιλοξενεί και την έκθεση « anThrOPOS ». Eντός των τειχών, στην καρδιά της παλιάς πόλης, υπάρχουν αρκετές ιστορικές ορθόδοξες εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Φανερωμένης και η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη που φημίζεται για την ομορφιά της. Από την άλλη, θα δείτε και μνημεία από την οθωμανική περίοδο, όπως το τέμενος Ομεριέ, παραδοσιακός χώρος λατρείας των μουσουλμάνων στη Λευκωσία. Παλαιότερα το τέμενος αυτό ήταν καθολική εκκλησία των Αυγουστινιανών. Απέναντι από το Ομεριέ βρίσκεται το Χαμάμ, παλιό οθωμανικό λουτρό, το οποίο αναπαλαιώθηκε και λειτουργεί πλέον επί καθημερινής βάσης.

Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά στην εντός των τειχών πόλη θα συναντήσετε το Αρχοντικό του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, εξαιρετικό δείγμα αρχοντικής κατοικίας του 18 ου αιώνα. Πολύ κοντά βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή και ακριβώς απέναντί της το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στη Λευκωσία, το ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται δίπλα στην Αρχιεπισκοπή και απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, έχει μια πλούσια συλλογή από τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Ο επόμενος σταθμός είναι στον ίδιο χώρο το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', όπου φιλοξενούνται οι σημαντικότερες και παλαιότερες βυζαντινές εικόνες της Κύπρου. Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου υπάρχουν και τμήματα από το ψηφιδωτό της Εκκλησίας της Κανακαριάς που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα μ.Χ..

Κοντά στην Αρχιεπισκοπή βρίσκεται και η παραδοσιακή γειτονιά «Χρυσαλινιώτισσα» που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία, μία από τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες της παλιάς Λευκωσίας. Απολαύστε τον περίπατό σας στα στενά δρομάκια με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα και τις όμορφα αναπαλαιωμένες κατοικίες. Από τη «Χρυσαλινιώτισσα» και κατευθυνόμενοι προς τα τείχη θα δείτε την Πύλη Αμμοχώστου, η πιο σπουδαία από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας. Άνοιγε στο δρόμο που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, στην Αμμόχωστο, από όπου πήρε και το όνομα της. Η Πύλη σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας και φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η περιοχή γύρω από την Πύλη Αμμοχώστου προσφέρεται και για νυχτερινή έξοδο, αφού λειτουργούν πολλές ταβέρνες, καφέ και μπαρ.

Η Πύλη Αμμοχώστου.

Πέριξ του «Φιλοξενία»

Αν οι επισκέπτες επιθυμούν να κάνουν τη βόλτα τους με τα πόδια, υπάρχουν κοντά στο «Φιλοξενία» δύο πάρκα, το Πάρκο Ακαδημίας και το Πάρκο Αγλαντζιάς. Τέλος, για όσους διαθέτουν λίγο περισσότερο χρόνο ή ενδιαφέρονται για ψώνια υπάρχουν οι δύο κύριοι εμπορικοί οδοί της πρωτεύουσας, η Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και η οδός Στασικράτους, με πληθώρα καταστημάτων.

Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία
Οδός Θράκης
1311, Αγλαντζιά, Λευκωσία
Τηλ: +35722395000

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ