H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 
Δώρα

Κομμάτι της ιστορίας

Κάθε χώρα που προεδεύει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκης Ένωσης, είθισται να προσφέρει στους επισκέπτες της τα επίσημα δώρα της Προεδρίας. Συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, η Κύπρος εμπνεύστηκε από την πλούσια ιστορία και έθιμά της για την επιλογή των δώρων της Κυπριακής Προεδρίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται καρφίτσες, σελιδοδείκτες και μικρά κεραμικά αγαλματίδια, που απεικονίζουν εικόνες και μορφές από την εποχή της Πρώιμης Χαλκοκρατίας μέχρι την Κυπροαρχαϊκή περίοδο. Τα δώρα αυτά σχεδίασε η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.

Οι συμμετέχοντες στα συνέδρια και τις συναντήσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας θα λάβουν επίσης σπόρους και φύλλα κυπριακού βασιλικού για να μεταφέρουν στη χώρα τους, καθώς και μία γραβάτα ή ένα φουλάρι.

Προέλευση - Εποχές του χαλκού

Φυσιολογικά, τα περισσότερα δώρα αφορούν τις εποχές του χαλκού. Το ορυκτό αυτό μέταλλο αφθονούσε στην Κύπρο για περίπου 2.850 χρόνια (3900 π.Χ. – 1050 π.Χ.). Η Κύπρος ήταν από τους πλουσιότερους παραγωγούς χαλκού εκείνα τα χρόνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στο μέταλλο δόθηκε η ονομασία « cyprium » (μέταλλο της Κύπρου) καθώς εξορυσσόταν εκτεταμένα στην Κύπρο. Ο χαλκός ήταν αυτός που προσέλκυσε κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού τους Μυκηναίους/Αχαιούς οι οποίοι αποίκησαν το νησί. Σήμερα λειτουργεί μόλις ένα μεταλλείο χαλκού στο νησί, στo χωριό Σκουριώτισσα.

Γραβάτες και φουλάρια

Μεταξωτές γραβάτες και φουλάρια θα προσφέρονται, ως είθισται, σε όλους τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις διάφορες συναντήσεις που διοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία. Τα συγκεκριμένα δώρα, που έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι και σύμβολο κάθε πακέτου δώρων της εκάστοτε Προεδρίας, ενσωματώνουν το σχήμα και το χρώμα του ήλιου, με φόντο τον ορίζοντα, όπου ο ουρανός συναντά τη θάλασσα.

Ένα κομμάτι της Κύπρου

Τέλος, ένα μικρό πακέτο με σπόρους και φύλλα βασιλικού θα προσφερθούν στους επισκέπτες της Προεδρίας, ούτως ώστε αυτοί να έχουν την ευκαιρία να πάρουν ένα κομμάτι της Κύπρου στο σπίτι τους. Πρόκειται για μια συμβολική ιδέα, η οποία θα επιτρέπει στους επισκέπτες να καλλιεργήσουν κάτι κυπριακό στις χώρες τους.

Καρφίτσες ειδώλια

Χειροποίητες ασημένιες καρφίτσες με σχέδια από πρωτότυπα σανιδόσχημα ειδώλια, ερυθροστιλβωτά με εγχάρακτες διακοσμήσεις. Η πρώτη προέρχεται από την Πρώιμη Χαλκοκρατία (2500 – 1900 π.Χ.) και η δεύτερη βρέθηκε στους Βουνούς, στην Κύπρο και ανήκει στην τρίτη φάση της Πρώιμης Χαλκοκρατίας (2000 – 1900 π.Χ.).

Καρφίτσα φύλλο ελιάς

Χειροποίητη καρφίτσα κατασκευασμένη από αποτύπωμα πραγματικού φύλλου ελιάς. Η ελιά σύμβολο ειρήνης, χαράς, ελπίδας και ευημερίας αποτελεί ιερό δέντρο από την αρχαιότητα. Στεφάνια από κλαδιά ελιάς κατασκευάζονταν για τους γάμους, αλλά και για να στεφανώσουν τους νικητές.

Σελιδοδείκτης

Χειροποίητος ασημένιος σελιδοδείκτης με σχέδιο από πρότυπο σανιδόσχημο ειδώλιο, ερυθροστιλβωτό με εγχάρακτη διακόσμηση που βρέθηκε στους Βουνούς, στην Κύπρο και ανήκει στην Πρώιμη Χαλκοκρατία ΙΙΙ (2000 – 1900 π.Χ., Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία).

Ειδώλιο στρατιώτη

Πήλινο κωδωνόσχημο ειδώλιο στρατιώτη από πρωτότυπο της Κυπρο-Γεωμετρικής Περιόδου (1050 – 950 π.Χ., Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία).

Ειδώλιο πλοίου

Πήλινο ειδώλιο πλοίου με τρεις καθήμενες ανθρώπινες μορφές και ένα σκύλο από πρωτότυπο της Κυπρο-Αρχαϊκής Περιόδου. (750 – 480 π.Χ., Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία).

Πήλινα ειδώλια

Πήλινη μορφή γενειοφόρου άνδρα από πρωτότυπο σανιδόσχημο ειδώλιο με ζωγραφιστή διακόσμηση που βρέθηκε στην Αγία Παρασκευή στη Λευκωσία, και πήλινη μορφή από πρωτότυπο σανιδόσχημο ειδώλιο, ερυθροστιλβωτό, με εγχάρακτη διακόσμηση που βρέθηκε στο Ακάκι, στην Κύπρο και ανήκει στη Μέση Χαλκοκρατία (1900 – 1650 π.Χ., Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία).

Ειδώλιο γυναίκας

Πήλινο κωδωνόσχημο ειδώλιο γυναικείας μορφής με υψωμένα χέρια από πρωτότυπο της Κυπρο-Γεωμετρικής Περιόδου Ι (1050 – 950 π.Χ., Κυπριακό Μουσείο, Λευκωσία).

Γυναικείες μορφές

Πήλινες μορφές γυναίκας από πρωτότυπα σανιδόσχημα ειδώλια, ερυθροστιλβωτά με εγχάρακτη διακόσμηση. Μέση Χαλκοκρατία (1900 – 1650 π.Χ, Μουσείο του Λούβρου και ιδιωτική συλλογή από την Ιαπωνία).

Ζιβανία και κουμανταρία

Τέλος, στους επισκέπτες θα προσφέρονται τα παραδοσιακά ποτά της Κύπρου. Η ζιβανία είναι ένα ένα παραδοσιακό κυπριακό απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα, δηλαδή το υπόλειμμα σταφυλιών που πιέστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης (συμπεριλαμβανομένων των μίσχων και των σπόρων) που αναμειγνύονται με ξηρά κρασιά που παρήχθησαν από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών. Η κουμανταρία είναι ένα γλυκό ερυθρό κρασί, το οποίο σερβίρεται ως επιδόρπιο. Η παραγωγή κουμανδαρίας τεκμηριώνεται στην Κύπρο από το 800 π.Χ. αλλά εντατικοποιήθηκε και συστηματοποιήθηκε με τη σημερινή της ονομασία κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όταν η περιοχή παραγωγής της ανήκε σε λατινικά μοναστικά τάγματα (La Grande Commanderie).

Για επιπρόσθετες σχετικές φωτογραφίες κάντε κλίκ εδώ