H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο - Εργαλείο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας
17.12.2012, 14:02 (CET)
Μια Οδύσσεια που συνεχιζόταν για 40 σχεδόν χρόνια, έκλεισε με αίσιο τρόπο για την Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη βδομάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε τη συμφωνία για το πακέτο Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας, η οποία είχε επιτευχθεί στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις 19 Νοεμβρίου και στηρίχθηκε πολιτικά από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy, χαιρέτισε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις 13-14 Δεκεμβρίου τη σημαντική συμβολή της Κυπριακής Προεδρίας στην τελική συμφωνία για τα Ευρωπαϊκά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας. «Πρόκειται για το αίσιο τέλος σε  μια ‘Οδύσσεια’ που κράτησε σχεδόν 40 χρόνια. Aκόμα κι αν δεν ξέρουμε με βεβαιότητα το νησί της Μεσογείου όπου έζησε ο Οδυσσέας, για την Ευρώπη, στην περίπτωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αγαπημένη ‘Ιθάκη’ μας είναι σαφώς η Κύπρος», είπε ο κ. Van Rompuy.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, κ. Λουκά Λουκά, ο οποίος μίλησε εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας στην Ολομέλεια του ΕΚ. «Ακόμη και τη δεκαετία του 1970, ήταν ευρέως αποδεκτό ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της καινοτόμου βιομηχανίας μας, με τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις εφευρέσεις», τόνισε ο κ. Λουκά.

Τα εμπόδια και οι δυνατότητες

Τι εμπόδιζε όμως τη συμφωνία να ολοκληρωθεί όλα αυτά τα χρόνια; «Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με το γλωσσικό καθεστώς του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, τη φυσική τοποθεσία (έδρα) των δικαστηρίων που θα ασχολούνταν με αυτές τις υποθέσεις και στους διαδικαστικούς κανόνες που θα  χρησιμοποιούσαν αυτά τα δικαστήρια», εξηγεί η Βίκυ Χριστοφόρου, Σύμβουλος για Νομικά Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ. Τελικά, 25 κράτη μέλη αποφάσισαν να προσφύγουν στον μηχανισμό ενισχυμένης συνεργασίας για τη δημιουργία του πακέτου. Ισπανία και Ιταλία αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Σύμφωνα με την κα Χριστοφόρου, το νέο σύστημα προσφέρει νέες δυνατότητες στους πολίτες της ΕΕ. «Δίνει την πρόσθετη επιλογή προστασίας μιας εφεύρεσης με μία αίτηση σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης, για να διατηρείται ενεργό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας , ο κάτοχός του θα πληρώνει ετήσιο τέλος ανανέωσης. Τέλος, θα μπορεί να προσφεύγει για την επίλυση των διαφορών του στο νέο εξειδικευμένο δικαστήριο που δημιουργείται για αυτό το σκοπό», προσθέτει η Νομική Σύμβουλος.

Σημαντική μείωση κόστους

Βάσει των υφιστάμενων διαδικασιών κατοχύρωσης, είτε αυτές είναι εθνικές είτε είναι μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωματών Ευρεσιτεχνίας, ο αιτητής πληρώνει ξεχωριστά για την προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε κάθε χώρα από αυτές που επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την εφεύρεση του. «Τα ποσά αυτά δεν είναι ευκαταφρόνητα. Ενδεικτικά, για την προστασία ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε 27 χώρες αυτή τη στιγμή στοιχίζει περίπου  36.000 ευρώ, όπου οι 23.000 αποτελούν το κόστος της μετάφρασης τους στις γλώσσες των κρατών όπου αιτείται κατοχύρωσης. Με το νέο σύστημα η προστασία στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ θα στοιχίζει περίπου 5.000 ευρώ, ενώ η μετάφρασή του σε Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά περίπου 2.380. Τέλος, με το νέο σύστημα δεν θα απαιτείται ξεχωριστή εθνική προστασία για τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ», τονίζει η κα Χριστοφόρου.

Η ΕΕ, πλέον θα ανταγωνίζεται επάξια τις ΗΠΑ και την Κίνα οι οποίες έχουν ήδη πολύ χαμηλές τιμές. Ενδεικτικά η προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ στοιχίζει περίπου 2000 ευρώ, ενώ στην Κίνα 600 ευρώ.

Πιο ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή οικονομία

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της ΕΕ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι με το νέο σύστημα, θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση κόστους εφόσον οι διαδικασίες απλοποιούνται. Επιπλέον μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου δεν θα απαιτείται η μετάφραση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις υπόλοιπες επίσημες γλώσσες της ΕΕ, παρά μόνο σε Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά.  «Το γεγονός αυτό θα καταστήσει  την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους επενδυτές και την καινοτομία και θα τη θέσει στο ίδιο επίπεδο με τους ανταγωνιστές της στην Ασία και στην Αμερική», εκτιμά η κα Χριστοφόρου.

Την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ). «Η απόφαση αυτή θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στον επιχειρηματικό και τον επιστημονικό κόσμο σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη άμεση συνέπεια τη σαφή και ουσιαστική μείωση του κόστους κατοχύρωσης. Αναμένεται επίσης να αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που θα κατοχυρωθούν αφού με μια ενιαία διαδικασία θα επιτυγχάνεται η αυτόματη κατοχύρωση και στα 25 κράτη μέλη που υπερψήφισαν την πρόταση. Θα βοηθήσει επίσης σημαντικά στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της Ευρώπης και των κύριων διεθνών ανταγωνιστών της (ΗΠΑ, Ιαπωνία)», σχολίασε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, κ. Μάριος Τσιακκής.

Η ολοκλήρωση του πακέτου προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου. H συμφωνία για τη Δημιουργία του Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αναμένεται να υπογραφεί από τα κράτη μέλη στις αρχές του 2013, κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας. Για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να κυρωθεί από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία καθώς και από άλλα 10 κράτη μέλη της EE. Τον ίδιο χρόνο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το κείμενο των διαδικαστικών κανονισμών του Δικαστηρίου.