H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Συμφωνία για το πακέτο του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας σηματοδοτεί το επιτυχές τέλος μιας μακράς διαδικασίας
11.12.2012, 13:11 (CET)
Η Κυπριακή Προεδρία χαιρέτισε τη θετική ψήφο που έδωσε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σήμερα για το πακέτο του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας. Μετά την επιτυχή έγκριση του πακέτου από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας χθες, 10 Δεκεμβρίου, η μακρά διαδρομή για τη δημιουργία αυτού του σημαντικού συστήματος πλησιάζει στο τέλος της. Η Κυπριακή Προεδρία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη της συμφωνίας. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του πακέτου του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, το οποίο είναι ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος φάκελος, με μακρά και αντιφατική ιστορία, αποτελούσε κύρια προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας. Ο Κύπριος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκάς Λουκά, μιλώντας στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί στην κοινή συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με το θέμα, δήλωσε ότι η θέσπιση του πακέτου του Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας έχει ολοκληρώσει επιτυχώς μια διαδικασία που κράτησε πέραν των 30 χρόνων.

«Ακόμη και τη δεκαετία του 1970, ήταν ευρέως αποδεκτό ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της καινοτόμου βιομηχανίας μας, με τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις εφευρέσεις. Η πρόοδος από τότε υπήρξε μακρά και μερικές φορές σποραδική. Όμως τώρα στον ορίζοντα διαφαίνεται μία κατάληξη και θα ήθελα να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία -επιτέλους- ενός συστήματος Ενιαίου Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας», τόνισε ο κ. Λουκά, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ 25 κρατών μελών (Ιταλία και Ισπανία έχουν εξαιρεθεί από τη συμμετοχή τους σε αυτό). Το πακέτο αποτελείται από τον Κανονισμό της Ενιαίας προστασίας των ευρεσιτεχνιών, τους Κανονισμούς μεταφράσεων και την συμφωνία του δικαστηρίου για την ενιαία ευρεσιτεχνία.

Ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε ότι με την υιοθέτηση του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, το κόστος της απόκτησης προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ολόκληρη την ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 80%,  επιτρέποντας έτσι στα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας να είναι διαθέσιμα σε ανταγωνιστικές τιμές και να διατίθενται πιο προσιτά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Λουκά πρόσθεσε ότι «ένα σύστημα ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις συνεχείς μας προσπάθειες για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και θα βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από την τρέχουσα οικονομική κρίση».

«Για να επωφεληθούμε πλήρως από το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, χρειάζεται εξειδικευμένη δικαιοδοσία, η οποία θα εξασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή του νόμου και θα εγγυάται την νομική ασφάλεια και την ομοιογενή εφαρμογή των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων   σε όλη την ΕΕ», συνέχισε ο κ. Λουκά.

Γι’ αυτό τον σκοπό, ένα σχέδιο διεθνούς συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Φεβρουάριο με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου δικαστηρίου, εξειδικευμένου στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με ενιαία ισχύ.

Ένας νόμος για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, με ενιαία εφαρμογή, θα σταματήσει την εμφάνιση πολλαπλών δικαστικών υποθέσεων και θα αποτρέψει την ύπαρξη αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το ίδιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε διαφορετικά κράτη μέλη.

Ο κ. Λουκά πρόσθεσε ότι «το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι τόσο σημαντικό για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας μας, και δε θα μπορούσαμε να περιμέναμε περισσότερο απ’ ότι έχουμε ήδη περιμένει, ελπίζοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα υιοθετήσουν το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο εγγύς μέλλον».

Ο υπουργός ευχαρίστησε το ΕΚ για την άριστη συνεργασία για την προώθηση αυτού του σημαντικού φακέλου, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «είναι πολλοί σήμερα εδώ που μοιράζονται την άποψη του Συμβουλίου ότι είναι καιρός να υλοποιηθεί το πακέτο για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας».

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη

Κορεπέρ I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404002
Κινητό: +32 473858237
Λειτουργός Α'
Ειρήνη Πική

Γραμματεία Κυπριακής Προεδρίας Συμβουλίου της ΕΕ

Email: ipiki@cy2012eu.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22400145
Λειτουργός Επικοινωνίας
Πόλυ Παπαβασιλείου

Γραφείο Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα

Email: ppapavassiliou@cy2012eu.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22400144
Σύμβουλος για Νομικά Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Βίκυ Χριστοφόρου

Μόνιμη Αντιπροσωπεία Κύπρου στην ΕΕ
Πνευματική Ιδιοκτησία
Email: vchristoforou@eudep.law.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404031

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ