H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Στόχος η ασφαλής, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια
17.09.2012, 12:31 (CET)
Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσαν σήμερα την προσήλωση των Κρατών Μελών ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2020 και συμφώνησαν στην ανάγκη για συνέχεια στις πολιτικές αποφάσεις πέραν του 2020, με χρονικό ορίζοντα το 2050. Η συζήτηση της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ΑΠΕ της 6ης Ιουνίου 2012 και του προτεινόμενου Κανονισμού για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Ενέργειας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Στη Συνάντηση, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη, ως αρμόδιου για θέματα ενέργειας, συμμετέχουν επίσης, εκτός από τους Υπουργούς Ενέργειας των Κρατών Μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ο Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Günther Oettinger, Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), κ. Adnan Z. Amin.

Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη για μια «Καλύτερη Ευρώπη»

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης κατά την πρωινή συνάντηση της Ολομέλειας υπήρξε η Ανακοίνωση της Επιτροπής για τις ΑΠΕ, με στόχο την κατάληξη σε γενικό προσανατολισμό όσον αφορά στην ετοιμασία των Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που η Κυπριακή Προεδρία προτίθεται να θέσει προς υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ενέργειας στις 3 Δεκεμβρίου. «Ως βασικές πτυχές στα Συμπεράσματα προτείνουμε να συμπεριληφθούν η βελτίωση των καθεστώτων στήριξης, η ενίσχυση της συνεργασίας και του εμπορίου ΑΠΕ, η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην εσωτερική αγορά ενέργειας, η προώθηση των αναγκαίων υποδομών, η ανάπτυξη και ενίσχυση των συνεργασιών μας με τις χώρες της Μεσογείου, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Συλικιώτης στη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν από κοινού με τον Επίτροπο Oettinger, μετά την ολοκλήρωση των πρωινών εργασιών της συνάντησης.

Η στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη και η προώθηση των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη τόσο του στόχου της Κυπριακής Προεδρίας για μια «Καλύτερη Ευρώπη» όσο και των τριών βασικών πυλώνων της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αειφόρο ανάπτυξη μέσω και της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και, τέλος, προώθηση μέτρων και πολιτικών για ενίσχυση της ανάπτυξης.

Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Κατά την απογευματινή συνάντηση της Ολομέλειας οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν, αρχικά, για την πρόοδο αναφορικά με τον προτεινόμενο Κανονισμό για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις Διευρωπαϊκές Ενεργειακές Υποδομές. Στη συνέχεια, θα έχουν την ευκαιρία να παραθέσουν τις απόψεις τους πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές του Κανονισμού, στο πλαίσιο συζήτησης προσανατολισμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης παρουσιάζοντας την ατζέντα της απογευματινής συνάντησης στη συνέντευξη Τύπου, στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου φακέλου πριν το τέλος του χρόνου, δεδομένου ότι η πρόταση «συνεισφέρει στην ταχεία υλοποίηση των ενεργειακών υποδομών που κρίνονται ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και, συνεπώς, έχει ζωτική συμβολή στην αναθέρμανση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της απασχόλησης». Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι απαραίτητη για την άρση της απομόνωσης όλων των Κρατών Μελών και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και ότι δύναται να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, μετά και τα ευρήματα υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της απογευματινής συνάντησης της Ολομέλειας θα περιληφθούν στο Δελτίο Τύπου που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας ΓεννάρηςEmail: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Κινητό: +357 99400234
Λειτουργός Επικοινωνίας
Γιώργος Αρότης

Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

Email: garotis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867161

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου  εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ