H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο – Μια Ευρω-Μεσογειακή Γιορτή Μουσικής στην Κύπρο
26.09.2012, 09:29 (CET)
Γεωγραφικά τοποθετημένη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ανέκαθεν η Κύπρος λειτουργούσε ως μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Από την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, το νησί θα μετατραπεί σε έναν «φιλόξενο τόπο» για εκατοντάδες νεαρούς και ανερχόμενους μουσικούς, από ευρωπαϊκές αλλά και αραβικές χώρες, σε μια Ευρωμεσογειακή γιορτή της Μουσικής.

Συγκεκριμένα, η Πολιτιστική Κίνηση Λεμεσού «Επιλογή» σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς και διεθνείς μουσικούς οργανισμούς από 20 χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως ο Jeunesses Musicales International, η Αραβική Ακαδημία Μουσικής και το Ευρωπαϊκό Μουσικό Συμβούλιο, θα παρουσιάσουν σειρά συναυλιών και μουσικών εργαστηρίων στην Πλατεία Ηρώων και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, το τριήμερο 28 με 30 Σεπτεμβρίου.

Μουσική για όλα τα γούστα

Από κλασσική δυτική και αραβική μουσική μέχρι ρόκ, έθνικ, τζάζ, χιπ – χόπ και ρέγκε, στην ευρωμεσογειακή  αυτή γιορτή της μουσικής, οι καλλιτέχνες πρόκειται να παρουσιάσουν μουσικά ακούσματα για όλα τα γούστα.

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Πολιτιστικής Κίνησης «Επιλογή» και έναν από τους βασικούς διοργανωτές της «Ευρωμεσογειακής Έκθεσης Νεανικής Μουσικής», Nenad Bogdanovic, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, μεταξύ άλλων,  την ορχήστρα εγχόρδων του Πανεπιστημίου Vytautas Magnus από τη Λιθουανία, το γυναικείο σχήμα Αραβικής Μουσικής «Naya» από την Ιορδανία, τα R&B και φανκ σχήματα «Wasla» και «Karakeeb» από την Αίγυπτο, το παραδοσιακό σχήμα «Ζαμάν» από την Ελλάδα, τους «J. Kriste - Master of Disguise» του Κύπριου μουσικού και συνθέτη Λευτέρη Μουμτζή και τη γνωστή δημοφιλή μπάντα από την Κροατία «HGM Jazz Orchestra Zagreb».

Σεμινάρια ανοιχτά για το κοινό

Παράλληλα με τις συναυλίες, θα πραγματοποιούνται σεμινάρια, εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις με εκλεκτούς προσκεκλημένους από όλες τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά για όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Η ουσιαστική διαφορά που αυτή η διοργάνωση έχει να παρουσιάσει, τονίζει ο κ. Bogdanovic, είναι το γεγονός ότι μέσω μιας συνολικής πλατφόρμας, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό, θα ανταλλάξουν διαπολιτισμικές εμπειρίες και θα αποκτήσουν γνώσεις για τη βιομηχανία του θεάματος. «Θα έχουν την ευκαιρία», σημειώνει, «να δικτυωθούν με καλλιτέχνες από άλλες χώρες και να κερδίσουν πολύτιμες εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν στην μελλοντική τους καριέρα».

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο της Έκθεσης, περισσότεροι από 100 πολιτιστικοί λειτουργοί από διαφορετικές χώρες πρόκειται να  δουλέψουν από κοινού με σκοπό να καθορίσουν μια καινοτόμο στρατηγική σχετικά με την επικοινωνία της νεολαίας Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών χωρών, μέσω της μουσικής.

Σύμφωνα με τον κ. Δώρο Ζήσιμο, Κύπριο μουσικό ο οποίος θα συμμετάσχει στην Έκθεση, «ως Κύπρος, έχουμε την ευκαιρία μέσα από τέτοιου είδους φεστιβάλ, να αποδείξουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει τεράστια άλματα στη ζωντανή μουσική, τόσο στην κλασική όσο και στη μοντέρνα και την παραδοσιακή».

«Μια πολυπολιτισμική κοινωνία μέσω της μουσικής»

Η παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, επισημαίνει ο κ. Ζήσιμος,  έχει επιρροές από την Δυτική Ευρώπη μέχρι τα βάθη της Ασίας. «Χαίρομαι», προσθέτει, «γιατί μέσα από τη διεξαγωγή της Ευρω-Μεσογειακής Έκθεσης, μπορούμε μέσω της μουσικής μας, να τονίσουμε και να ενθαρρύνουμε την πολυπολιτισμική κοινωνία».

Στα πλαίσια της Έκθεσης θα λειτουργήσει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στο Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού μουσικό παζαράκι, στο οποίο θα εκτεθεί οπτικοακουστικό υλικό από διάφορους μουσικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Μεσογείου.

H Τελετή Έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην Πλατεία Ηρώων. Στην τελετή θα απευθύνει χαιρετισμό η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα Ανδρούλλα Βασιλείου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ