H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο – Στηρίζοντας την ακεραιότητα του αθλητισμού
18.09.2012, 16:02 (CET)
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) ανέφερε πως «σκοτώνει το παιγνίδι». Το Διεθνές Κέντρο Αθλητικής Ασφάλειας (ICSS) το χαρακτήρισε ως καρκίνο που απειλεί τον αθλητισμό ανά το παγκόσμιο. Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι ο ευρωπαϊκός αθλητισμός θα καταντήσει «νεκροταφείο», αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Η μάστιγα των στημένων αγώνων μπαίνει στο μικροσκόπιο καθώς οι Υπουργοί Αθλητισμού της ΕΕ και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών και του αθλητικού κινήματος συναντώνται αυτή τη βδομάδα στη Λευκωσία.

Οι στημένοι αγώνες αποτελούν τη μεγαλύτερη και αμεσότερη απειλή για την ηθικότητα και την ακεραιότητα του αθλητισμού. Το στήσιμο αγώνων, το οποίο ορίζεται ως «η χειραγώγηση ενός αθλητικού αποτελέσματος, το οποίο προκύπτει μέσω παράτυπου διακανονισμού και επηρεασμού της πορείας του αποτελέσματος ενός αθλητικού διαγωνισμού ή οποιουδήποτε συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος, για την απόκτηση οικονομικού ή άλλου οφέλους, προσωπικού ή για τρίτους, και η συνολική ή μερική αφαίρεση της αβεβαιότητας η οποία συνοδεύει συνήθως τα αποτελέσματα μιας διοργάνωσης», συνδέεται με ευρύτερες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τη διαφθορά, την απάτη και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Περιστατικά στησίματος αγώνων κλονίζουν και διαβρώνουν την εμπιστοσύνη του κοινού στον αθλητισμό, καθώς τείνουν να τον θεωρούν ως ένα διεφθαρμένο κόσμο, όπου ένας μικρός αριθμός ατόμων έχει σημαντικό οικονομικό όφελος από τέτοιου είδους πρακτικές», σημειώνει ο Πάμπος Στυλιανού, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Όσον αφορά την αναγνώριση του εύρους του προβλήματος στον αθλητισμό, υπάρχει ένα σαφές εμπόδιο. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να εντοπίσουν τους διάφορους τύπους ασυνήθιστης στοιχηματικής δραστηριότητας, η οποία να σχετίζεται με το στήσιμο αγώνων. Επομένως, η έλλειψη αριθμητικών δεδομένων καθιστά αδύνατο τον καθορισμό του πόσες αναμετρήσεις επηρεάζονται κάθε χρόνο.

Τα υπάρχοντα αρχεία δείχνουν ότι οι περιπτώσεις είναι λίγες, ωστόσο πιστεύεται έντονα πως το στήσιμο αγώνων έχει διαδοθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαίνεται στις περιπτώσεις όπου υπήρξε καταδίκη. Με την έλευση του διαδικτυακού στοιχηματισμού τα τελευταία χρόνια, ο σκόπελος της παράνομης δραστηριότητας πιστεύεται πως είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Ένα πολύπλοκο και οργανωμένο δίκτυο διαφθοράς

«Υπάρχει πραγματική ανησυχία για ανάμειξη του οργανωμένου εγκλήματος στη χειραγώγηση αποτελεσμάτων, καθώς και για την ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχηματισμού σε αγώνες τα τελευταία χρόνια, στοιχεία που αυξάνουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με τον αθλητισμό», προσθέτει ο κ. Στυλιανού.

Οι λεπτομέρειες που προέκυψαν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά το πρόσφατο σκάνδαλο «Μπόχουμ» το 2009, έριξαν κάποιο φως στη διασυνοριακή, εκλεπτυσμένη και οργανωμένη φύση του στησίματος αγώνων. Από τα 350 άτομα που αναμείχθηκαν, περίπου οι μισοί ζούσαν στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από την Τουρκία, την Ελβετία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, λογαριασμοί και μεταφορά χρημάτων εντοπίστηκαν σε σειρά χωρών, από την Ευρώπη μέχρι τη νοτιοανατολική Ασία.

Τον προηγούμενο Μάρτιο δημοσιεύθηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνέταξε το συμβουλευτικό όργανο Ευρωπαϊκών Σχέσεων KEA, σκιαγραφώντας τα εθνικά νομικά πλαίσια για καταπολέμηση της απάτης στον αθλητισμό εντός των κρατών μελών. Η μελέτη εξέτασε τους τρόπους κάλυψης της διαφθοράς στον αθλητισμό από τους εθνικούς ποινικούς κώδικες. Προέβη παράλληλα σε συστάσεις στους τομείς όπου χρειάζεται βελτίωση, όπως τα νομικά κενά σε εθνικό επίπεδο, τη συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και δικαιοσύνης, καθώς και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και καλύτερων πρακτικών.

«Μια μάχη που δεν μπορούμε να χάσουμε»

Για τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, τα στοιχεία δεικνύουν την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση από το παγκόσμιο και ειδικότερα το ευρωπαϊκό αθλητικό κίνημα.

«Η μάχη ενάντια στον επηρεασμό και το στήσιμο αγώνων και υπέρ της ακεραιότητας του αθλητισμού πρέπει να κερδηθεί για όλη την υφήλιο. Είναι μια μάχη στην οποία η ευρωπαϊκή αθλητική κοινότητα πρέπει να μπει μπροστά», τονίζει ο Πρόεδρος του ΚΟΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, αρκετά συνέδρια και συναντήσεις των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ και άλλων αρμοδίων έχουν δείξει πως μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με τον αθλητισμό και τις αρμόδιες αρχές είναι η μόνη λύση.

Αυτό έχει αναγνωριστεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο έχει αρχίσει να εργάζεται προς τη διοργάνωση ενός συνεδρίου για τους στημένους αγώνες, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) αναμένεται να εκδώσει το πρώτο προσχέδιο για την ενδιάμεση έκθεσή του τον Οκτώβριο.

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσημη αρμοδιότητα στον αθλητισμό, υποστηρίζοντας, συντονίζοντας και συμπληρώνοντας τα μέτρα αθλητικής πολιτικής που παίρνουν τα κράτη μέλη. Η υποστηρικτική ιδιότητα που απέκτησε η ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού αντανακλά τη βαρύνουσα σημασία του ως κοινωνικού φαινομένου, το οποίο έχει τόσο κοινωνικές, όσο και οικονομικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα αθλητισμού, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε θέση να παρέχει σημαντικές πληροφορίες σε ζητήματα όπως το στήσιμο αγώνων, ειδικά όσον αφορά την αναχαίτιση του φαινομένου.

Η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει «ενορχηστρικό ρόλο»

«Υπάρχουν επίσης πολλά που μπορούν να γίνουν από πλευράς πρόληψης, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και εκστρατείες διαφώτισης. Αυτά είναι αναγκαία να φτάσουν σε όσους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για το στήσιμο αγώνων: παίκτες, διαιτητές και άλλοι εμπλεκόμενοι. Εδώ, η διάσταση της ΕΕ γίνεται ζωτική, διότι η Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ενορχηστρικό ρόλο στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων και εκστρατειών», επεσήμανε σε παρέμβασή της στο ΕΚ τον Ιούνιο.

Την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, αυτές και άλλες συστάσεις για την καταπολέμηση του στησίματος αγώνων θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, καθώς οι Υπουργοί Αθλητισμού της ΕΕ θα έχουν κοινή συνεδρία με αντιπροσώπους ευρωπαϊκών οργανισμών και του αθλητικού κινήματος, που θα συμμετέχουν στο Φόρουμ Αθλητισμού της ΕΕ.