Δελτίο Τύπου - Στόχος των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ η βελτίωση της υδατικής πολιτικής
07.07.2012, 13:50 (CET)
Στην επιβεβαίωση ότι η βελτίωση της εφαρμογής της υδατικής πολιτικής και η καλύτερη ενσωμάτωσή της σε άλλες πολιτικές αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα, προχώρησαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κατά την πρώτη μέρα του Άτυπου Συμβουλίου στο «Φιλοξενία».

Συναίνεση στη βελτίωση της υδατικής πολιτικής και την καλύτερη ενσωμάτωσή της σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, κυρίως την Κοινή Γεωργική και Περιφερειακή Πολιτική, καταγράφηκε κατά την πρώτη μέρα της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής .

«Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι το υφιστάμενο νομικό και πολιτικό πλαίσιο για το νερό σε μεγάλο βαθμό είναι ικανοποιητικό όσον αφορά  την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε νέα νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να αξιολογηθεί κατάλληλα», ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Σοφοκλής Αλετράρης. Ο κ. Υπουργός παρουσίασε τα συμπεράσματα της Κυπριακής Προεδρίας από την πρώτη ημέρα της Συνάντησης,  σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Janez Potočnik.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλετράρης, εκπληρώθηκε ο στόχος της Κυπριακής Προεδρίας, που ήταν  όπως η συζήτηση μεταξύ των Υπουργών καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωση του Σχεδίου για τα Νερά, αλλά και των σχετικών Συμπερασμάτων που αναμένεται να υιοθετηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Μερικά άλλα από τα κύρια συμπερασματικά σχόλια της Προεδρίας είναι τα ακόλουθα:

• Υπογραμμίστηκε ότι δεν υπάρχει μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες και όλες τις περιπτώσεις και ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.

• Τονίστηκε ότι η αξιόπιστη χρηματοδότηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

Αποδοτικότητα στη χρήση του νερού

Κατά τη Συνάντηση τονίστηκε ότι  δράσεις όπως η αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση,  η βελτίωση της γνώσης, η διαχείριση της ζήτησης του νερού, η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, η αύξηση της διαθεσιμότητας του καθαρού νερού, η βελτίωση της διαχείρισης της ξηρασίας, η αύξηση της χρήσης οικονομικών εργαλείων, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας, αποτελούν καθοριστικές προτεραιότητες σε κοινοτικό επίπεδο για την προώθηση της ενσωμάτωσης και εφαρμογής της πολιτικής των υδάτων.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι η αυξανόμενη ζήτηση νερού και οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στους υδάτινους πόρους καθώς και ακραία φαινόμενα,  όπως ξηρασίες, λειψυδρία και πλημμύρες. Υπογραμμίστηκε, έτσι, η σημασία της βελτίωσης της αποδοτικότητας στη χρήση του νερού και της ανθεκτικότητάς της στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Διατυπώθηκαν, τέλος, εισηγήσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής των διαφόρων  μέτρων που να στηρίζονται σε αξιόπιστα στοιχεία και πληροφορίες, μέσω της δημιουργίας Ευρωπαϊκών Προτύπων επαναχρησιμοποίησης λυμάτων και του καθορισμού στόχων ορθολογικής χρήσης του νερού.

Στις εργασίες της συνάντησης μετέχουν 40 Υπουργοί Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ή άλλοι αρχηγοί αντιπροσωπειών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προς ένταξη ή υπό ένταξη χώρες και  άλλες χώρες με ειδική σχέση με την ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Συνάντηση ολοκληρώνεται αύριο, με την συζήτηση του θέματος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας Γεννάρης

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Κινητό: +357 99400234