H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ έτοιμη για την Ντόχα
25.10.2012, 22:25 (CET)
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ενέκρινε σήμερα, 25 Οκτωβρίου, το κείμενο Συμπερασμάτων που καταγράφει τις επιδιώξεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Ντόχα. Το Συμβούλιο, του οποίου προήδρευσε ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης,  υιοθέτησε επίσης τις θέσεις της Ένωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Ρίο τον περασμένο Ιούνιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο + 20). Οι συζητήσεις περιστράφηκαν και γύρω από τη διαδικασία αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούνται από τη διάλυση των πλοίων.  

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο πρώτο Συμβούλιο Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε επί Κυπριακής Προεδρίας.

Τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένεται να προσδώσουν στην ΕΕ μια πιο ξεκάθαρη και ενοποιητική στάση σχετικά με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Ντόχα

«Η διαμόρφωση κοινών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επικείμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, αποτελεί μια καλή εξέλιξη», τόνισε ο  κ. Αλετράρης,

Η υιοθέτηση των θέσεων αυτών θα επιτρέψει στην Κυπριακή Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας των Ευρωπαϊκών χωρών στη Ντόχα, να επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για τη συνέχιση των δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο μετά το 2013 για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να προωθήσουν την επίτευξη νέας παγκόσμιας συμφωνίας για μετά το 2020.

Επιπρόσθετα, επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα για συνέχιση της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών και μετά το 2012 για εφαρμογή προγραμμάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εφαρμογή των δεσμεύσεων του Ριο+20 για αειφόρο ανάπτυξη

«Τα σημερινά Συμπεράσματα καθιστούν σαφές ότι είμαστε σθεναρά αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο Ρίο και ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο των πλανήτη», τόνισε ο κ. Αλετράρης.  Με αυτή του τη δήλωση, Κύπριος  Υπουργός χαιρέτησε την ομόφωνη έγκριση Συμπερασμάτων αναφορικά με την περαιτέρω πορεία για την αειφόρο ανάπτυξη μετά τη Διάσκεψη του περασμένου Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο. 

Τα Συμπεράσματα επαναλαμβάνουν το συσχετισμό μεταξύ αειφόρου ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και καταπολέμησης της φτώχιας, τονίζουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των Κρατών Μελών για ανάληψη φιλόδοξης δράσης και  την ανάγκη επανεξέτασης όλων των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, στρατηγικών και προγραμμάτων για μια καλύτερη εφαρμογή των δεσμεύσεων του Ρίο στα πλαίσια μίας ανοιχτής και συμμετοχικής διαδικασίας. 

 «Δε χρειάζεται να υπερτονίσω τη μεγάλη σημασία των Συμπερασμάτων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, στις μετά το Ρίο διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα λαμβάνονται ουσιωδώς υπόψη και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», τόνισε ο Κύπριος Υπουργός Περιβάλλοντος. 

Ασφαλής και περιβαλλοντικά ορθή ανακύκλωση πλοίων

Το θέμα της ασφαλούς και περιβαλλοντικά ορθής ανακύκλωσης των πλοίων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Το εν λόγω θέμα απασχολεί σοβαρά τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών ανακύκλωσης στις χώρες της Νότιας Ασίας και για το σκοπό αυτό το 2009 υπογράφτηκε η Διεθνής Σύμβαση του Χόνγκ Κονγκ η οποία προβλέπει ότι η διάλυση των πλοίων πρέπει να διενεργείται σε εγκεκριμένες και ελεγχόμενες εγκαταστάσεις με ορθό περιβαλλοντικό τρόπο.

Η εν λόγω σύμβαση δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2020, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση κανονισμού με την οποία επιδιώκει τη διασφάλιση της διάλυσης των Ευρωπαϊκών πλοίων με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, για το μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη εφαρμογής της διεθνούς σύμβασης.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού και σε μη ευρωπαϊκά πλοία, η διασφάλιση της ουσιαστικής εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού και η προστασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας καθώς και ο έλεγχος και οι ποινές που πρέπει να επιβάλλονται για τη μη τήρηση του Κανονισμού.

Η σημερινή συζήτηση θα επιτρέψει στην Κυπριακή Προεδρία να ετοιμάσει αναπροσαρμοσμένο σχέδιο Κανονισμού, ώστε να προωθηθεί περαιτέρω το θέμα.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη

Κορεπέρ I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404002
Κινητό: +32 473858237
Σύμβουλος και Eκπρόσωπος Tύπου σε θεματα Περιβάλλοντος
Νίκος Γεωργιάδης

Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

Email: Ngeorgiades@moa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22408324

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ