H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Έτοιμη για μείωση ρύπων κατά 30% η ΕΕ
04.12.2012, 14:24 (CET)
Η ΕΕ έχει μειώσει τις εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου κατά 18% έναντι του 1990 και εκφράζει την ετοιμότητά της να αναλάβει δεσμεύσεις για μείωση 30% στα πλαίσια μιας ουσιαστικής διεθνούς δράσης , ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης, και η Επίτροπος Κλιματικής Δράσης της ΕΕ, κα Connie Hedegaard.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης του υπουργικού επιπέδου μέρους της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που γίνεται στην Ντόχα του Κατάρ, όπου ο κ. Αλετράρης, ως Προεδρεύων του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, και η κα Hedegaard ηγούνται των διαπραγματεύσεων από μέρους της Ένωσης.  

Ο Κύπριος υπουργός και η Ευρωπαία Επίτροπος ενημέρωσαν για τις επιδιώξεις της ΕΕ στη Διάσκεψη, καθώς και εκτίμηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο.

Τονίσθηκε ότι η ΕΕ θέλει μια συμφωνία που να προωθεί ισορροπημένα όλα τα στοιχεία αποφάσεων που πάρθηκαν στην περσινή Διάσκεψη, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Επειδή οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων.

«Ως ύψιστη προτεραιότητα τέθηκε η ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για τα βήματα που θα γίνουν ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια  νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία μέχρι το 2015, στην οποία να προσχωρήσουν όλες οι χώρες και να υιοθετηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας για το 2013. Εξίσου σημαντικό θεωρείται να αποφασιστεί ποια επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν για να μειώσουμε τις εκπομπές πριν από το 2020 ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε κάτω από 2°C», ανέφερε ο κ. Αλετράρης. Σημείωσε δε ότι, παρά την παρουσίαση σχετικού κειμένου εργασίας, απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ εντατικές.

Μεταβατική περίοδος μέχρι το 2015

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να συμμετέχει σε μια δεύτερη περίοδο υποχρεώσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι τη συμφωνία του 2015. Όμως, χρειάζεται, ακόμα, να παρθούν μερικές σημαντικές πολιτικές αποφάσεις προτού να μπορέσει να αρχίσει αυτή η περίοδος. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρξει συμφωνία σχετικά με τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου και να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή της από την 1η Ιανουαρίου του 2013, χωρίς να αναμένονται οι τυπικές επικυρώσεις ή η θέση της συμφωνίας σε νομική ισχύ.

Η Επίτροπος Hedegaard τόνισε ότι, η πραγματικότητα δείχνει πως οι δεσμεύσεις της ΕΕ είναι αρκετά φιλόδοξες. Οι κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ είναι χαμηλότερες απ' ό,τι σε πολλές άλλες χώρες. «Η ΕΕ έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 18% έναντι του 1990, η δε ετοιμότητά της να αναλάβει δεσμεύσεις για μείωση 30% στα πλαίσια μιας ουσιαστικής διεθνούς δράσης είναι ακόμα στο τραπέζι», επεσήμανε η Επίτροπος Κλιματικής Δράσης. Η κα Hedegaard ξεκαθάρισε πως η ΕΕ εκπλήρωσε τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις της στο θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων για το κλίμα και ότι οι δε αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να στηρίζονται στην ΕΕ για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Η Διάσκεψη ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, με την υιοθέτηση τελικών αποφάσεων.

Σύμβουλος και Eκπρόσωπος Tύπου σε θεματα Περιβάλλοντος
Νίκος Γεωργιάδης

Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

Email: Ngeorgiades@moa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22408324

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ