H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Η Υπουργός Εξωτερικών Μαρκουλλή συμμετείχε στο πρώτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την Κυπριακή Προεδρία
23.07.2012, 17:12 (CET)
Η κατάσταση στη Συρία, οι εξελίξεις μετά τις εκλογές στη Λιβύη και το θέμα «ενέργεια και εξωτερική πολιτική» ήταν μερικά από τα θέματα στην ημερήσια  διάταξη, στη  συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες.  Ήταν το πρώτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας  και σε αυτό συμμετείχε η Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου των έξι σημείων που ετοιμάσθηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο Κόφι Ανάν. Εάν υπάρξει ανάγκη εκκένωσης υπηκόων κρατών-μελών της ΕΕ ή υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να βοηθήσει στον επαναπατρισμό τους», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, κατά την είσοδό της στο κτήριο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, στο οποίο προεδρεύει, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρόνη Άστον. Στα συμπεράσματα, μετά το πέρας της συνάντησης, οι Υπουργοί αποφάσισαν την ενίσχυση των μέτρων εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Συρία. 

Κατά την παρέμβασή της, η Δρ Μαρκουλλή εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης επί του εδάφους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό εμφύλιο πόλεμο στη χώρα με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η Υπουργός έκανε αναφορά στο σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν για τη Συρία, την υιοθέτηση των αποφάσεων της Ομάδας Δράσης της Γενεύης  και την ενδεχόμενη χρήση του Άρθρου 41 του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ για την εφαρμογή τους.  Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε εξάλλου την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να έχει εντατικές διαβουλεύσεις με σημαντικούς παράγοντες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, για το θέμα της Συρίας. Επανέλαβε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, καθώς θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη και στην Αίγυπτο

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και ενημερώθηκαν από την ΥΕ για τη συνάντησή της με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Αιγύπτου Mohamed Morsi. Μιλώντας για τη Λιβύη, η Υπουργός Εξωτερικών Δρ Μαρκουλλή καλωσόρισε τα αποτελέσματα των εκλογών και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει πλήρως τη χώρα στην προσπάθεια μετάβασής της στη δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επικεντρωθούν στους τομείς της υγείας, παιδείας και επαγγελματικής κατάρτισης.

Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου συμπεριλάμβαναν την κατάσταση στο Μάλι/Σαχέλ και Σουδάν/Νότιο Σουδάν, καθώς και τις εξελίξεις στη Δημοκρατία του Κονγκό. Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τα θέματα της Κίνας και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Στα θέματα ΚΠΑΑ, η Υπουργός τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα και με συνεκτικό τρόπο σε διεθνείς κρίσεις. Είναι γι΄ αυτό το λόγο που η ανάπτυξη μόνιμων και αποτελεσματικών δομών για τον προγραμματισμό και διεξαγωγή αποστολών και επιχειρήσεων ΚΠΑΑ είναι καίριας σημασίας.    

«Ενέργεια και εξωτερική πολιτική»

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα της «ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής», στη βάση ανεπίσημου εγγράφου, που ετοιμάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Υπουργός Δρ Μαρκουλλή τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική μπορεί να βοηθήσει την Ένωση να ανταποκριθεί καλύτερα στα νέα δεδομένα στα θέματα ενέργειας.

Η Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων και τα διάφορα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δύνανται να δημιουργήσουν προοπτικές ενός «τρίτου διαδρόμου» για την ασφαλή προμήθεια ενέργειας στην ΕΕ.  Η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Κυπριακής Προεδρίας να διοργανώσει Υπουργική Διάσκεψη για την ασφάλεια της παροχής ενέργειας και την ασφάλεια των θαλάσσιων δραστηριοτήτων εξόρυξης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Υπουργός υπέγραψε, εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, την αναθεωρημένη Συμφωνία Διευκόλυνσης Θεωρήσεων  μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Συμμετείχε, επίσης, στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ